Het verschil tussen rozijnen & krenten (+ meer over druiven!)
Druiven: voor de één zijn ze de vijand en voor de ander de ideale snack. Vandaag vertellen we je meer over de verschillende rassen, het verschil tussen rozijnen en krenten en meer.
Wat ons betreft zijn druiven geweldig. Ze zijn namelijk niet alleen als fruit heerlijk om weg te snoepen, maar ook in taarten, gedroogd tot rozijnen en natuurlijk verwerkt tot wijn. Er zijn tientallen druivenrassen, maar slechts een paar worden gebruikt voor consumptie.
Daarbij bevatten ze weliswaar veel natuurlijke suikers, maar daarentegen ook ontzettend veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. De rode en blauwe (vooral die laatste) druiven bevatten meer voedingsstoffen dan de witte, maar zijn ook een stuk zoeter.
Verschillende soorten
Er zijn grofweg twee druifsoorten te onderscheiden: druiven voor directe consumptie (in de kleuren blauw, rood en wit) en die voor wijnproductie (blauw of wit).
De druiven voor consumptie zijn vaak groot, pitloos en met een relatief dunne schil. Degene bedoeld voor het maken van wijn zijn daarentegen kleiner, bevatten meestal wel nog pitjes en een relatief dikke schil.
De dikke schil heeft de voorkeur bij het wijnproces, omdat daar de meeste smaak in zit. Daarbij zijn ze vaak een stuk zoeter, wat weer bevorderlijk is voor het gisten en het ontstaan van alcohol in de wijn.
Uit het vuistje
Tegenwoordig vind je in de supermarkt bijna alleen nog maar pitloze druiven. Deze rassen zijn zo geteeld omdat het fijner is om zo te eten, maar het resulteert vaak wel in minder smaak.
Ons favoriete ras is de muskaatdruif. Deze soort is maar een deel van het jaar verkrijgbaar en herken je aan de enorme geel-bruine of blauwe vruchten met een lichte waas over de schil.
Ja, ze bevatten pitten (en flinke ook!), maar als je eenmaal de bijzondere smaak proeft wil je niet meer anders. Je koopt de kostbare trossen bij de groentejuwelier of op de markt, of gedroogd bij de kaaswinkel en sommige supermarkten (goddelijk bij een stukje kaas!).
Het verschil tussen rozijnen & krenten
Zoals je waarschijnlijk al weet zijn rozijnen en krenten simpelweg gedroogde druiven. Door ze in de zon te laten drogen, verdampt het vocht, verschrompelen ze en worden ze lekker zoet.
Het verschil tussen rozijnen en krenten is simpelweg het ras en het formaat; krenten worden gemaakt van kleinere druiven dan rozijnen.
Lekkere recepten met druiven
Naast dat de vruchten ideaal zijn als snack, kun je er ook heerlijk mee koken en dan met name in hartige gerechten. Hieronder vind je onze favorieten, maar vergeet vooral ook niet dolma’s, die worden gewikkeld in druivenbladeren!
- Hartige tarte tatin met druiven & Romero kaas
- Schiacciata (een soort brood) met blauwe druiven
- Broodje zuurkool met worst
- Ajo blanco (koude soep uit Andalusië) van Matt Preston
- Een toren van waldorfsalade
- Een lekker vishapje voor je baby