Redactie
Redactie Inspiratie 3 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Het verschil tussen grove en fijne mosterd

Hoe je het ook wendt of keert: iedereen heeft wel een potje mosterd in huis, of je het nu gebruikt om mee te koken, bij boerenkool of op een hotdog. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen grove en fijne mosterd?

Het verschil tussen grove en fijne mosterd

Mosterd wordt gemaakt van de gedroogde tot meel gemalen zaadjes van de mosterdplant en most (het nog niet vergiste sap van druiven), wijn of azijn.

Voor grove mosterd worden de zaadjes grof gemalen en voor fijne (logischerwijs) wordt alleen het fijnste meel van de gemalen zaadjes gebruikt.

Mosterdzaad

Het lijkt alsof er – los van de structuur – amper verschil zit tussen de grove en fijne variant, maar niets is minder waar.

Denk bijvoorbeeld aan de bekende Dijon-mosterd (afkomstig uit Dijon in Frankrijk en gemaakt met alleen fijngemalen bruin en zwart mosterdzaad) en Zaanse mosterd (afkomstig uit de Zaanstreek, grof van structuur en gemaakt van gele en bruine mosterdzaden).

Leuk om te weten is dat de sterkte van mosterd deels wordt bepaald door het type zaad en de gebruikte specerijen, maar ook door of het gebruikte water koud of warm is. Mosterd verliest namelijk hitte en smaak door warmte, dus door het gebruik van koud water, wordt je mosterd pittiger dan bij warm water.

Daarbij wordt mosterd niet geel door de gebruikte zaadjes, maar door de toevoeging van kurkuma (wat ook zorgt voor extra pit en smaak). Weer wat geleerd!

Mosterd

In Engeland gaat het productieproces er anders aan toe dan in Frankrijk en Nederland. Daar wordt de mosterd veelal aangedikt met bloem, iets wat ten strengste verboden is in Nederland en Frankrijk (als er wel bloem is toegevoegd, mag het hier geen mosterd heten).

Daarbij verkopen ze ook mosterdmeel, wat je kan aanlengen met een beetje water en van smaak een stuk pittiger is, maar ook ideaal is als smaakmaker in gerechten.

Mosterd met een smaakje

Bovenstaande mosterdsoorten zijn, naast de grove Hollandse variant, het meest bekend in Nederland. Maar er is meer, want er zijn ook tal van variaties met bijvoorbeeld mierikswortel (populair in Duitsland en de Balkan), honing of suiker, en natuurlijk kruiden.

Gebruik de mosterd gewoon zo, of meng met andere ingrediënten voor dips, dressings en natuurlijk sauzen. Vooral in sauzen is mosterd handig, want het geeft niet alleen smaak maar helpt het geheel ook emulgeren. Denk maar aan het lepeltje mosterd dat je toevoegt bij het maken van mayonaise of vinaigrette.

Tot slot kun je mosterd ook zelf maken en dat is makkelijker dan je misschien denkt!

Prei koken doe je zo

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.