Redactie
Redactie Inspiratie 17 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Het verschil tussen 2 bekende dumplings: gyoza’s en potstickers

Tegenwoordig vind je dumplings in alle winstreken en bijbehorende restaurants. Van de Chinees om de hoek tot de all-you-can eat sushirestaurants: dumplings zijn hot! Wij vertellen je meer over twee van de bekendste soorten: gyoza’s en potstickers. 

Dumplings komen oorspronkelijk uit China en worden in het Mandarijn jiaozi genoemd. Deze kleine gevulde pakketjes hebben veel weg van Italiaanse ravioli, maar zijn omhuld met een ander deeg en gevuld met weer andere combinaties.

In principe kunnen ze worden gestoomd, gekookt, gefrituurd of gebakken worden, maar vaak zien we een combinatie van meerdere bereidingswijzen.

gyoza spruitjes

Potstickers

In Nederland zijn ze minder bekend, maar in de rest van de wereld en dan met name Noord-Amerika en Azië kun je niet om potstickers heen. Deze dumplings hebben de vorm van de bekende gyoza’s, maar zijn net even anders.

Het verhaal doet de ronde dat potstickers zijn ontstaan toen een Chinese chef traditionele dumplings in een wok wilde koken. Toen hij even wegliep, verdampte het water waardoor de dumplings aan de pan gingen kleven en knapperig werden. Potsticker betekent dan ook letterlijk ‘aan de wok vastgeplakt’.

Hoewel ze dus van origine alleen werden gekookt en ‘gebakken, worden ze nu vaak eerst aangebakken. Vervolgens worden ze gekookt in dezelfde pan, gaat de deksel eraf totdat het water is verdampt en de dumplings weer knapperig worden.

Potstickers

Gyoza’s

Anders dan de traditionele dumplings komen gyoza’s uit Japan. Het idee hebben ze inderdaad geleend van de Chinezen. tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrokken Japanse soldaten naar het Noorden van China, waardoor ze in contact kwamen met de jiaozi.

Eenmaal thuis dachten ze met weemoed terug aan de dumplings en besloten ze ze na te maken. Dit resulteerde uiteindelijk in de gyoza’s zoals we ze vandaag de dag kennen.

Ook al lijken ze sprekend op elkaar, er is wel een degelijk verschil tussen Japanse gyoza en Chinese postickers. Zo worden gyoza’s vaak gemaakt van kant -en-klaar deeg dat dunner, smaller en meer delicaat is. Hierdoor zijn ze kleiner en worden ze uiteindelijk knapperiger. Daarbij is de vulling vaak verfijnder.

Zelf maken? Kijk dan hier voor een fijn recept voor potstickers en hier voor een gyoza-recept. 

Gyoza’s

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.