Het ultieme culinaire weekend in Parijs: 10 tips voor decadent genieten
Parijs is onze favoriete stad. Zonder twijfel. Wil je jezelf trakteren op een weekend in Parijs (handig als je niet weet wat je moet vragen aan je partner voor je verjaardag)? Reporter Sandra Jaipal ging een weekendje ultiem genieten in Parijs en kwam terug met 10 geweldige tips.
“Parijs, ik ben er al mijn halve leven verliefd op. Het heeft karakter en een bepaalde je ne sais qoi, die elke straathoek tot iets bijzonders maakt. Het is de enige stad waar ik keer op keer naar terugkeer, gewoon omdat…. het Parijs is. Een blauwe maandag heb ik er zelfs nog gewoond.
Dus toen onlangs m’n goede vriendin Jacintha (ook een foodie), opperde om samen een dagje naar Parijs te gaan, zei ik zonder aarzelen ‘ja’.
‘Voor de lunch naar Parijs, gewoon, omdat het kan’, dat was het idee. Met deze decadente insteek, stonden er legio opties open in de lichtjesstad; een high tea bij ‘Le Meurice’, oesters en champagne bij Regis of toch maar die foodtour op maat? Ik kon niet kiezen. En dat dagje Parijs werd uiteindelijk een kort weekend. Welke adresjes ik als foodie de moeite waard vind, lees je hier.”
1. Le déjeuner bij Frenchie to go
Frenchie to go bevindt zich in een schattig smal straatje en heeft een warme industriële uitstraling. Er is een beknopte kaart beschikbaar met ontbijt- en lunchgerechtjes en verse sapjes. Alles is er homemade, tot en met de pastrami-worst aan toe.
Het is een ideaal plekje voor een coffee date, maar ik had m’n zinnen op de lobster roll gezet. Al de hele zomer ben ik namelijk geconfronteerd met de mooiste Instagram-foto’s van lobster rolls en deze was nog nergens te verkrijgen in Nederland! Bij Frenchie to go tel je 22 euro neer voor dit luxe broodje en dat was het meer dan waard.
2. Thee en taartjes bij Claus
Claus presenteert zich als een fijn ontbijtadresje, maar eigenlijk kun je er de hele dag terecht voor een vers croissantje, een warme lunch of thee met wat lekkers. De inrichting is fris wit en zodra je een stap binnen zet, zijn de cakejes en gebakjes op de toonbank moeilijk te weerstaan.
Ze hebben er ook een mooie theeselectie. Ik ging voor de thé des amants, zwarte appelkaneel thee met een vleugje gember, die verrassend subtiel van smaak was. Tip: blijf beneden en schuif aan bij de toonbank, daar is het lekker licht en sfeervol.
3. Foodshoppen bij Le Bon Marché
Een op maat gesneden food tour hebben we niet gedaan, maar wel de next best thing: een bezoek aan La grande épicerie van Le Bon Marché. Hier worden de meest uiteenlopende producten uit alle werelddelen verkocht, zoals kusmi thee uit Rusland of matcha biscuitjes uit Japan (alsof ik weer in een depachika in Tokyo rondliep!).
Maar je vindt hier vooral typisch Franse producten zoals foie gras en Fauchon chocolade. In de food hall is onder meer een wijn- oester- en kaasbar te vinden. Breng wel een dikke portemonnee mee, want boodschappen doen hier is niet goedkoop.
4. Macarons bij Hugo et Viktor
In Parijs wemelt het van de patisserie zaken, en als zoetekauw kon ik het niet laten om er meerdere te bezoeken. Hugo et Viktor is een strakke en chique patisserie, met een reputatie op het gebied van macarons. Ik proefde de varianten kafir lime en earl grey met vanille. Zeker heel smakelijk, maar niet de allerlekkerste die ik ooit heb gehad.
5. Nog meer thee bij Café Pouchkine
Café Pouchkine,verkozen tot de beste patisserie van Parijs, heeft frappant genoeg een Russische oorsprong. Er zijn drie verschillende filialen, maar let op, ze beschikken niet allemaal over een salon de thé. Helaas heb ik hier alleen mijn ogen goed de kost kunnen geven, maar het zag er allemaal fantastisch uit.
6. Nog meer lekkers bij Sebastien Gaudard en L’eclair de genie
Sebastien Gaudard heeft onlangs een filiaal geopend vlakbij Pyramides, en lucky me, ik liep er toevallig langs. Hun macaron met caramel salé (gezouten karamel) was erg goed en smeuïg.
De éclairs van L’eclair de genie zijn haast niet aan te slepen zo populair zijn ze, en terecht! Voor gemiddeld 5 euro per éclair kun je je eigen selectie samenstellen. Mijn voorlopige favoriet is de N°66 Vanille Cassis.
Patisserie Vandermeersch is een adresje dat op mijn lijst blijft staan voor een volgend bezoekje. Hun kouglofs (een soort cake gemaakt van deeg met gist) schijnen legendarisch lekker te zijn en in het weekend ’s morgens vroeg al uitverkocht.
7. Fruits de mer bij Clamato
De Fransen zijn late eters; voor negen uur zijn de niet-toeristische restaurants uitgestorven. Wij brachten daarom de vroege avond door met oesters en champagne bij Clamato, het broertje van het intens populaire Septime (waar Culy’s Monique al eerder at).
In een relaxte sfeer kun je hier genieten van verse fruits de mer. Ik wil zeker een keer terug om hun scheermessen en coquilles te proberen! Ze doen bij Clamato niet aan reserveringen, dus kom vroeg op de avond om een plekje te bemachtigen. Voor een half dozijn oesters uit Marennes en champagne voor twee ben je circa 50 euro kwijt.
8. Frans dineren bij La Gazette
We dineerden verder bij La Gazette, vlakbij de Arc de Triomphe. La Gazette heeft een Franse keuken en de sfeer is heel warm met een funky seventies twist. De gerechten zien er top uit en zijn van goede kwaliteit. Gemiddeld betaal je voor een 2-gangenmenu 50 euro per persoon.
9. Dineren met het beste uitzicht van Parijs bij Monsieur Bleu
Tip van een eerdere Parijs trip: mocht je iets speciaals te vieren hebben, reserveer dan een tafel bij Monsieur Bleu in Palais de Tokyo. Hier kun je lekker dineren én heb je uitzicht op de Eiffeltoren (voor een 3-gangen menu betaal je circa 90 euro per persoon).
10. Brunchen op zondag bij Un dimanche à Paris
Een zondag in Parijs is heerlijk. Ik heb nog geen andere stad getroffen waar men zondag zo über-relaxed doorbrengt. Een favoriete bezigheid van de Parisiens is dan om uitgebreid buiten de deur te brunchen met familie en vrienden. Wij gingen voor de ‘gewone’ 4 gangen-brunch (à 38 euro per persoon) bij het populaire Un dimanche à Paris in Saint-Germain-de-Prés.
Heel smakelijk, dat wel, maar het luxe brunchmenu oogde stiekem spectaculairder en was inclusief een glaasje bubbels. Vanuit het restaurant loop je zo de boutique binnen, waar je je gek kunt kopen aan ambachtelijke chocopasta (guilty!), macarons en taartjes.
M’n volgende lijst met nog te proberen adresjes is al in de maak dus…Parijs, I will be back!
Een handig kaartje: