Het ultieme culinaire weekend in Londen
Reporter Sandra Jaipal ging een weekend ultiem genieten in Londen en kwam terug met geweldige culinaire tips.
‘When a man is tired of London, he’s tired of life’, schijnt iemand ooit gezegd te hebben. Een wijs man, want Londen heeft ook nu, eeuwen later, nog steeds veel te bieden: kunst & musea, een theatercircuit van wereldformaat, architectonisch erfgoed en een boeiend nachtleven.
Maar Londen is ook een waar foodie paradijs, tenminste, als je net wat verder kijkt dan de dertien-in-een-dozijn fish & chips-stands of Indiase restaurants. Al moet je die beiden bij een eerste bezoekje Londen natuurlijk wel een keertje hebben uitgeprobeerd…
Ontbijten & brunchen
De Britten weten het als geen ander, ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je kunt er uiteraard voor kiezen om zo’n ‘full English breakfast’ te bestellen in je hotel. Maar als je het mij vraagt, is het een heerlijk decadente traktatie om tijdens je citytrip buiten de deur te ontbijten of brunchen.
Op de eerste ochtend zijn wij daarom gaan brunchen bij de Modern Pantry, in de wijk Clerkenwell. Modern Pantry is heel licht ingericht en ruim opgezet. Het hippe personeel is er vriendelijk en open. Op de menukaart staan onder andere gezonde ontbijtjes met yoghurt, fruit en muesli. Zowel m’n vriendin als ik hebben echter een zwak voor gepocheerde eitjes; zij ging voor gepocheerde eieren met op thee gerookte zalmfilet en yuzu-Hollandaisesaus, ik nam de versie met gegrilde halloumi kaas en spinazie. In één woord: delish!
Aangezien we op een culinaire ontdekkingstocht waren, kozen we ook de tweede ochtend voor een brunch buiten de deur. Dit keer bij Duck & Waffle met spectaculair uitzicht over Londen. De keuken is Brits-Europees, maar dan net met die spannende twist. Vriendin ging voor de signature dish, de ‘Duck & Waffle’: een wafel met gekonfijte eendepootje en gebakken eendenei.
Ik koos voor de ‘Full Elvis’, een over the top gerecht met wafels, bananen brûlée, pindakaas, slagroom & vers rood fruit. Superlekker, maar het duurt even voordat je weer wat eetlust hebt opgebouwd na zo’n een brunch. Tip: wil je verzekerd zijn van een tafel? Reserveren kan bij Duck & Waffle tot twee maanden van tevoren en is zeker die moeite waard. Voor een brunch ben je hier gemiddeld 15 pond per persoon kwijt.
Op naar de foodmarkt
En wat doe je als foodie tussen de maaltijden door? Precies, een foodmarket afstruinen! Broadway market is niet de grootste van Londen, maar wel eentje met een fijn sfeertje, genoeg lekkers en mensen om je aan te vergapen. Langs de markt zijn ook diverse trendy café’s, bakkertjes en juicebars gevestigd.
Mocht je genoeg hebben van de marktdrukte, dan kun je gaan wandelen langs Regents’ Canal, zoals de Londenaren doen. Het Regents’ kanaal is in totaal bijna 14 kilometer lang, wij liepen daar slechts een paar kilometers van.
Op een zonnige dag kun je je lunch (gekocht op Broadway market) uit het vuistje opeten, zittend langs het water. Liever iets meer comfort? Langs het kanaal zijn hier en daar ook wat caféetjes gevestigd, sommigen met terras.
Keep calm and drink tea
Als theeliefhebber kun je je hart ophalen in Londen. Sketch in het chique Mayfair bijvoorbeeld, bestaat uit verschillende delen waarbij elke kamer of zaal weer zijn eigen sfeer, inrichting & nut heeft. Wij kozen voor een afternoon tea in de ‘Gallery’ van Sketch, een restaurant volledig aangekleed in het roze en wanden bezaaid met humorvolle schetsjes. We hebben een poos moeten wachten voordat we ons echt konden storten op de etagère met lekkers (die overigens heerlijk waren), de zaterdagmiddag was er dan ook erg druk.
Liever iets minder massaal of heb je een kleine trek? Loop dan voor een thee en taartje binnen bij de ‘Parlour’ van Sketch, met een knusse huiskamerinrichting. Voor de afternoon tea à 39 pond per persoon in de ‘Gallery’ dien je van tevoren te reserveren.
Ben je op zoek naar een typisch Brits souvenir? Ga dan shoppen voor de fijnste thee bij warenhuis Fortnum & Mason, hofleverancier van het Britse koningshuis. Ik was aangenaam verrast door Yumchaa, een kleine keten van theehuisjes. Wij bezochten de vestiging op Tottenham Court; een fijne plek om onder het genot van een kopje losse thee of chai, bij te kletsen met je vrienden.
Londens dineren
De wijk Kings’ Cross is de laatste jaren ontzettend booming, niet in de laatste plaats omdat verschillende kwaliteitsrestaurants zich daar hebben gevestigd. Zo bezochten wij de Grain store, naar concept van chef Bruno Loubet. Dit restaurant heeft een gevarieerde wereldkeuken, met hier en daar vis en vlees op de kaart. Focus van de gerechten ligt echter op seizoensgroenten; vegetariërs kunnen hier dus naar hartelust bestellen. Ook is het prettig dat je kunt kiezen voor meerdere kleine tussengerechten, in plaats van één hoofdmaal. Voor een gemiddelde maaltijd ben je 35 pond kwijt.
Wel uitgegeten maar nog niet uitgekletst? Sla dan rechts de hoek om naar Dishoom: de ultrahippe & moderne variant op de Indiase restaurants waar het van wemelt in Londen. In de ‘Permit room’ kun je cocktails in apothekersflesjes bestellen, die vaak geïnspireerd zijn op het roemruchte verleden van Engeland & India.
Voor een typisch Brits maaltje, maar dan van een ander niveau, ga je naar de Fish & Chipshop. Deze zaak heeft twee vestigingen, wij bezochten die in de Liverpool street. Ik ging voor de fishpie en m’n vriendin voor de mixed sea grill. Conclusie: hier weten ze hoe vis bereid moet worden! Bij Fish & Chipshop betaal je voor een maaltijd inclusief drankjes circa 35 pond per persoon.
Onze laatste avond in Londen sloten we af in de Thomas Cubitt pub. De begane grond van de pub, is inderdaad een typisch Londense pub; donker en rumoerig. Op de eerste etage bevindt zich het (meer formele) gastropub gedeelte, waar je kunt genieten van een goed bereide maal; wat waren die truffelfrietjes toch heerlijk! Gemiddeld ben je hier 40 pond per persoon kwijt voor een diner.
Ben je op zoek naar nog meer tips en hotspots voor een weekend Londen? Neem dan eens een kijkje op één van mijn favoriete reis- en lifestyleblogs: www.urbanpixxels.com