Het kan echt: noten roosteren in de magnetron
De geur van geroosterde noten is één van de beste geuren ooit. En de smaak trouwens ook! Culy loves it: vers geroosterde noten door de yoghurt, op taartjes of als gezonde snack tussendoor. Alleen… noten roosteren zelf kan nog best een vervelend werkje zijn.
In de pan blijven de noten eerst heel lang wit, tot je vijf seconden de andere kant op kijkt en ze in zwartgeblakerde exemplaren zijn veranderd. In de oven kan het ook, maar dan moet je de oven keer op keer voorverwarmen voor slechts een paar minuutjes roosteren. Kortom: niet ideaal.
De perfecte oplossing voor het probleem: rooster je noten in de magnetron! Dat is snel en efficiënt, en bovendien worden noten in de magnetron óók aan de binnenkant geroosterd (in tegenstelling tot op andere manieren).
Op deze manier hoef je niet eerst de oven voor te verwarmen én zijn niet opeens al je noten verbrand omdat je eventjes niet oplette – maar heb je toch vers geroosterde noten. Win-win-win!
How to: noten roosteren in de magnetron
Het enige wat je hoeft te doen is de noten op een magnetronbestendig bord leggen en er een theelepeltje neutrale olie doorheen roeren. Zorg ervoor dat je ze goed over het bord verspreidt.
Rooster de noten vervolgens in de magnetron in intervallen van 1 minuut. Hierdoor kun je het roosteren continu in de gaten houden (én word je erop geattendeerd dat er nog iets in de magnetron ligt dat je aandacht nodig heeft). Roer regelmatig en herhaal dit tot de noten allemaal goudbruin zijn.
Hoelang het duurt voordat ze klaar zijn, hangt af van een aantal factoren: de hoeveelheid die je roostert, de grootte en soort noten en of ze vers zijn of niet. Ga uit van tussen de 3 en 8 minuten, maar zoals bij veel dingen is het ook hierbij het geval: oefening baart kunst.
Lekkere recepten met geroosterde noten:
- Culy Homemade: gekarameliseerde courgettes met ricotta, munt en hazelnoten
- Culy Homemade: Geroosterde cashewnoten met sambal
- Makkelijke stamppot met gepofte kerstomaten en sambal-cashewnoten
- Culy Homemade: bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten