Culy’s toko finds: het Japanse drankje Ramune
Hét dorstlessende Japanse drankje met de kenmerkende knikker in de hals. De kans is aanwezig dat je ‘m inmiddels bent tegengekomen: Ramune is steeds vaker te vinden in Nederland. En dat vinden helemaal niet erg. Maar we kunnen ons wél voorstellen dat je er meer over wilt weten.
Want waar komt de naam vandaan en wat doet die knikker daar nou eigenlijk?
Wat is Ramune?
We zijn er laat bij, want het drankje bestaat al sinds 1884. Het begon allemaal in de Japanse stad Kobe, waar de drank werd geïntroduceerd door een Britse apotheker. Komen we meteen aan bij de naam: die is afgeleid van het Engelse lemonade.
Maar die neem kreeg de frisdrank pas later. Dat was eerst namelijk mabu soda, naar marble soda, vanwege de knikker in de nek (komen we zo op terug). Mabu soda won aan populariteit onder de Japanners na een advertentie in de krant waarbij werd beweerd dat het cholera kon voorkomen.
De knikker
Terug naar die knikker dus. Glazen kogelflesjes werden vroeger (her)gebruikt voor koolzuurhoudende dranken: de apart gevormde hals bevatte een knikker die door de druk van binnenuit op z’n plaats bleef. Door de knikker door te duwen kon er gedronken worden. Die eigenaardige vorm zorgde er dan weer voor dat de knikker het drinken van de inhoud niet in de weg zit. Ook in Nederland werden er veel kogelflesjes gebruikt voor koolzuurhoudende dranken. Fun fact: de flesjes werden vaak gebroken door kinderen om daadwerkelijk te kunnen gaan knikkeren.
Smaken
Waar de knikker vroeger gewoon een noodzaak was, is het nu vooral een vermakelijk handelsmerk van Ramune. Voeg daar de zoete smaak aan toe en je hebt een bruisende favoriet onder de kinderen. Overigens is het allemaal begonnen met een lychee versie, en zoals vaker gebeurt bij frisdranken, zijn er inmiddels talloze variaties te vinden. Van kiwi tot wasabi (!) en van yuzu tot bubblegum.
Waar te krijgen
Zin in Ramune gekregen? Grote kans dat jouw favoriete Japanse (ramen)restaurant ‘m op de kaart heeft staan. En anders haal je ‘m sowieso bij Amazing Oriental, Tjin’s Toko of een andere Aziatische toko met Japanse producten.
En ben je daar toch? Vergeet dan niet deze ingrediënten mee te nemen.