Redactie
Redactie Inspiratie 22 jun 2015
Leestijd: 7 minuten

Het eetdagboek van… Monika van The Mood Food

Het is weer tijd voor een nieuwe aflevering van het Eetdagboek, met dit keer de culinaire belevingen van chef Monika van The Mood Food.

“Voor het eerst een eetdagboek bijgehouden. Dat heb ik hiervoor nog nooit hoeven doen, maar wat was het leuk! Ik merk zelf heel erg dat ik meer tijd moet nemen om te eten en er misschien toch wat bewuster mee moet omgaan, zoals meer water drinken en meer verdeeld over de dag eten. Het was ook een hysterische week, maar daarom alleen maar leuker om te laten zien.”

Maandag:

Elke maandag maak ik een lunch (saladebar) voor de leuke mensen bij Circus Family. Je zult al snel merken als je verder leest dat ik bijna nooit ontbijt. Ja ik weet het, het is super slecht. Maar wat ik nog slechter vind is geforceerd eten, en aangezien mijn lichaam het niet aan kan in de ochtend, doe ik het maar niet.

Ik begin de dag met een groot glas water, stap op de fiets en ga richting de Ten Katemarkt. Daar haal ik hummus, kaasjes en verschillende soorten dingetjes om de saladebar mee aan te vullen. Voor lunch (wat dus ook mijn ontbijt is) schep ik van alles op wat ik heb gemaakt op mijn bordje. Boontjes, taugé, bietjes, asperges, avocado, tomaatjes, pompoen en twee sneetjes brood met ossenworst en salami. Hierna maak ik een grote kop koffie verkeerd (gewoon volle melk mensjes!) en begin ik met opruimen

’s Avonds vier ik mijn verjaardag bij café restaurant Amsterdam. Hier ga ik voor de carpaccio met truffelmayonaise als voor, een hele gegrilde zeebaars met frietjes als hoofd en natuurlijk de sticky toffee pudding na. Smullen dat het was! En natuurlijk gingen er ook paar flesjes wijn doorheen. En tussendoor ook wat glaasjes water.

Dinsdag:

Vandaag slaap ik lekker uit omdat ik weet dat het de rest van de week knallen gaat worden en mijn rust pakken vind ik dan ook heel belangrijk. Een burn out op mijn 35ste zie ik niet zo zitten.

Deze week ben ik bezig met een project voor Sarah Britton van My New Roots die uit Kopenhagen komt om signeersessies te doen voor haar nieuwe boek en om kooklessen te geven in Amsterdam. Bij mij in de straat hebben we een klein keukentje gehuurd om alle voorbereidingen te doen voor donderdag wanneer de kooklessen zijn.

Ik stap de deur uit en loop richting Lot Sixty One op de Kinkerstraat (mijn lievelings!) en haal een chocolate chip koekje van Petite Gateau en een koffietje verkeerd (weer volle melk, natuurlijk). Onderweg loop ik langs de slager en haal ik een pistoletje met ossenworst en lekker veel boter en uitjes. Ossenworst is he-le-maal mijn ding. Daarna naar de printerette om alle recepten te printen die tijdens de kooklessen gedaan worden en alle gerechten voorbereiden voor in totaal 80 man (!).

Aangezien ik de hele dag bezig ben met koken heb ik geen zin om nog wat voor mezelf te maken. Ik ga langs de toko en haal nasi met runder ketjap, boontjes en komkommer zuur met nog wat gefrituurde cassave. Yum! Hierbij maak ik een grote kan water met munt en citroen, ik vind dat echt heerlijk in de zomer.

Woensdag:

Vandaag ben ik om 9 uur bij het keukentje waar we alles voorbereiden om de recepten uit te leggen aan de meiden die meehelpen. Ik haal voor ons wat bagels, roomkaas en avocado’s om ondertussen te eten.

Rond half 1 fietsen we met ze vieren naar De Kas waar Sarah Britton haar boekpresentatie geeft aan de pers en er ook een lunch geserveerd wordt.

Op het menu: rozenlimonade met limoen. Glutenvrije crostini met piccalilly en gepocheerde radijs in ghee. Tuinbonen en dragonsoep met doperwten bloemetjes. Zuring hummus met geroosterde chioggia bieten. Boekweit pannenkoekjes met jonge courgette, walnoten, verschillende soorten kruiden en bloemen uit de tuin. En als toetje een chocolade sandwich met rauwe chocola en munt-avocado-ijs. Als dit allemaal verorberd is en de presentatie klaar is, gaan we weer terug om te knallen in de keuken.

Hier wordt er tussendoor van alle gerechten een beetje geproefd en raak ik al vrij snel vol. Samantha, de liefste projectmanager en manager van Sarah Britton, maakt voor ons nog een lekkere curry om toch wel nog een goed bord eten binnen te krijgen. Ik loop om 23.00 de deur uit met het idee dat ik thuis nog 6 schorten moet maken en de volgende dag om half 7 op moet. Huilen.

Donderdag:

We hebben om half 8 bij het keukentje afgesproken om alles in de auto te laden en richting Studio Pistache te rijden op het Frederiksplein waar de kooklessen die dag plaatsvinden. Onderweg halen we nog wat mooie groenten voor de display van de kookles tafel.

Daar aangekomen maakt Samantha een heerlijke lunch. Omelet met geroosterde sesam en heerlijke avocado er bovenop, daarnaast wat gesneden brood, Parmezaan en een groene salade. Karaffen met water en munt staan op tafel waar heerlijk van gedronken wordt. Hierna neem ik weer een grote kop koffie verkeerd.

De hele dag zijn we bezig met knallen en het buffet maken voor de leerlingen die aan het einde alles opeten. Tussen de twee lessen in hebben wij even tijd om iets te eten. We nemen allemaal een beetje van wat we hebben gemaakt die dag: een groene salade met walnootdressing, pittige wortel en havermout crackers met sesam guacamole en een linzensalade met een lekkere pruimendressing. De jongens van Juice Brothers komen langs om wat flesjes langs te brengen dus neem ik er een lekker sapje bij.

Terwijl ik onderweg ben naar huis, om 23.30, ben ik he-le-maal kapot en fiets ik langs een snackbar waardoor ik heel erg zin krijg in een broodje kaassoufflé met joppiesaus. En die haal ik dan ook gewoon en is binnen twee minuten in mijn buik te vinden.

Vrijdag:

Na een dag van 16 uur te hebben gemaakt word ik rond 11.00 wakker en merk ik dat ik toch wat water heb gemist in de week en neem ik een groot glas water. In de middag is het heerlijk weer en spreek ik met een vriendinnetje af bij l’Affiche waar we op het terras gaan zitten. Hier neem ik, what else, een broodje ossenworst met boter en uitjes en een koffie verkeerd. Hierna volgen twee glazen water en twee heerlijke koude biertjes waar ik met volle teugen van geniet.

Parttime werk ik in de Foodhallen bij het Le Big Fish standje van Robert Kranenborg, Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. Het weer is de laatste tijd best mooi en daardoor is het ook wat rustiger in de Foodhallen, waardoor ik daar wat minder werk. Ik heb een korte avondshift van 18.00 tot 23.00 en omdat je na een tijd dat eten ook wel gezien hebt, haal ik een lekkere couscoussalade en kikkererwtensalade met granaatappeldressing. Dit haal ik bij de Sener, oftewel de groentenjuwelier op de Kinkerstraat. Hussein maakt het allemaal zelf en het is héérlijk!

Na werk ga ik even langs Samantha en Sarah om het project goed af te sluiten door een biertje te drinken, een worstje van Brandt & Levie te eten en een lekker raw vegan taartje te verorberen die Jenneke van Holy Nut zelf heeft gemaakt.

Zaterdag:

Zaterdagochtend komt mijn vriend binnen lopen met ham-kaascroissantjes en een vers sapje van de Vitaminestore op de Kinkerstraat. YES! Daarna stap ik op de fiets om Sarah wat eten te brengen die haar boeken aan het signeren is in de American Book Center, daar drink ik nog een kokoswater-mangosapje en stap ik weer op de fiets om boodschappen te gaan doen voor het avondeten.

Vanavond ga ik koken voor Joris en Leontien, een top koppel die net een babytje hebben gekregen en ook nog eens goede vrienden van mij zijn.

Op het menu staat een tomaten-tatin, linzensalade, asperges en lente ui gerold in bacon, een gele courgette en tomaat salade en oesterzwammen (zelf gekweekt met mijn DIY Mushroom Farm Kit!) en cantharellen gegrild met tijm. Hierbij drinken we een glaasje wijn en ook een glaasje water. Als afsluiting een koffietje, deze keer geen verkeerd.

Zondag:

Zondag word ik wakker en drink ik een groot glas water waarna ik meteen de deur uit stap. Ik ga naar Coffee Room op de Kinkerstraat om een broodje kalkoen met avocado en cranberryjam te eten en bestel daarbij een een mango-appel-muntsapje en een koffie verkeerd. Ik doe deze dag heel rustig aan en blijf hier eventjes zitten en lees wat bladen.

Vanavond gaan we naar mijn schoonmoeder met vriendlief, schoonbroer zijn vriendin en hun kleine baby. Aangezien mijn vriend van Koerdische afkomst is worden er in het huis veel gerechten gekookt met Arabische invloeden. Op het menu staat rijst met Libanees brood, gestoofd lamsvlees, boontjes in tomatensaus, ingelegde rode kool en bloemkool en kuba, rijstballetjes gevuld met gehakt. Als toetje eten we halawet nesha, een toetje gemaakt van maïzena en saffraan.

En als ik thuis ben, maak ik nog een grote schaal verse popcorn met zout en een grote kan limonade. Om de week perfect af te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.