Het eetdagboek van… Maura van YellowLemontreeBlog.com
Een nieuwe rubriek op Culy: “Het eetdagboek van”. Met vandaag: Maura van YellowLemontreeBlog.com.
“Een eetdagboek bijhouden wil ik altijd al eens doen; eens kijken wat ik nu eigenlijk allemaal eet. De week na dit eetdagboek start ik met mijn 28-daagse detox. In de week dat ik mijn eetdagboek bijhield, heb ik detox-proof recepten uitgeprobeerd, maar ook genoten van alles wat ik de komende maand niet meer mag eten. Het werd dus een nogal wisselende week met ups en downs wat betreft eten; van heel gezond tot hambugers en wijn.”
Maandag
De maandagen moet ik altijd vroeg op voor mijn werk. Meestal bereid ik mijn ontbijt de dag ervoor al voor en wordt het iets met havermout. Zondagavond zet ik een kom klaar met havermout, een banaan in stukjes, een handje rozijnen en kaneel. Als ik maandagochtend onder de douche stap, zet ik mijn havermout in de oven. Tegen de tijd dat ik mijn make up heb gedaan, is mijn warme kom met ovenbaked oats klaar. Een dubbele espresso erbij (cafeïne afbouwen op de maandagochtend lukt niet) en een groot glas citroenthee met gember.
De lunch wordt een salade van leftovers: rucola met tomaat, een halve komkommer, wat radijsjes, een blikje tonijn en een handje noten. Koffie drinken op mijn werk heb ik inmiddels afgeleerd, dus ik drink de hele dag door kruidenthee of verse muntthee.
‘s Avonds schuif ik lekker makkelijk aan bij mijn ouders thuis en staan er courgettekoekjes met zilvervliesrijst en een stukje vis op tafel. Daarbij drink ik een groot glas prikwater met citroen, en later een groene thee met gember.
Dinsdag
Ook op de dinsdagochtend heb ik mijn havermout al klaar staan. Dit keer snel uit de magnetron met sojamelk, een banaan, verse bosbessen, een lepel lijnzaad en natuurlijk wat kaneel. Ook vandaag kan ik mijn espresso niet laten staan.
Als lunch eet ik weer een salade. Dit keer een restje boekweitsalade met zalm en grapefruit. Daarbij een glas prikwater met citroen. Tussendoor eet ik nog vier enorm smeuïge medjoul dadels van de Turkse winkel.
Als ik thuiskom van werk neem ik even snel een kom met kokosmelk, aardbeien, een handje muesli en zelfgemaakte notenboter gegeten. Daarbij drink ik een glas kokoswater. ’s Avonds vier ik de verjaardag van een vriendinnetje bij een wijnbar. We bestellen we zalmcarpaccio vooraf, vervolgens een uitgebreid vleesplankje en kaasplankje en natuurlijk heerlijke wijnen. Van de ober krijgen we een fles Brut om de verjaardag te vieren.
Woensdag
Vandaag komt mijn zusje voor een dagje naar Utrecht om te winkelen. Als ontbijt eet ik snel een kom gortenpap, met nog een espresso. Voor de lunch gaan we naar de Yoghurt Barn. Ik bestel een smoothie van geitenyoghurt met bosbessen, frambozen en chiazaad. Ondanks dat de koffie daar echt heerlijk is, heb ik het bij een glas verse kruidenthee gehouden.
’s Avonds komt mijn moeder naar Utrecht en gaan we eerst borrelen met noten, olijven en een wijntje bij Stan & Co. Vervolgens gaan we voor burgers naar Meneer Smakers. Ik vind het altijd leuk om te delen en mijn vriend ook, dus samen delen we de Ome Jimmie (een zalmburger met kappertjes, bosui, wakamé en dille komkommersaus) en de Tante Tamara (een burger van rund met truffelmayo, zongedroogde tomaatjes, parmezaanse kaas en rucola). Beide burgers waren echt heerlijk. Ik drink er een cola light bij.
Donderdag
Mijn zusje blijft logeren. ’s Ochtends hebben we wilde plannen voor het maken van wafels, maar vanwege tijdsgebrek worden het ovenbaked oats met amandelmelk, banaan, bosbessen en rozijnen. Morgen is mijn verjaardag, dus ’s middags doe ik boodschappen voor het eten en voor de chocoladetaart die ik ga bakken.
Als lunch eet ik een kom met geitenyoghurt, verse vijgen, bosbessen en een handje pecannoten. Dan bak ik de beste chocoladetaart ooit naar recept van Roald Dahl (je weet wel, die taart die Bram Bokkepoot helemaal moet opeten in de film Matilda).
Als avondeten bedenk ik mij dat dit mijn drie-na-laatste-maaltijd zou zijn. Wat ga ik enorm missen? Risotto. Oja, en chorizo. Dus maak ik mijn favoriete risotto met crunchy gebakken chorizo, bosui, chili’s en Parmezaanse kaas. Om te proeven neem ik als toetje een klein puntje van Bram Bokkepoots chocoladetaart.
Vrijdag
Vandaag ben ik jarig! ’s Ochtends slaap ik uit en maakt mijn vriend een verjaardagsontbijt: een ovengebakken pannenkoek van rijstmeel met bosbessen, banaan en rozijnen en dronken we versgezette koffie uit de percolator.
Eindelijk wordt het mooi weer, dus fietsen we naar de bakker en halen we verse groenten. Als lunch eet ik een boekweitsalade met zalm, grapefruit en pistachenoten die ik uitprobeer voor mijn detox.
’s Avonds komen vriendinnen eten voor mijn verjaardag. Ik maak bietenburgers met havermout en feta en zet de tafel vol met avocado, mango, tomaten, sla, komkommer en tuinkers zodat iedereen zijn eigen burger kan maken. Als aperitief drinken we een cocktail van Rabarcello en cava. De chocoladetaart gaat helemaal op als toetje.
Zaterdag
Mijn ochtend begint met een bak ovenbaked oats met banaan, bosbessen en noten met een glas thee. Vandaag ga ik naar mijn ouders in Nijmegen. We fietsen naar een nieuw koffietentje: First Things First. Daar drinken we echt goede espresso op het terras. We delen een speltboterham met buikspek, geroosterde pompoen en champignons en een boterham met avocado, limoen en pecannoten.
’s Avonds gaan we uit eten bij De Meesterproef. Dit wordt mijn laatste avondmaal voordat ik morgen met mijn 28-daagse detox start. Ik besluit om het er maar van te nemen. Vooraf neem ik een sandwich van pizzadeeg met geitenkaascrème, citroenmelissehoning, tutti frutti en groene asperges.
Als hoofdgerecht buikspek met munt doperwten en zoete aardappel. Het toetje wordt iets wat ik vreselijk ga missen: kaas. Ik bestel een uitgebreid kaasplankje met zes soorten kazen en huisgemaakte limoncello. Ik eindig de avond met een dubbele espresso.
Zondag
Zondag is dag 1 van mijn detox. Het wordt een cold turkey start na al dat verjaardagseten met vlees, kaas, dubbele espresso’s, wijn en brood. Terwijl iedereen zondagochtend aan de broodjes zit, drink ik keurig een glas gekookt water met citroen sap en maak ik een sapje van appel, spinazie, gember, limoen en komkommer. Ik mag wel het roerei met geitenkaas en champignons voor erbij.
Ik lunch met een homemade salade met avocado, appel, tomaat, komkommer en een handje noten. Tussendoor eet ik nog een bakje aardbeien en bosbessen en drink ik een sapje met wortel, appel en gember.
Het avondeten wordt lastig. Ik eet bij mijn schoonouders en mijn Indische schoonmoeder maakt echt de allerlekkerste saté ooit. Deze mocht ik helaas niet eten, net zoals de pindasaus. Wel mag ik de hete eieren, zilvervliesrijst, gado gado en tempeh. Al met al heb ik mijn eerste detox dag goed doorstaan. Ik ben heel benieuwd hoe de rest van de maand eruit gaat zien. Nog 27 dagen te gaan…