12 x waarom wij op de Culy redactie zo van de herfst houden
Ons favoriete jaargetijde? De herfst, zonder twijfel. Okee, die hoosbuien en windvlagen in Nederland zijn we liever kwijt dan rijk, maar je krijgt er zoveel moois bij cadeau.
Prachtig gekleurde bladeren die langzaam van de bomen vallen, de temperatuur die langzaam daalt waardoor we elke dag een laagje meer aan kunnen trekken, tijd voor dampende thee, zoete baksels uit de oven, slow cooked stoofpotjes, warme chocolademelk, pompoentaartjes, pittige koffie met wolken melk…
We kunnen nog wel even doorgaan. We doen het liever in een lijstje: 12 redenen waarom wij op de Culy redactie zo van de herfst houden!
Wij houden van de herfst!
En dit is waarom…
1. Pompoen
Pompoen is zowat de lekkerste groente die er bestaat. Inspiratie nodig? Hier onze favoriete recepten met pompoen!
2. Stoofpeertjes
Stoofpeertjes horen voor ons bij de herfst en winter. Koop ze lekker bij de groentenboer of maak ze uiteraard zelf.
3. Herfstgroenten
Knolselderij, pastinaak, koolraap, postelein… Heerlijk om in de oven te roosteren, of om purees van te maken. Of wat dacht je van knolselderij frietjes, of soep van pastinaak?
4. Stoofpotjes
Lekker lang op het vuur zodat de smaken zich langzaam ontwikkelen en je keuken zich vult met de lekkerste geuren. Met pompoen (daar is -ie weer) en couscous bijvoorbeeld. Of met een prachtige laag aardappelpuree, als een Shepherd’s Pie. Of maak eens een Koreaans stoofpotje met kimchi en buikspek: kimchi jjigae genaamd.
5. Winterpenen
Gezond, overal verkrijgbaar en op zoveel manieren lekker klaar te maken. Wij koken ‘m graag langzaam en maken er dan soep van, met een scheutje sinaasappelsap voor wat frisheid, of met zoete aardappels voor een nog rijkere smaak. Ook fijn: een flinke scheut kokosmelk en wat fijngesneden koriander voor een Thaise touch.
6. Goede rode wijn
Toch echt het allerlekkerst als het buiten nat is, binnen warm en de open haard aan staat. Mr. Vino geeft tips. En meer tips.
7. Koffie
In alle soorten en maten. Van een loeischerpe espresso als we op staan, tot een goede macchiato aan het eind van de ochtend. Of een bambino voor zoetekauwen, een flat white voor koffieleuten met een voorkeur voor melk, of een herfstige pumpkin spice latte voor hipkippen.
8. Boerenkool
Eventueel met worst. In Nederland al honderden jaren een traditioneel gerecht, de afgelopen jaren (in Amerika vooral) weer helemaal hip. Ze maken er zelfs chips van!
9. Warme chocolademelk
Met een beetje pepermunt of chili voor wat pit, lavendel om lekker te slapen, een dot zelf opgklopte slagroom of stiekem verkruimelde koekjes erin.
10. Jus
Lekker, zo’n kuiltje bij aardappelpuree, of stamppot, of gewoon bij een goed stuk vlees. Wel zelf maken!
11. Thee
Dampende mokken van je lievelingsthee, of dat nu groene, zwarte, witte of eentje met een smaakje is. Of probeer deze chai latte met rum die je hieronder ziet!
12. Chocolade
Met Sinterklaas en Kerst heb je genoeg excuses om chocolade te verorberen (kerstkransje, anyone?), maar eigenlijk heb je natuurlijk altijd een goede reden. Omdat het zo lekker is!
> Tip: De gezelligste chocoladerepen voor de koudere herfstmaanden
Herfstrecepten gezocht?
- Culy Homemade: havermoutpap met gekarameliseerde banaan (het perfecte herfst ontbijt)
- Culy Homemade: boterige pompoensoep met miso
- Culy Homemade: kippensoep in de vorm van een ovenschotel