Heerlijke streekproducten uit Belgisch-Limburg
Belgisch-Limburg kent vele streekproducten. Van vlaai en jenever, tot stroop en koek. Vandaag lichten we onze favorieten uit!
Hasseltse jenever
Hasselt is de hoofdstad van de Belgische provincie Limburg en is dé jeneverstad bij uitstek. Hier is dan ook het Nationaal Jenevermuseum gevestigd. De huisvesting in een authentieke jeneverstokerij is uniek en het is de enige stokerij in de Lage Landen waarvan de mouterij bewaard is gebleven. In oktober organiseert Hasselt de jeneverfeesten, met allerlei proeverijen. Een aanrader.
Limburgse vlaai
Een inkoppertje, maar toch: de vlaaien in zowel ons eigen Limburg als Vlaams-Limburg zijn niet te versmaden. Zo zijn er de traditionele vlaaien die geheel gebakken worden, met veel fruit als vulling.
Maaslandse knapkoek
Een ‘zoete koek die knapt’, al sinds 1684 wordt -ie gebakken in de Belgische Maasstreek. Super knapperig, vaak rond gebakken, maar tegenwoordig ook in andere varianten gemaakt, zoals vierkant.
Limburgse stroop
Stroop wordt al eeuwenlang veel gegeten in Limburg (zowel in Belgisch- als Nederlands-Limburg). Niet alleen op de pannenkoek, maar ook gesmeerd op zwartbrood of roggebrood. Een bekende producent is Canisius (uit Schinnen, een plaats in Nederlands-Limburg), en traditioneel wordt Limburgse Stroop gemaakt van half peren, half appels.
Kempense balkenbrij
Oorspronkelijk was balkenbrij (gemaakt van resten van het varken, zoals de lever en het bloed, gemengd met boekweitmeel) een koud feestgerecht voor als je van de kermis thuis kwam. De samenstelling verschilt per regio, zo wordt er in Limburg bloed als smaakmaker gebruikt, in Brabant vaak uitgebakken spekjes.
In Vlaanderen zie je vaak Kempense balkenbrij, gemaakt met veel kruiden zoals marjolein, tijm, basilicum en kardemom. Net zoals vroeger wordt de brij gekookt in een open ketel.
Hasseltse speculaas
Speculaasjes zijn normaliter dun, krokant en kruidig. Maar niet in Hasselt, want de Hasseltse “spek-lââs” is vrij dik, bijna een ‘hom’. Hij heeft een krokant korstje en een zachtere binnenkant, en wat minder kruiden. Bakkerij Sint-Marie (Banneuxstraat 13 in Hasselt) bakt de speculaas traditioneel met roomboter, donkere kandijsuiker en natriumbicarbonaat, en af en toe wat grof gehakte amandelen.
Er zijn natuurlijk nog véél meer streekproducten om te bespreken. Achelse Trapist, Haspengouwse waterkers, Kempense Ale en Zuid-Limburgse schuimwijn… Maar dan zou dit artikel nog veel langer worden. Wel kun je kijken op streekproduct.be voor de fijnste recepten met Vlaamse streekproducten. Wat is jouw favoriete Vlaamse specialiteit?