Heb je nog tomaten over? Dit kun je ermee doen!
Je kent dat wel: je haalt een trosje tomaten in huis voor een recept en houdt vervolgens een paar tomaten over, rondslingerend door de keuken. Aan food waste doen we niet, dus dat wordt koken met de kliekjes. Want je maakt er de lekkerste dingen mee.
Pan con tomate
Een supersimpel gerecht waarmee je je als een God in Spanje voelt, is pan con tomate. Het is bijna geen gerecht te noemen en toch kun je het in Spanje óveral krijgen. Want tomaten + toast = altijd lekker.
Gazpacho
Vallen de mussen van het dak en heb je door de warmte niet zoveel trek? Een kommetje frisse, koude gazpacho gaat er zelfs bij de hoogste temperaturen wel in. Maak het met dit makkelijke recept.
Maak chilisaus
Weleens zelf chilisaus gemaakt? Superleuk om te doen! En het resultaat is een flesje homemade hot sauce in je koelkast die je overal bij kunt eten. In dit filmpje leert Jamie Oliver je hoe je met kliekjes tomaten heerlijke chilisaus maakt:
Tomatensoep met een twist
Tomatensoep, saai? Echt niet. Dat bewijst dit recept voor tomatensoep met geroosterde paprika en kokosmelk. Áltijd lekker.
Shakshuka
Dit kunnen we elke dag wel eten: shakshuka. Eitjes worden gepocheerd in een tomatensaus, met verse kruiden. Het is ook nog eens een makkelijke, vegetarische maaltijd voor doordeweeks.
Sauce vierge
Rijpe tomaten, extra vierge olijfolie, citroen en heel veel kruiden maken sauce vierge tot een frisse, lichte saus. Vooral lekker bij vis maar ook bij kip en pasta.
Panzanella
Dit gerecht maken wij héél vaak, want je hebt de ingrediënten bijna altijd wel in huis: panzanella. Oud brood, wat tomaten, basilicum (als het goed is, heb je zo’n fijn plantje in de tuin of op het balkon) en verder alle Italiaanse kliekjes die je je maar kunt bedenken. Bellissimo!
Zoete geroosterde tomaten uit de oven
Rooster tomaten in de oven en ze worden heerlijk zoet. Met dit recept maak je ze in een handomdraai.
Tomatengalette
Deze prachtige tomatengalette wil je maken! En dat gaat lekker rap met kant-en-klaar taartdeeg uit de koeling.
Maak tomatenketchup
Wat veel mensen niet weten is dat ketchup maken zo simpel is als een eitje bakken en dat het resultaat velen malen lekkerder is dan de variant uit de supermarkt. Dus stort je op dit recept en pluk er de vruchten van.
Zelfgemaakte tomatensaus
Nog steeds tomaten over? Maak een grote pan killer tomatensaus en vries die in porties in. Daar kun je gewoon van die handige diepvrieszakjes voor gebruiken. De volgende keer dat je zin hebt in pasta met gehaktballetjes of lasagne heb je de saus al klaar. Lifehack!
De lekkerste zelfgemaakte tomatensaus maak je met een kilo leuke gemengde tomaten. Fruit eerst drie gesnipperde uien een minuut of tien, voeg in de laatste minuut twee tenen knoflook toe. Doe 1 eetlepel tomatenpuree in de pan en laat even een minuutje bakken. Voeg de tomaten in stukken toe, evenals een blik met 400 gram gehakte tomaten, 1 à 2 el rode wijnazijn en een theelepel suiker.
Dit laat je ongeveer 1 uur pruttelen op laag vuur. Blenden, gehakte basilicum erdoor en kruiden met zout en peper.