Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 21 feb 2025
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan… Freek van Heatsupply: ‘Eet hot sauces omdat je ze lekker vindt, niet om jezelf te pijnigen’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Freek Raijmakers van Heatsupply.

Pittige sauzen zijn de shit

Toen Freek en Stan Raijmakers stad en (buiten)land moesten afreizen om fatsoenlijke hot sauce te scoren, was de maat vol. Hot sauce moest volgens hen makkelijk verkrijgbaar zijn voor iedereen. Ze trokken de stoute schoenen aan en startten een kleine hot sauce-winkel met enkele flesjes hete saus.

Fast forward naar 2025 is Heatsupply uitgegroeid tot de nummer één van Europa met meer dan 150 verschillende exclusieve hot sauces en andere pittige producten uit Noord- & Midden-Amerika en Europa.

YouTube-serie

De twee vuurvreters houden zich daarnaast ook bezig met allerlei toffe initiatieven. Ze lanceerden hun eigen kookboek, maakten een eigen YouTube-serie met Perry de Man en gaan allerlei vette samenwerkingen aan. Culy is fan van de broers en leert voor dit interview alvast de helft van het duo beter kennen in een nieuwe ‘5 vragen aan…’.

5 vragen aan Freek Raijmakers van Heatsupply

1. Zeg nou eerlijk: doen jullie écht overal hot sauce op?

Freek: “Ja, ik gooi het echt bijna overal op. Niet alleen voor de pit, maar vooral vanwege de veelzijdigheid en de bijzondere smaken die we tegenwoordig vinden in hot sauces.

Bij nagenoeg elk gerecht denk ik wel: hey, die ene hot sauce zou hier echt een toevoeging bij zijn! De meest verrassende combinatie is dan toch hot sauce op ijs. Onze roze hot sauce (collab met Faberyayo en Sef) is superfruitig en smaakt echt heerlijk op een bolletje vanille-ijs, echt waar!”

2. Je mag de rest van je leven nog maar één hot sauce eten -we know: onmogelijke vraag, maar toch – welke is dat dan?

“Pfoe, dat is inderdaad niet te doen, alsof je een sommelier vraagt nog maar één wijn voor de rest van zijn leven te kiezen. Maar goed laat ik dan voor iets heel allrounds en lekkers gaan: de Bourbon Barrel Aged hot sauce die we met La Pimenterie hebben gereleased.

Zo complex maar toch heel veelzijdig. Maar dan moeten we nu wel met de verkoop gaan stoppen, want er zijn nog maar een paar honderd flesjes en die krijg ik makkelijk op voor mijn 80e verjaardag.”

3. Klinkt goed! Wat staat er nog meer op het wensenlijstje om te maken?

“We hebben al een aantal hele toffe collabs gedaan, met Nick Toet en Yous & Yay bijvoorbeeld. Maar wat momenteel hoog op ons verlanglijstje staat is de realisatie van onze eigen Foodshow op Youtube.

We zijn onlangs met Per de Man naar La Pimenterie in Montreal (Canada) geweest en hebben daar eigenlijk onze pilot gedraaid. Resultaat is twee hele toffe afleveringen die boven verwachting goed ontvangen worden op social media en YouTube. Hopelijk kunnen we het komende jaar nog een paar spicy bestemmingen toevoegen aan onze foodshow en mensen op die manier inspireren.”

4. Wat is de laatste ontdekking waar je helemaal wild van werd?

“Chipotle Infused Maple Syrup. Echt, dat spul is zo lekker dat je het bijna uit de fles wilt drinken. Het is eigenlijk niets anders dan Canadese ahornsiroop waar chipotlepepers (gerookte jalapeños) in getrokken hebben. Die chipotles geven wel de smaak af, maar amper hitte. Die combinatie van zoet en smokey is bizar lekker.”

Freek Heatsupply
Bron: Mediahuis // Heatsupply

5. Waar moeten we massaal mee stoppen?

“Hot sauces met namen als ‘Devil’s Piss’ en ‘Colon Cleaner’ of etiketten met alleen maar vuur en doodskoppen erop.

Heet, heter, heetst: wat is het verschil tussen scherp en pittig eten?

In het begin was dit misschien nog grappig, of een welkome afleiding van de slechte kwaliteit van een saus, maar koop je hot sauces vooral omdat je ze lekker vindt. Niet om mensen te pijnigen, tenzij je een hekel aan iemand hebt…”

De hot sauces van Heatsupply bestel je vanaf 3,50 via www.heatsupply.nl

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.