Culy Vrouw: Culy sprak met Haya Molcho – de vrouw achter NENI
Is de culinaire wereld een mannenwereld? Niet als het aan de vrouwen ligt die elke dag keihard werken in de gastronomie. En dat zijn er veel! Chefs, sommeliers, gastvrouwen en bakkers die uitblinken in hun vak en die toevallig vrouw zijn. Zoals Haya Molcho. Ze is geboren in Tel Aviv en woonachtig in Wenen. Haya runt wereldwijd tien restaurants en onderhoudt tegelijk een groot, warm gezin alsof het niets is. Culy ging met haar in gesprek.
Wie is Haya Molcho?
De grootste kans om Haya te kennen, is van haar restaurant op het Amsterdamse Stadionplein: NENI. Dat opende in 2019 en overtuigde de Amsterdammers van de rijke smaken van de hedendaagse Israëlische keuken. Maar Haya’s imperium gaat verder dan dat. NENI kent wereldwijd namelijk nog negen andere vestigingen van datzelfde levendige restaurant, allemaal aangestuurd door Haya.
Daarbij krijgt ze steun van onder meer haar kinderen (wiens namen Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan verenigd worden in acroniem NENI), maar ook van een warm en divers team waarbij kansen geboden worden aan jonge, veelbelovende chefs. Je begrijpt: wij zijn benieuwd naar de drijvende kracht achter zo’n succesformule.
Haya: “Ik wil als boegbeeld voor jonge vrouwen fungeren en ze vanuit mijn eigen ervaring overtuigen dat je ook op je veertigste nog kunt beginnen met ondernemen.”
In gesprek met Haya Molcho
Eerst en vooral: wie is de vrouw achter de restaurants?
In de eerste plaats ben ik moeder van vier mooie zonen en echtgenote van een ontzettend leuke man. Daar deel ik al 42 jaar het leven mee: een ontzettend kostbaar gegeven als je ‘t mij vraagt. Partners ontwikkelen zichzelf namelijk en veranderen door de jaren heen. De kunst bestaat er dan in om elkaar onderweg niet te verliezen. Daarin zijn mijn man en ik goed geslaagd. Het sleutelwoord? Respect. Als je van iemand houdt, komt dat respect automatisch en gun je hem alle succes: dat is liefde.
Voor NENI kenmerkte mijn leven zich door een rijk gezinsleven aan het Weense platteland. Iedereen was altijd welkom bij ons thuis, onze hal stond bijna altijd vol schoenen van vrienden van mijn zonen. Met veel liefde kookte ik voor hen, er was altijd ruimte voor liefde en gezelligheid. Dat rijke gezinsleven hebben we altijd gehad, en nu nog steeds.
Dan zijn we natuurlijk erg benieuwd: hoe ziet jouw dagelijks leven er nu uit, met zo’n grote familie én tien restaurants over de hele wereld?
Lange dagen! Gelukkig is wat ik doe mijn grote passie, waardoor ik de uren nooit af hoef te tellen. Maar goed: ik sta dus heel veel in de keuken, onder meer voor het ontwikkelen van recepten, samen met mijn team. Als gezin wonen we nog steeds in Wenen maar voor de restaurants reizen we de wereld af. Daarbij krijg ik veel steun van een fantastisch team, waaronder een jonge vrouwelijke chef uit Nieuw-Zeeland, mijn rechterhand. Ook de rest van het personeel is geweldig: we selecteren ze echt op goede, oprechte intenties. Negentig procent van de tijd houdt dat in: nee zeggen.
Momenteel zijn we trouwens bezig met de heropening van ons restaurant in Wenen, op een prachtige locatie aan de Donau. Daarvoor kan ik rekenen op een Sardijnse chef. Dit soort dingen doe ik het allerliefst: samenwerken met jong talent en samen sparren over eten en recepturen.
De keuken bij NENI valt onder de noemer ‘hedendaagse Israëlische keuken’. Kun je daar wat meer over vertellen?
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er heel veel verschillende nationaliteiten naar Israel. Dat heeft geleid tot een eclectische keuken, een heel open minded gebeuren. Uit al die culinaire invloeden komen oneindig veel combinaties voort, zo interessant!
Je zal mij daarom nooit horen spreken over een traditionele Midden-Oosterse keuken: het gaat echt om een moderne, hedendaagse mix. Zo heeft ons zuurdesembrood roots in San Francisco, net zoals we pastrami en brisket uit de VS hebben. En kijk niet op als je bij NENI gerechten met Japanse invloeden ziet, dit soort kruisbestuivingen zijn supergebruikelijk.
Maar de rode draad in al dat eten is echt: hou het simpel en geniet ervan. Neem nou een rode biet: die kun je roosteren, koken, je kunt er soep van maken… In onze keuken verkiezen we dit soort eerlijke bereidingswijzen boven complexe liflafjes. We willen pure producten in ere houden en er niet van vervreemden.
Tegenwoordig zijn we zo verwend met al het eten dat we soms vergeten hoe goed de smaak van een perfect tomaatje is. Of een superknapperige komkommer: simpel en goed. Dat is ook wat ik zelf wil nastreven in het leven: eenvoud en goedheid.
Haya: “Vrouwen krijgen tegenwoordig meer en meer respect, omdat ze simpelweg bewijzen dat ze in staat zijn om indrukwekkende dingen neer te zetten.”
Hoe is het om een ondernemende vrouw te zijn in een door mannen gedomineerde wereld?
Niet altijd makkelijk. Bij de opening van ons eerste restaurant was ik de eerste vrouw in die omgeving. Het voelde bijna als een maffia waartegen ik moest vechten, met een strikt anti-vrouwenbeleid. Gelukkig is dat allemaal veranderd, vandaag waarderen ze ons gezin en kijken ze me niet meer scheef aan. Dat is organisch gegroeid, vooral door te laten zien wat ik in mijn mars heb. Zoiets kun je niet forceren.
Die trend merk ik overal: vrouwen krijgen tegenwoordig meer en meer respect, omdat ze simpelweg bewijzen dat ze in staat zijn om indrukwekkende dingen neer te zetten. Zelf vind ik het ook heel belangrijk om te benadrukken dat er geen verschillen tussen mannen en vrouwen zijn. Voor mij is het simpel: als je goed bent, ben je goed. Het enige wat je nodig hebt is kracht en passie.
Wat is het moeilijkste aan je baan?
Tijd nemen voor mezelf, soms verlies ik me een beetje in al dat werk. Daarom ga ik ieder jaar een periode naar India om rust te nemen en mezelf onder te dompelen in de Ayurveda. Het is iets wat ik door de jaren heen heb moeten leren. En mag ik je een gouden tip geven? Luister naar je familie en vrienden. De mensen die van je houden zien vaak al veel eerder dat je over je grens aan het gaan bent.
Welke toekomstplannen heb je nog?
Bij NENI doen we niet aan vijfjarenplannen, nooit gehad trouwens. Organische groei is wat we nastreven, altijd. Wel liggen er momenteel plannen op tafel voor een eigen boerderij en ik droom van mijn eigen bakkerij, al raadt mijn zoon dat af (lacht).
Maar ik wil ook meer als boegbeeld voor jonge vrouwen fungeren en ze vanuit mijn eigen ervaring overtuigen dat je ook op je veertigste nog kunt beginnen met ondernemen. Ook de NENI-producten in de supermarkten zijn een leuk project: momenteel zijn we in gesprek met Albert Heijn om onze hummus en tahina hier te verkopen.
Heb je helden?
Nee, of in ieder geval niet één iemand. Ik vind dat heel veel mensen helden zijn. Maar als ik toch iemand moet kiezen, dan is het mijn man. Zijn filosofische benadering van het leven is zo inspirerend. Hij blijft zo nieuwsgierig naar het leven, zichzelf continu ontwikkelend. Zelfs in een topfunctie koos hij ervoor om elk jaar drie maanden vrij te nemen en die tijd met zijn kinderen te spenderen.
Haya: “De NENI-producten in de supermarkten zijn een leuk project: momenteel zijn we in gesprek met Albert Heijn om onze hummus en tahina hier te verkopen.”
Wat zou je zeggen tegen vrouwen die net zo’n carrière willen nastreven?
Doen! Waag die sprong in het diepe. Je zal misschien tegenslagen tegenkomen, maar onthoud dat dat niets zegt over hoe fantastisch je bent als persoon. Als je boos wil zijn, wees dan boos. Als je verdrietig bent, ga dan door het verdriet en deel het met je naasten. Neem je tijd voor emoties en loop niet weg van moeilijkheden. Maar probeer ook niet teveel te piekeren, want daar hebben vrouwen nogal een handje van.
En tot slot: voel niet teveel druk om iemand te zijn. Gewoon je authentieke zelf zijn is meer dan genoeg.
Meer vrouwen uit de culinaire wereld op het podium:
- Tania Yabra, patissier bij restaurant Wils*
- Hanneke Schouten van Bouchon du Centre
- Sommelier Saskia Smeenk van Restaurant Felix