Van koekje tot ontbijt: alles over havermout én de beste recepten met havermout
Werd er vroeger bijna niet omgekeken naar de pakken havermout, inmiddels zijn ze niet aan te slepen in de super. Wat blijkt: het is veelzijdiger dan we ooit hebben gedacht. Van havermoutkoekjes tot ontbijt met havermout: we vertellen je alles wat je moet weten. En geven je de lekkerste recepten met havermout natuurlijk.
Goedkoop, lekker én gezond. Wat wil je nog meer?
Alles over havermout: van koekjes tot ontbijt
Kenden we het vroeger vooral als die ene saaie pap die met name door kinderen werd gegeten, inmiddels weten we wel beter. Eet het koud in de zomer of als hartverwarmend ontbijt tijdens koude winterdagen – met eindeloze toppings naar keuze. Maak er taartbodems, koekjes, repen of pannenkoeken van of gebruik het als crumble. Kun jij je nog een voorraadla zonder voorstellen?
Havervlokken
Er ontstaat soms enige verwarring aangezien beide varianten op elkaar lijken. Wanneer zijn het vlokken en wanneer is het standaard? We raadplegen het Voedingscentrum: “Havermout is een volkoren graansoort, het is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Havervlokken bestaan uit óngeknipte en geplette haverkorrels. Havermout en havervlokken worden soms geroosterd vanwege de smaak. Vaak worden ze voorgestoomd, om de bereidingstijd te verkorten.” Havermout heeft dus een zachtere structuur én een kortere kooktijd.
Ontbijt met havermout
In de basis is het gezond, zegt het Voedingscentrum: “Als volkoren graanproduct verlaagt havermout het risico op hart- en vaatziekten. Hoe gezond het is, hangt uiteindelijk ook af van hoe je het klaarmaakt en wat je eraan toevoegt.”
Een perfect ontbijtje dus, waarbij je zelf kiest hoe gezond je het maakt. Bespaar jezelf tijd in de ochtend door voor overnight oats te gaan, of neem juist wel de tijd en start de dag met een bord warme vlokken. Aangezien de keuze in toppings eindeloos lijkt, hebben we onze favorieten ontbijtrecepten met havermout voor je verzameld.
- Culy Homemade: havermoutpap met gekarameliseerde banaan (het perfecte herfst ontbijt)
- Havermout met gepocheerde peer, dadels en amandel
- Culy Homemade: havermout met frambozen, kokos en amandel
- Culy Homemade: peanut butter & jelly oats
Havermoutkoekjes
Je kunt er je dag mee starten, of je onderbreekt je dag er juist mee: een koekje van havermout. Ook hierbij geldt: je maakt het zo gezond als je zelf wil. Dat kan natuurlijk door voor weinig suiker, banaan en bijvoorbeeld amandelmeel te kiezen. Maar net zo lekker is een topping van chocolade en karamel. In reepvorm, ronde vorm of met maar 3 ingrediënten: dat wordt lastig kiezen.
- Culy Homemade: supermakkelijke banaan-havermoutrepen
- Culy Homemade: havermoutkoekjes met maar 3 ingrediënten
- Culy Homemade: havermoutkoekjes met pecan en kokos (voor het ontbijt)
- Culy Homemade: Zweedse havermoutkoekjes met chocolade
Meer recepten met havermout
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Want waar de meeste mensen denken aan een lobbig zoet ontbijt, is er veel meer mogelijk. Wij vinden bijvoorbeeld hartige recepten met havermout minstens zo lekker en dit is waarom. Ook lekker: verwerk het in je pannenkoeken. Houd je van koffie en ben je niet zo van een volledige kom in de ochtend? Verwerk het dan eens in een smoothie met koffie: da’s 2 vliegen in 1 klap.
Nog meer over havermout:
- Culy test: havermoutpap (oat porridge) invriezen, kan dat?
- Culy Homemade: gebakken havermout uit de oven met pindakaas en kaneel
- Havermout 2.0: met boekweit, quinoa en gierst