5 x hasselbackaardappelen met een twist
Hasselbackaardappelen zijn onze favoriete krokante aardappelsnack. Je ziet ze in de supermarkten verschijnen rond de feestdagen, maar ook daarna kun je deze ingesneden krokante aardappelen prima eten. En je maakt ze net zo makkelijk zelf. Wij geven je vijf tips voor hasselbackaardappelen met een twist.
5 x hasselbackaardappelen met een twist
Zo worden hasselbackaardappelen jouw nieuwe go to aardappelsnack!
1. Gebruik kaas tussen de laagjes
Is er ooit iets minder lekker geworden door kaas toe te voegen? Inderdaad. Ook je hasselbackaardappelen worden nóg lekkerder door er kaas aan toe te voegen.
Snijd de aardappelen in zoals je dat altijd doet en doe tussen elk – of een aantal – laagjes een stukje kaas. Elke kaas is in principe goed, maar zorg wel dat het een kaas is die je in plakjes kunt snijden. Denk aan cheddar voor een echt cheesy feest, Taleggio, brie, gewone belegen kaas en ga zo maar door.
Tip: bak je aardappelen eerst af in de oven tot ze bruin en crispy zijn. Haal ze dan eventjes uit de oven om de kaas toe te voegen en bak ze nog een paar minuutjes af. Voeg je de kaas namelijk direct toe aan je hasselbackaardappelen, dan wordt het één groot smeltfeest en blijft er – door de lange oventijd – niks van de kaas over.
2. Voorzie de hasselbackaardappelen van een lekkere salsa
Een salsa is natuurlijk altijd een goed idee, maar je hasselbackaardappelen worden er al helemaal lekkerder van. Ga voor een salsa verde of een salsa macha. Of maak gewoon zelf iets uit de losse pols met de verse kruiden die je in je koelkast hebt liggen.
Snijd ze fijn en doe de kruiden in een kommetje met wat mosterd, citroensap en zest, knoflookzest en olijfolie. Maak op smaak met een beetje peper en zout en je hebt in mum van tijd een overheerlijke ‘salsa’ voor jouw hasselbackaardappelen met een twist.
3. Jam is je beste vriend
Hoe vaak we hier op Culy al hebben gebazeld dat wij zot zijn van zoet-zout combinaties is inmiddels ontelbaar. Maar we blijven het roepen: zoet-zout combi’s zijn overheerlijk. En hoewel het vreemd lijkt om tijdens het avondeten een potje jam op tafel te hebben, doet jam veel goeds voor je hasselbackaardappelen met een twist.
Kies voor aardbeien- of pruimenjam voor een echte zoet-zout combi, maar vind je dat te spannend dan kun je op zoek gaan naar een tomatenjam of chili-jam. Laatstgenoemde kun je kant en klaar kopen van het merk Mackays en is te vinden bij de grotere Albert Heijn vestigingen.
4. Marineren, marineren, marineren
Elk gerecht wordt beter van een lekkere marinade, zo ook je hasselbackaardappelen met een twist. Maak ze oosters door een marinade te maken met sake, vissaus en sojasaus en glaceer de aardappelen er na het bakken mee. Doe ze daarna nog wel even terug in de oven.
Je kunt ook kiezen voor een marinade met gochujang of miso. Hiermee geef je je aardappelcreaties een intense umamismaak die eigenlijk overal bij past!
5. Ingemaakte extra’s
Heb je weleens gedacht aan hasselbackaardappelen met ingemaakte venkel of ingemaakt mosterdzaad? Zo niet, ga daar dan nu aan denken. Zeker ingemaakt mosterdzaad is iets dat elk gerecht beter maakt, maar al helemaal je hasselbackaardappelen omhoog brengt.
Wil je groentes inmaken, denk dan aan venkel, wortel, radijs of maak de hasselbackaardappelen ‘Indisch’ met atjar en misschien zelfs een klein beetje pindasaus.