Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Gegaard, gegrild en gepekeld: what’s happening with watermeloen?

Het valt de Culy-redactie op dat we in restaurants steeds vaker watermeloen op ons bordje krijgen. En dan niet koud bij het dessert, maar bij het voor- of hoofdgerecht. Met tal van interessante bereidingswijzen die zijn losgelaten op dit sappige stukje fruit. Culy onderzoekt: wat kun je allemaal doen met watermeloen?

Watermeloen: eerst nog vooral gewoon die verfrissende versnapering op een warme zomerdag. En dan hebben we ‘t liefst zo’n joekel van een slice, die je direct uit de schil opeet.

Maar met de mooiste onder de meloenen (dat mogen we toch wel zeggen?) is iets interessants aan de gang. Steeds vaker wordt deze fruitsoort op bijzondere manieren geserveerd in restaurants. En dan met name hartig.

Tartaar en sashimi

Tartaar van watermeloen (met olijfolie, tomaat en zout bijvoorbeeld) en watermeloen-ceviche zien we al steeds vaker op menukaarten en ook sashimi van watermeloen hebben we reeds verorberd. Die laatste aten we bij Taiko, lekker met shiso. De ultieme combinatie van hartig en zoet-fruitig.

sashimi van watermeloen

Vegan tonijn

Maar je hoeft ‘m niet enkel rauw te eten. Gedroogde watermeloen benadert de structuur van tonijn, schreef culinair recensent Joël Broekaert onlangs in NRC. En warempel: de meloen wordt inderdaad als alternatief gebruikt voor een vegan versie van tonijn. Zowel gedroogd, als gebakken trouwens.

Dat komt omdat je watermeloen – ook na bereiding – waanzinnig goed kunt marineren. Als een spons neemt ‘ie alle smaken op. Als je ‘m in blokjes bakt in de oven en daarna laat marineren in rijstazijn, heb je niet alleen een vegetarisch, maar ook vegan ingrediënt voor je poké bowl.

Garen en pekelen

Naast bakken, kun je de vrucht ook langzaam garen. Bij restaurant Graham’s Kitchen bijvoorbeeld, kregen we een gerechtje van rauwe vis met gegaarde watermeloen. Ze vacumeren de meloen in olie en laten ‘m daarna sous-vide garen op lage temperatuur.

Pekelen is ook een optie: restaurant Mugaritz in het Spaanse San Sebastian (nummer 9 in de lijst van The World’s 50 Best Restaurants) staat er bekend om. Zij leggen reepjes watermeloen een nacht in een mengsel van water en zout.

Daarna laten ze de meloen 12 uur drogen in een (droog)oven. Ze serveren dit als een vegetarische variant van gebakken spekjes, bijvoorbeeld in salades.

gegaarde watermeloen

Op de grill ermee

Teveel gedoe? Dan is grillen misschien meer jouw ding. De partjes leg je gewoon op een contactgrill of in een grillpan. De suikers in de meloen zullen karameliseren en geven een verslavend lekkere smaak aan het fruit. Lekker in een frisse salade. Sowieso heel lekker met een zout ingrediënt als kaas of gedroogde ham, als tegenhanger.

Doe-het-zelf

Heb je nog zo’n joekel in de koelkast liggen en wil je er eens wat verrassends mee koken? Probeer bijvoorbeeld eens deze hartig gemarineerde meloen met spareribs. Ook favoriet is deze Aziatische salade van Jamie Oliver. Een goddelijke combi met die sojasaus en gember.

In een avontuurlijke bui? Check hier maar eens een recept voor ‘tonijn’ van gebakken watermeloen. Of leg een keer een stukje op de grill voor een sappige watermeloen-steak.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.