Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 14 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan wijnexpert Harold Hamersma: ‘Haring of kaviaar? Doe mij maar nummertje één’

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… wijnexpert Harold Hamersma.

5 (culinaire) vragen aan wijnexpert Harold Hamersma

Hij is journalist, veel gevraagd radiogast en verwerft de ene na de andere onderscheiding. Met zijn onuitputtelijke wijnkennis is Harold Hamersma een fenomeen op wijngebied en daarvan is De Grote Hamersma – de best bezochte wijnconsumentenwebsite van Nederland – wellicht nog het grootste kabinetsstuk.

Je begrijpt: zo’n Grote Meneer kom je niet zomaar tegen. Wij hebben het genoegen hem te treffen bij De Kas, waar Harold toelichting geeft bij de Ruedawijnen die voor de gelegenheid worden gepaird met de groentegerechten van het restaurant.

Rueda, zeggen we? Ja: deze ‘knisperende, kokette wijn uit de Verdejostreek past goed bij knapperige, kittige groentegerechten’, aldus Harold. Volgens de statistieken mogen Nederlanders daar trouwens best wat meer van eten. ‘Hoe dat valt te stimuleren? Door er wat lekkers bij te drinken natuurlijk.’

En daarom is een glas Rueda niet alleen de ideale metgezel van de groentegerechten van De Kas, maar ook van de salades, groentetaarten en de gazpacho’s bij je thuis. Een ideale wijn voor de zomer dus – zeg dat Harold het heeft gezegd.

Harold Hamersma
Bron: Stefanie Frances (@francesstefanie)

1. Harold, wat is de beste maaltijd die je ooit hebt gegeten?

Harold: ”De twee opeenvolgende lunches bij Azurmendi (***) en Berasategui (***) in Spaans Baskenland strijden om de eerste plek. Niet in de laatste plaats omdat mevrouw Hamersma en ik deze genoten in het gezelschap van onze zoon en dochter plus hun respectieve partners, stuk voor stuk dames en heren die de topgastronomie ook op waarde weten te schatten.

En zo vaak eten we ook niet meer samen… Hoewel, de pintxos die we ’s avonds (we hadden toch weer een beetje trek gekregen) bij La Cuchera de San Telmo in San Sebastián aten, waren ook niet mal. En omdat we toen toch een beetje in die postcode rondschooierden: de tarbot van Elkano (*) in Getaria was welbeschouwd ook de reis waard.”

2. Van ontbijt tot diner: hoe ziet jouw ideale eetdag eruit?

”Mevrouw Hamersma – zelf een begenadigd kok overigens – en ik hangen het Mediterrane eetpatroon aan. Of zij kookt de hoofdmaaltijd tussen de middag in haar kookboekwinkel uit een van de 1500 voorhanden zijnde titels (tevens het hoofdkantoor van De Grote Hamersma overigens; dus er is ook wel een flesje wit, rood of rosé binnen handbereik) of we genieten deze ‘op restaurant’.

’s Avonds zijn wij dan tevreden met een stukje stokbrood met een beetje sla of wat worst dan wel kaas. Geen drank meer ook. Zodoende lekker licht de nacht in. Dan slaap je beter. In ieder geval wij wel, op onze leeftijd.”

3. Met wat voor gerechten ben je opgegroeid? Wat kookten je ouders vroeger thuis en wat vond je daarvan?

”Mijn tweede boek (dertig jaar avonturen als wijn – en eetschrijver) dankt zijn titel aan de belabberde kookkunsten van mijn moeder: De vrouw die water liet aanbranden. Mammie kon echt niks in de keuken.

Wat mij van een (vroegtijdige) hongerdood heeft gered is dat wij op zaterdag brood met luxe vleeswaren van Loekie, toen nog in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam, kregen. Wat een genot was dat!”

”Mammie kon echt niks in de keuken. Wat mij van een (vroegtijdige) hongerdood heeft gered is dat wij op zaterdag brood met luxe vleeswaren van Loekie kregen.”

4. Wat ligt er altijd in je koelkast?

”Altijd champagne zéro dosage, brut nature of non dosé. Mevrouw Hamersma en ik houden van het soort ‘zo droog als de wikkels van een mummie met een droge huid.’ Lekker tegen de dorst. En omdat er zoveel belletjes in champagne zitten, is er geen ruimte voor de alcohol. Dus we blijven lekker fris…”

https://www.instagram.com/p/CNXAnB0FkAa/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

5. Welk ingrediënt, gerecht (of wijn) vind jij overgewaardeerd?

Kaviaar. Als ik moet kiezen tussen een zoute haring of kaviaar, ga ik zonder aarzelen voor nummertje één.”

Bonusvraag: wie moet deze rubriek de volgende keer beantwoorden?

Job Seuren, de mede-eigenaar-sommelier van Zoldering. Zo! Die is lekker eigenwijs zeg. En kan bovendien goed schrijven.”

Meer lezen? Onlangs stelden we ook al vijf culinaire vragen aan Alison RomanYvette van Boven en Timo de Beurs.

Harold Hamersma
Bron: Stefanie Frances (@francesstefanie)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.