De lekkerste hapjes voor warm weer (van bruschetta’s tot dips)
Met de warme zomer in het vooruitzicht wordt het tijd om ons zomerrepertoire uit de kast te trekken. Lekkere – en vooral makkelijke – hapjes die ‘t goed doen bij warm weer. Denk aan bruschetta’s, olijven, patatas bravas en ga zo maar door. Zet je tuinstoelen klaar, pak je mooiste borrelplank uit de kast met gezellige schaaltjes erop en jouw avond is nu al geslaagd.
Houd het simpel
Er is één basisregel als het gaat om een goed gevulde borrelplank met hapjes voor warm weer: houd het simpel. Ga niet voor oesters, ceviche of andere rauwe vis (want: zon), ga ook niet voor rauw, rood vlees zoals steak tartaar (hoe lekker het ook is) en laat blokjes kaas ook achterwegen. Want: warmte zorgt niet alleen bij de mens voor zweet. En dat heeft volgens ons nog nooit iemand prettig gevonden.
En dus: ga voor olijven, maar dan zelf gemarineerd. Ruil je blokjes jong belegen kaas in voor patatas bravas en maak gezellige dipjes. Misschien frituur je nog een paar fritters van courgette of snijd je een Spaanse tortilla in stukken en top je ‘t af met bruschetta’s. Hapjes voor warm weer moeten makkelijk zijn, maar dat ‘t er daarom ook weinig moeten zijn, heeft niemand gezegd.
Patatas bravas
Als er iets is dat goed gedijt in een Hollandse zomer zijn het wel patatas bravas. Piepers in een kek jasje met een lekker sausje: een combi waar je beslist u tegen zegt. Je kunt ze maken van zoete aardappel of voor de klassieke variant gaan. Sausje erbij, bijvoorbeeld een pittige srirachamayo of juist een frisse limoenmayo en het eerste schaaltje op de borrelplank is gevuld.
Bruschetta’s
Hij kan natuurlijk níet ontbreken in deze lijst: de bruschetta. Ofwel: het knapperige, maar toch zachte broodje met in olijfolie gemarineerde tomaatjes en basilicum. Simpliciteit op z’n best. En zo makkelijk!
Snijd ‘s ochtends alvast je tomaatjes in kleine stukjes, doe ze in een grote kom met basilicum en veel (!) olijfolie en laat het lekker op je aanrecht staan. Dat laatste is erg belangrijk. Koude tomaten hebben geen smaak, tomaten op kamertemperatuur in olijfolie zijn regelrechte smaakbommen.
Dakos
Een ander uitstekend hapje voor warm weer is dakos. Dakos wordt vaak vergeleken met de Italiaanse bruschetta, maar dat is eigenlijk hetzelfde als een rotiplaat met een Nederlandse pannenkoek vergelijken: totaal wat anders. Mocht je ‘m met iets Italiaans willen vergelijken dan moet je dat doen met de (nog ietwat) onbekende friselle.
Het harde gerstebrood voor dakos wordt namelijk ook ‘verzacht’ met een beetje water waarna het wordt ingesmeerd met tomaat. Vervolgens top je de Dakos af met verkruimelde feta of een andere kruimige schapenkaas, oregano, peper, zout en een eventuele olijf.
Dippen, dippen en nog eens dippen
We geven toe: ondanks dat we op de Culy redactie houden van hoogstaande culinaire meesterwerken, zwichten we toch nog vaak genoeg voor een stokbroodje met smeerseltjes. Want dat blijft toch onze guilty pleasure. Onze dipjes halen we dan tegenwoordig (zoveel mogelijk) niet meer uit de supermarkt, maar maken we zelf, want het is het ideale hapje voor warm weer. Wat dacht je van een frisse fetadip waar je rijkelijk in kunt dippen met stokbrood of groentes naar keuze?
Hetzelfde geldt voor een muhamarra, aioli of de klassieke of fancy kruidenboter. Maak ze ‘s ochtends, zet ze in de koeling en haal ze eruit als je je borrelplank opmaakt!
Courgette fritters
Een verantwoorde borrelplank met groentes? Het kan. Maar omdat het leven niet altijd over gezonde en bewuste keuzes hoeft te gaan, halen we deze groentjes wel even door kikkererwtenmeel. Zo wordt de courgettefritter knapperig, maar blijft het prima om de hele schaal op te eten. Een prima hapje voor warm weer. Ook lekker: besmeer de courgette fritter met wat van bovenstaande fetadip en radijs. Genieten geblazen!
Culy Homemade: courgette fritters (met maar 2 ingrediënten!)
Zelf olijven en zongedroogde tomaten marineren
Olijven? Ja! Op een borrelplank mogen deze groene of zwarte smaakbommen niet ontbreken. Ze zijn koel, klein en je snackt ze lekker weg. Meer heb je niet nodig! Pro tip: marineer je olijven zelf. Dat klinkt misschien als een gedoe, maar dat is het alles behalve. En het is – uiteraard – lekkerder dan dat bakje gemarineerde olijven uit de supermarkt waar elke olijf hetzelfde smaakt. Ga los met je kruidenstash, fruitzestes en jouw zomerse olijvenmix wordt de hit onder je vrienden deze zomer.
Hetzelfde kun je overigens doen met zongedroogde tomaten. Koop dan gedroogde tomaten (zonder olie) bij je plaatselijke Italiaanse delicatessenwinkel en laat ze weken in jouw zelfgemaakte marinade. De potjes zelfgemarineerde olijven of zongedroogde tomaten zijn ook super cadeautjes voor je foodie vrienden en om mee te nemen naar een barbecue, picknick of ander zomerdiner.