Hangop maken doe je zo: want zelf maken is makkelijk én lekkerder
Zijdezacht, romig en verfrissend tegelijk: eet je nog geen hangop dan raden we je aan dit zo snel mogelijk te doen. Nu kun je natuurlijk voor een kant-en-klare versie gaan, de verse variant is toch echt een heel stuk indrukwekkender. Hangop maken doe je namelijk zo en – spoiler alert – het is makkelijker dan je denkt.
Hangop maken: zo doe je het zelf
Waren we voorheen al snel blij met Griekse yoghurt of crème fraîche, inmiddels grijpen we maar al te graag naar hangop. Zo lekker als het is, zo enorm veelzijdig is het helemaal. Van zoete desserts tot hartige dip: hangop is je vriend.
Over hangop
Wat het zo ongelooflijk lekker maakt? De romige structuur in combinatie met de zachte en frisse smaak. Het enige (maar dan ook echt enige) nadeel zou kunnen zijn dat het je wat tijd kost, voordeel is dan weer dat je in die tijd iets anders kunt gaan doen. Want inderdaad, het dankt zijn naam aan het proces; je hangt ‘m op dus.
Zelf aan de slag
De benodigdheden voor hangop zijn karnemelk of yoghurt, een zeef, een kom en een natte kaas- of theedoek – graag zonder sterke geur van wasmiddel, -verzachter of -parfum. Je giet de gewenste hoeveelheid karnemelk of yoghurt in de doek, plaats deze op het vergiet boven de kom, draait de doek strak dicht en plaatst het hele gevaarte in de koelkast voor het liefst minimaal 2 uur, maar liever nog een hele nacht.
Bereiding
Het resultaat: het overtollige water drupt door de doek heen waardoor de consistentie dik en romig wordt. Magere of halfvolle yoghurt in plaats van de volle variant kan trouwens ook, maar zal zorgen voor meer waterverlies en een minder vette romigheid. Gebruik je hangop puur als ‘ie is in dit gerecht met gepofte knolselderij en hazelnootpesto, voeg er verse kruiden aan toe, vanille, suiker of andere smaakmakers zoals bij deze wentelteefjes met stracciatella-hangop.
Meer lekkers in de categorie hangop:
- Culy Homemade: labneh (hartige yoghurt-dip) met pistachenoten
- Misopeer met karrenemelk hangop en sesamkaramel uit ‘Lekker Fred in het Land’
- Een cheesecake zonder roomkaas? Culy spot een trend