Azijn kopen: alle soorten azijn op een rijtje
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F09%2FAzijn.jpeg)
Wie azijn wil kopen heeft genoeg om uit te kiezen. Elke zichzelf respecterende foodie heeft bijvoorbeeld minstens één flesje stroperige balsamico-azijn in de voorraadkast staan, maar wat dacht je van alle andere soorten? Culy zette de meest gebruike azijnen voor je op een rijtje.
Azijn kopen: alle soorten op een rijtje
Appelciderazijn
Goudbruin van kleur, scherp en licht fruitig van smaak, dat is appelcider azijn. Het komt het best tot z’n recht in dressings en marinades voor gevogelte.
Champagne–azijn
Champagne-azijn wordt gemaakt van de druiven die worden gebruikt voor het maken van champagne. Het heeft een vleugje vanille en is de perfecte toevoeging aan fruitige salades, gevogeltemarinaes en zoete sauzen.
Sherryazijn
Deze soort is vrij donker van kleur, heeft een sterke smaak en is ideaal voor vinaigrettes, soepen en sauzen. Mag niet ontbreken tijdens het azijn kopen.
Wijnazijn
Zowel rode als witte wijnazijn worden gemaakt in verschillende soorten en verschillen in smaak, waarbij de rode een wat stevigere en meer robuuste smaak heeft, en de witte een stuk zachter.
Besprenkel bittere groenten zoals spruitjes of kool met een beetje wijnazijn, of gebruik het om de fruitsmaak in bessen en salsa’s naar boven te halen. Azijn kopen is hier pefect voor!
Ga voor witte wijnazijn wanneer je gerecht wel een zuurtje kan gebruiken, zonder dat de smaak erg veranderd. Bijvoorbeeld bij het inmaken van groenten.
Balsamico-azijn
Daar is ‘ie dan: de Koning onder de azijnen en één van de meest populaire soorten. Verkrijgbaar in verschillende varianten, van jong tot oud en van dun tot een créma. Gebruik het in dressings, dips, marinades, sauzen of als topping over salades, vlees en zeevruchten.
Deze azijnsoort wordt gemaakt van witte druiven en blijft aantal jaar liggen, voordat hij verkocht wordt. Traditioneel gezien is balsamico zowel zoet als zuur van smaak, waardoor hij in hartige en zoete gerechten verwerkt kan worden.
Rijstazijn kopen
Zeg je rijstazijn, dan denken we: sushi! Rijstazijn is een typisch Japanse azijn die vrij mild is en de smaken in Aziatische gerechten naar boven haalt. Besprenkel salades, roerbakgerechten of gekookte groenten ermee voor een verfrissende, lichtzoete smaak.
Moutazijn
In Nederland een stukje minder bekend, maar moutazijn wordt veel gebruikt voor het inmaken van groenten of als ‘dip’ bij bijvoorbeeld fish & chips.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F09%2FFish-and-chips.jpeg)
Kokosazijn
In de Thaise en Indiase keuken wordt veel gebruik gemaakt van kokosazijn, gemaakt van het sap van de kokospalm. De smaak is vrij intens en past dus goed bij de verschillende, soms wat heftige smaken.
Kruidenazijn
Tot slot een simpele manier om extra smaak toe te voegen aan salades, sauzen en vlees. Maak het heel gemakkelijk zelf door kruiden zoals dragon, basilicum, koriander, dille, tijm, rozemarijn of knoflook te weken in een fles met bijvoorbeeld witte wijnazijn.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F09%2Fazijnflesjes.jpeg)
Meer azijn:
- 6x keukenhacks met azijn waar je sowieso niet aan had gedacht
- Favoriet in onze keuken: sherry azijn kopen
- Alles over zwarte azijn: onmisbaar voor Aziatische gerechten