Hét geheim van een goede hamburgersaus: augurkensap
Het is de absolute kers op de taart: hamburgersaus. Want je burger kan nog zó goed in elkaar zitten, maar zonder goede hamburgersaus wordt het natuurlijk niks. Gelukkig ontdekten we onlangs hét geheim van een goede hamburgersaus: augurkensap.
De Amerikaanse burgerketen Shake Shack (bejubeld door onder andere Anthony Bourdain, David Chang en April Bloomfield) deelt hét geheim van een goede hamburgersaus. Hun recept helemaal prijsgeven doen ze niet: in hun kookboek publiceren ze een variant, die erg lijkt op hun geheime burger saus.
Een killer hamburgersaus
“Het is een ode aan alles dat zoet, zout, zuur en rokerig is dat ooit op bovenop een burger is geplaatst”, schrijven ze. Hun ‘Shacksauce’ bevat in ieder geval één heel opvallend ingrediënt: pickling brine. Of, in Nederlands: pekelnat. Augurkensap, om precies te zijn.
Augurkensap blijkt sowieso een magisch ingrediënt, want je kunt er nog veel meer mee doen in de keuken. Meng een beetje door de dressing voor je salade bijvoorbeeld. Gebruik het om vlees in te marineren. Je kunt er zelfs vis in pocheren!
Augurkensap
Shake Shack spreekt expliciet over ‘dill pickle brine’. Dus het sap van augurken die zijn ingemaakt met een beetje dille. Maar hoe komt een mens aan augurkensap? Dat haal je uit het potje augurken dat je toch nodig had voor op je burger. Verder is het gewoon een kwestie van ingrediënten mengen die je al in huis had.
Gebruik 115 gram mayonaise, 3/4 theelepel ketchup, 1 eetlepel Dijon mosterd en 1/4 theelepel van dat augurkensap. Tot slot maak je je killer hamburgersaus af met een klein beetje cayennepeper.