Alles over halva: de verslavend lekkere zoete snack uit het Midden-Oosten
Het is zo’n snack waar je het liefst steevast een plak van in je tas hebt, al zal je tandarts daar iets minder blij mee zijn. Halva bestaat in vele soorten en maten; de een nog lekkerder dan de ander. Maar wat is deze verslavende snack eigenlijk precies?
Een ding is zeker: heb je het eenmaal geprobeerd, dan kun je niet meer terug.
Alles over halva: de zoete snack uit het Midden-Oosten
Zoals bij veel iconische gerechten kent ook halva een oneindig aantal recepturen en bereidingswijzen. En dat vinden we helemaal niet erg, want dat betekent genoeg opties van deze dikke pasta-achtige substantie die we helaas moeten uitproberen. Eet het als dessert, als tussendoorsnack of in het geval van smeerbare versies: gewoon op een broodje.
Waar halva vandaan komt
Ook over de afkomst van halva bestaan meerdere theorieën. Wat wél zeker is: halva bestaat al eeuwenlang en komt oorspronkelijk uit Perzië én is bijna altijd gezoet met suiker of honing. Niet heel gek dat meerdere landen in het Midden-Oosten en India het recept adopteerden en aanpasten naar eigen ingrediënten, smaak en receptuur. Culy publiceerde al eerder een geliefd recept voor halva op basis van bloem en amandelen.
Graan
Halva op basis van granen zijn één van de twee meest voorkomende soorten. In India en Turkije wordt vaak gebruik gemaakt van halva op basis van griesmeel: deze wordt eerst geroosterd met olie of boter en vervolgens wordt er vocht aan toegevoegd in de vorm van melk of water, en uiteraard een flinke hoeveelheid suiker of honing.
Halva op basis van noten
Een nog bekende versie is die op basis van noten. In vele gevallen is daarbij het hoofdingrediënt tahin: wat deze halva van sesampasta meteen glutenvrij maakt. Een fudgy textuur dus, maar dan wat zand-achtiger. Deze versie is voornamelijk te krijgen in landen in het Midden-Oosten en landen die de Middellandse Zee omringen.
Van jelly tot suikerspin
Maar dat is nog lang niet alles. Er bestaat halva die wat meer jelly-achtig zijn en wat kruimiger. Of op basis van zonnebloempitten, zoals in Bulgarije. En wat dacht je van de versie van de Argentijnen met gemalen pinda’s? Of die met vederlichte suikerspintextuur uit Turkije? En zo kunnen we nog even door gaan.
Smaak- en structuurmakers
En dan hebben we nog de talloze overige ingrediënten die halva kunnen maken – en soms letterlijk – breken: pistache, chocola, sinaasappel, vanille; er komt geen einde aan en dat is precies wat we zo leuk én lekker vinden aan deze lekkernij.
Op zoek naar een halva recept? Onze versie met amandelen wil je vast proberen!
Meer zoete snacks:
- Hoe smaakt een mochi donut? Culy proefde de trendy snacks van Nobu in Amsterdam
- Alles over gulab jamun: je nieuwe favoriete zoete snack uit India
- Alles over Koreaanse broodpopcorn: de perfecte Netflix-snack