Marineer eens halloumi: dit zijn de 5 lekkerste manieren
Halloumi is een veelzijdige kaas, afkomstig uit Cyprus. De kaas is gemaakt van een mix van schapen- en geitenmelk (soms ook koeienmelk) en staat bekend om zijn stevige structuur en hoge smeltpunt. Dat laatste maakt halloumi ideaal om te grillen, bakken of barbecueën. Je kunt halloumi op verschillende manieren bereiden, maar door de kaas te marineren geef je ‘m net dat beetje extra smaak. Wat zijn de lekkerste manieren?
Halloumi marineren: zo doe je dat
1. Klassieke mediterrane marinade
Een simpele en veelzijdige marinade voor halloumi is een klassieke mediterrane mix van olijfolie, citroensap, knoflook en verse kruiden. Snijd de halloumi in plakken en leg ze in een bak met olijfolie, een scheutje citroensap, een teentje fijngehakte knoflook en verse (of gedroogde) kruiden, zoals tijm, oregano en rozemarijn. Laat dit minstens een uur intrekken. De frisse citrus en aromatische kruiden geven de kaas een heerlijke smaak die perfect past bij een (maaltijd)salade of gegrilde groenten.
2. Zoete en pittige honing-chili marinade
Wil je halloumi een zoet en pittig tintje geven? Probeer dan een marinade van honing, chili en knoflook. Meng drie eetlepels honing met een theelepel chilivlokken, een teentje fijngesneden knoflook en een beetje olijfolie (of maak deze crispy hot honey à la Momofuku). Laat de halloumi hier minimaal een half uur in marineren. De zoete honing in combinatie met de pittige chili is ideaal bij bijvoorbeeld een couscoussalade of in een wrap.
3. Aziatische sojasaus-miso marinade
Voor een umamirijke smaak kun je halloumi marineren in een Aziatische mix van sojasaus, miso en sesamolie. Meng twee eetlepels sojasaus met een eetlepel misopasta, een eetlepel sesamolie, wat geraspte gember en een teentje geperste knoflook. Marineer de halloumi minstens een uur voor je hem bakt of grilt. De zoutige, volle smaak van de miso en sojasaus combineert verrassend goed met de romige halloumi. Dit is een perfecte toevoeging aan een Aziatisch wokgerecht of bij deze hartige Aziatische meloensalade met munt en pinda’s.
4. Frisse munt- en limoenmarinade
Voor een lichte, verfrissende smaak is een marinade van munt en limoen ideaal. Hak een handvol verse munt fijn en meng dit met het sap van een limoen, een scheut olijfolie en een theelepel honing. Laat de halloumi minimaal een half uur marineren. Deze combinatie is heerlijk bij salades. Zo kun je bij deze spiesjes met watermeloen en munt van Jamie Oliver de feta makkelijk vervangen door halloumi. Perfect als snack of bijgerecht.
Handige kooktip: halloumi niet grillen maar raspen (net als de Italianen)
5. Rokerige paprika-citroenmarinade
Geef je halloumi een rokerige smaak met een marinade van gerookt paprikapoeder, citroensap en olijfolie. Meng een theelepel gerookte paprikapoeder met het sap van een halve citroen en twee eetlepels olijfolie. Marineer de halloumi een uur in dit mengsel en bak of grill hem vervolgens. De rokerige smaak van het paprikapoeder voegt diepte toe aan de kaas en is heerlijk bij gerechten zoals gegrilde groenten en vlees of bij deze ovenschotel met halloumi en tomaat.
Op zoek naar meer recepten met halloumi?
- Van nuggets tot traybakes: 9 smakelijke recepten met halloumi
- Culy Homemade: spiesjes van gemarineerde pompoen met halloumi (gourmetrecept)
- Culy Homemade: broodje halloumi met sla en tomaat (een HLT!)