5 vragen aan… Hakim Chatar: ‘De MarroVlaamse keuken is een heerlijke blend!’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FHakim_noortjepalmers-header.jpg)
In Culy’s vaste rubriek ‘5 vragen aan…’ stelt de redactie steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Immers: niets lekkerders dan weten wat de favoriete snack of saus is van onze culi-helden! Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… creatieve duizendpoot Hakim Chatar.
Tot voor kort was de Belgische Hakim Chatar vooral bekend van zijn werk als DJ en als mediamaker. Tot hij onverwachts meedeed aan Celebrity Masterchef.
De hobbykok groeide al snel uit tot publiekslieveling en schopte het tot de finale. Daarna duurde het niet lang voor zijn eerste kookboek ‘Ras el Hakim‘ verscheen. In het boek vind je verschillende Marokkaanse crowd pleasers die stuk voor stuk een flinke dosis Hakim hebben gekregen.
Denk aan vers brood maar ook warme amandelkoekjes en zijn versie van balletjes in tomatensaus. Bij elk recept tovert Hakim enkele simpele ingrediënten om tot een feestmaal om te delen met vrienden en familie. De redactie van Culy leert deze smaakmaker maar al te graag beter kennen in deze nieuwe ‘5 vragen aan…’.
5 vragen aan Hakim Chatar
1. De Ramadan is gestart, naar welk gerecht tijdens de iftar kijk je het meest uit?
Hakim: “Ramadan is voor mij een periode van bezinning, samenzijn en een soort spirituele reset. Tijdens de iftar kijk ik het meest uit naar harira, de klassieke Marokkaanse soep. Die eerste lepel na een dag vasten is onbeschrijfelijk!”
2. Je boek staat vol met Marokkaanse crowdpleasers. Wat is voor jou de ultieme crowd pleaser?
“Let’s keep it simple: de tajine. Of het nu met kip, lamsvlees of vegetarisch is; de geur en de trage garing zorgen voor een feest op tafel.
De combinatie van kruiden, groenten en langzaam gestoofd vlees maakt het een gerecht waar bijna niemand ‘nee’ tegen zegt. Hoewel ik moet zeggen dat mijn appetizers en barbecuemarinades ook wel on point zijn…”
3. Welke tip geef je aan mensen die met een tajine willen werken, maar geen idee hebben hoe?
“Begin simpel en neem je tijd. Een tajine draait om langzaam garen, zodat smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Zet je vuur niet te hoog en gebruik altijd een vlamverdeler als je hem op het fornuis gebruikt.
Start met een eenvoudige combinatie zoals kip, olijven en ingelegde citroen – dat is foolproof en meteen een smaakbom. Investeer ook in een gietijzeren tajine, die zijn duurder dus dan ga je ‘m ook meer gebruiken!”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FHakimm-07.jpg)
4. In Nederland zien we de Marokkaanse keuken blenden met de Nederlandse. Hoe zit dat in België?
“Same! In België zie je steeds vaker invloeden van de Marokkaanse keuken opduiken, vooral in streetfood en bistronomie. Denk aan stoofpotten met Marokkaanse kruiden in Belgische brasseries, of couscous die als alternatief voor aardappelen wordt gebruikt.
Bij bakkerijen zie je steeds vaker een mix van Belgische patisserie en Marokkaanse zoetigheden. Zelfs in mijn boek heb ik toegegeven aan de Belgische keuken. Van de klassieker ‘Vlaamse Friet stoofvlees’ heb ik een ‘MarroVlaamse’ versie gemaakt, een heerlijke blend.”
5. Wat moeten we volgens jou véél meer gebruiken?
“Never enough spices, kruiden dus! De meeste mensen zullen ras el hanout wel kennen. Het is een kruidenmengsel dat letterlijk “het beste van de winkel” betekent en een gerecht in één beweging diepte en warmte geeft.
Het heeft iets bloemigs, kruidigs en pittigs tegelijk, en je kunt het in zoveel meer gebruiken dan alleen Marokkaanse gerechten. Strooi het eens over geroosterde groenten of meng het door een marinade voor kip of vis. O, en mijn keuken is nooit af zonder koriander, uiteraard.”
Het boek ‘Ras el Hakim’ bestel je voor € 27,99 via bol.com
Meer interviews:
- Mounir Toub: “Als je echt van je gasten houdt, serveer je kipbastilla”
- Issa Niemeijer: ‘Beginnen met bakken? Houd vooral niet vast aan je recept!’
- Cesar Majorana: ‘Kleine wijnglaasjes voelen alsof je aardappelpuree door een rietje drinkt. Stop er gewoon mee.’