Guanciale: alles over het mooiste spek uit Italië
Guanciale: als je in Italië bent geweest, heb je deze delicatesse misschien al voorbij zien komen. Italianen zijn er dol op. En niet zonder reden. De delicate smaak van guanciale zal elke vleesliefhebber overtuigen.
We zitten nu volop in de koude dagen, maar gelukkig kan een heerlijke spaghetti alla carbonara of een spaghetti alla matriciana ons weer in Italiaanse sferen brengen.
Aan deze heerlijke gerechten mag deze vleesspecialiteit eigenlijk niet ontbreken. Vandaag duiken we even goed in dit bijzondere stukje spek: guanciale!
Wat is guanciale?
Guanciale is wangspek van een varken, afkomstig uit centraal Italië. Fun fact: de naam is afgeleid van het woord guancia, dat is Italiaans voor ‘wang’.
In elke regio wordt guanciale op een andere manier bereid. De meest bekende bereidingswijze vindt al eeuwen plaats in de regio Umbria. Eerst wordt het wangspek ingewreven met zeezout, knoflook, zwarte peper en kruiden.
Deze marinade krijgt tot wel zes weken de tijd om in het vlees te trekken. Daarna wordt de guanciale minstens drie maanden aan de lucht gedroogd. Hierdoor worden de smaken geconcentreerder.
Als de guanciale klaar is, heeft deze een mooie, goudbruine korst en zijn de aroma’s helemaal in het vlees getrokken.
https://www.instagram.com/p/B49iTWjHj-G/
Ultieme smaakbeleving
Italianen zijn gek op dit heerlijke spek. En dat is niet zomaar. De smaak van varkensvet wordt in Italië gebruikt om bijna elke maaltijd op smaak te brengen. Guanciale heeft een sterkere smaak dan pancetta en buikspek, waardoor in sommige gerechten deze ‘superbacon’ onvervangbaar is.
De specerijen die worden gebruikt bij het bereidingsproces van guanciale, verschillen per regio. Zoete, zoute en pittige invloeden kun je er allemaal in herkennen. Een echte smaakbeleving!
Waarvoor gebruik je het?
Het bekendste gerecht waar guanciale in wordt verwerkt, is de populaire spaghetti alla carbonara. Door de sterke smaak heb je maar weinig nodig. Daarnaast wordt het veel gebruikt in Sugo all’ Amatriciana, een klassieke tomatensaus afkomstig uit Amatrice. Deze saus eet je met een dikkere spaghettisoort. Genoeg reden dus om deze Italiaanse specialiteit naar jouw keuken te halen!
Waar je het kan kopen?
Over het algemeen kun je guanciale niet zomaar in de supermarkt of bij de slager kopen. Om dit speciale spek te bemachtigen, zal je naar een Italiaanse delicatessenwinkel moeten gaan. En eigenlijk is dat alleen maar fijn, want dan weet je dat je een goede kwaliteit koopt.
Meer Italiaanse specialiteiten:
- Panzerotti: gevulde en gefrituurde pasteitjes uit Italië
- Recept: Italiaanse zoete ricottabeignets
- Alles over amaro: Italiaanse kruidenbitter (niet te verwarren met amaretto)