Groentesteaks: 8x verrassende variaties (en hoe je ze maakt)
Als vegetariër loop je waarschijnlijk niet meteen warm bij het woord ‘steak’. Of misschien eet je wel eens vlees, maar ben je op zoek naar verrassende manieren om wat meer groenten aan je menu toe te voegen. Wij vertellen je daarom over 8 makkelijke variaties waarmee je de lekkerste groentesteaks kunt maken.
Groentesteaks bereiden: nuttig om te weten
Groentesteaks zijn snel en makkelijk om te maken maar zorgen wel net voor dat beetje extra bite in je (vegetarische) gerecht. In principe kun je eindeloos variëren met verschillende soorten groentesteaks, maar je kunt het best kiezen voor een stevige, wat hardere groente of een koolsoort waarbij de bladeren dicht op elkaar zitten. Zo vallen de steaks niet uit elkaar als je ze gaat grillen.
Probeer altijd om platte stukken van je groenten af te snijden zodat je deze daarna makkelijk met een marinade kunt bestrijken.
Inspiratie nodig? Wij hebben hier alvast een paar variaties voor je op een rijtje gezet. Zo speelt bij jouw volgende diner groente gegarandeerd de hoofdrol op je eettafel.
Rodekoolsteak
Als je denkt aan een groentesteak, is rode kool misschien niet de eerste groente die in je opkomt. Toch is rode kool vanwege zijn stevige structuur en opvallende smaak uitstekend geschikt om steak van te maken.
Door de kool te grillen in een simpele, maar smaakvolle marinade – denk bijvoorbeeld aan citroensap gemengd met geperste knoflook en peterselie – blijft de steak heerlijk knapperig. Wil je net wat meer uitpakken, probeer dan eens deze rodekoolsteaks met pastinaakcrème.
Venkelsteak
Het moge inmiddels duidelijk zijn dat we op de redactie enorm fan zijn van venkel. Deze veelzijdige groente is dan ook perfect voor het maken van een zoete, frisse groentesteak. Snijd de venkel in plakken, bestrijk met een simpele marinade (olijfolie, citroensap, zout en peper zijn al voldoende!) en grill hem in ongeveer 15 minuten gaar.
Vanwege de bijzondere, anijsachtige smaak die venkel van nature al heeft is het niet moeilijk om hier een fantastische groentesteak van te maken. Serveer de steak met een lekkere groene salsa of op een salade met quinoa. Wedden dat je hiermee het hart van al je gasten verovert?
Bloemkoolsteak
Deze variant van een groentesteak is misschien wat bekender, maar daardoor niet minder lekker. De bloemkoolsteak zien we inmiddels steeds vaker voorbij komen in recepten en wij snappen wel waarom. Bloemkool is namelijk een fantastische vleesvervanger en je kunt deze op oneindig veel verschillende manieren bereiden.
Eerder maakten we al eens een bloemkoolsteak met romescosaus, maar omdat bloemkool een perfecte drager voor smaken is kun je oneindig blijven variëren met verschillende marinades en kruiden.
Knolselderijsteak
Een wat minder bekende variant van de groentesteak is een knolselderijsteak. Deze groentesoort is het hele jaar door verkrijgbaar en vanwege zijn stevige structuur perfect om mooie plakken van te snijden.
Bestrijk de plakken voor het grillen eventueel met een marinade van olijfolie, peper, zout, paprikapoeder en chilipoeder voor een heerlijk malse, pittige steak. Maar laat ook gerust eens je eigen creativiteit de vrije loop op deze groentesteaks: deze natuurlijke vleesvervanger van eigen bodem leent zich namelijk perfect voor een eindeloze variatie aan gerechten.
Culy Homemade: geroosterde knolselderij met honing & rozemarijn
Pompoensteak
Nog een wat bekendere, maar oh-zo-lekkere, variant van een groentesteak is de pompoensteak. Deze stevige groente is perfect voor het snijden van mooie, dikke plakken en wordt door het grillen heerlijk zacht.
Omdat pompoen een redelijk zoete smaak van zichzelf heeft, is het heerlijk om deze te bestrijken met een pittige marinade. Tip: rooster de pompoensteaks ook eens op een barbecue, voor een extra lekker rokerig tintje. Serveer met een fris bolletje burrata en voilà: jouw avond is compleet.
Koningsoesterzwam-steaks
Dat paddenstoelen de ideale vleesvervanger zijn weten we al langer. Vanwege hun chewy structuur zijn ze dus ook heel geschikt om groentesteaks mee te maken. Een paddenstoel die zich hier vooral goed voor leent is de koningsoesterzwam.
Snijd de koningsoesterzwammen in de lengte doormidden en maak vervolgens kleine inkepingen in de vorm van een ruit, zoals je ook bij een aubergine zou doen. Bestrijk ze vervolgens met jouw favoriete marinade en rooster ze in de oven of grillpan. Serveer ze vervolgens met een salade of met deze pastinaakfrietjes. Loopt het water je al in de mond?
Uiensteak
Misschien verrassend: een groente waar je heel goed groentesteaks van kunt maken is ui. Vanwege de specifieke smaak die uien van nature hebben, hebben deze steaks niet veel nodig om de ster van je gerecht te zijn. Tip: gebruik hiervoor wel grote uien, zo kun je er het makkelijkst plakjes van snijden.
In principe is het al voldoende om je uiensteaks te karameliseren met wat suiker, azijn en olie. Maar wil je nog wat meer uitpakken, zoek dan eens naar wat verrassende variaties. Onlangs kwamen we bijvoorbeeld dit recept tegen voor Japanse knoflook-uiensteaks. Zeker het proberen waard!
Tofusteak
Last but not least: deze populaire vleesvervanger is dan misschien officieel geen groente, maar kan volgens ons toch niet in dit lijstje ontbreken. Tofu is namelijk heel geschikt om steaks van te maken. Omdat het van zichzelf niet veel smaak heeft is dit een perfecte joker waarmee je alle kanten op kunt.
Paneer bijvoorbeeld je tofu eens met panko en frituur het daarna goudbruin in een laagje olie. Zo worden je steaks heerlijk knapperig vanbuiten, maar blijven ze lekker mals vanbinnen. Maak hier een smaakvolle salsa of dressing bij en je mist gegarandeerd geen vlees meer bij je maaltijd.
Nog meer inspiratie nodig?
- Biet tartare: vegetarische steak tartare (proef jij het verschil?)
- Portobellosteaks met puree van limabonen uit de nieuwe Ottolenghi
- Culy Homemade: Chinese koolsteaks met sambalboter en seroendeng