Dit zijn de lekkerste groentegerechten voor bij je pasta
Zelf voegen we maar al te graag groenten toe aan onze linguine of fusilli, maar we weten ook dat dat éigenlijk niet hoort. In traditionele pasta carbonara zit weinig meer dan eieren, spek en kaas, en in Pasta alla Vodka vind je hooguit wat ui en tomatenpuree. Om toch aan je portie vitaminen te komen (de R zit weer in de maand!) zetten we de lekkerste groentegerechten voor bij je pasta op een rij.
Want die semi-culinaire salade is niet alleen gezonder dan een vitaminepilletje, maar vooral ook véél lekkerder.
9 x groentegerechten bij de pasta
Gegrilde little gem
Natuurlijk kun je sla gewoon met tomaat en slasaus eten, maar hoe leuk is dat? In plaats daarvan snijden wij graag een krop romaine door de helft en grillen we die kort in de pan, om je gegrilde sla daarna af te toppen met een dressing.
Voor deze salade van gegrilde little gem maak je bijvoorbeeld een simpele dressing van ansjovis, yoghurt en harissa.
Gegrilde courgette
We blijven nog even in de gegrilde-groente-sferen: ook gegrilde courgette is namelijk een ideaal bijgerecht voor bijna alle pasta’s.
Wij maken er bijvoorbeeld graag een salade van met geitenkaas, pijnboompitjes en verse basilicum. Lekker fris!
Gegrilde sperzieboontjes
Ooit gegrilde sperziebonen gegeten? Nee? Tip van Flip Culy: breng daar dan zo snel mogelijk verandering in.
Meer dan wat olie, verse knoflook en wat citroensap hebben ze niet nodig. Je hoeft ze zelfs niet te doppen! Een halfuurtje in de oven en ze worden heerlijk knapperig.
Simpele tomatensalade
Als je een gerecht met weinig ingrediënten maakt, gaat het er vooral om dat je góede ingrediënten gebruikt. Dat geldt niet alleen voor pasta, maar ook voor de groentegerechten bij je pasta.
Deze tomatensalade maakten we bijvoorbeeld met alleen tomaten, avocado, rode ui, olijfolie en rode wijnazijn – maar wel met goede tomaten en olijfolie. Dan kun je van iets simpels toch iets enorm smaakvols maken.
Caprese met een twist
Salade caprese is een echte classic: tomaten, mozzarella, basilicum en een scheutje balsamico. Maar je kunt er natuurlijk ook zelf een twist aan geven!
Wij deden dat bijvoorbeeld door er wat plakjes Parmaham aan toe te voegen. Niet alleen lekker, maar ook fijn voor de bite. Als je de olijfolie ook nog door truffelolie vervangt, zit je helemaal goed.
Zoete salade met fruit
We hebben het wel steeds over groentegerechten bij je pasta, maar groenten kun je ook prÃma combineren met fruit. Vooral (gegrilde) perzik, frambozen en aardbeien doen het goed in salades.
Combineer die bijvoorbeeld met gegrilde groenten, verse kaas en/of spinazie of andere bladgroenten.
Alles met verse vijgen
Oké, het is geen groente en ze zijn óók niet per se in het seizoen, maar verse vijgen doen het goed in elk Italiaans (bij)gerecht. Vooral de combinatie met rucola, balsamico en amandelschaafsel is een match made in heaven. Of, je weet wel, in de supermarkt.
Frisse tuinbonensalade
Alsof er nog niet genoeg kaas in je eten zit, kun je dat natuurlijk óók gewoon nog aan je salade toevoegen. Aan deze met tuinbonen en artisjokharten, bijvoorbeeld.
Dit is natuurlijk het lekkerst met verse tuinbonen, maar die zijn alleen in de zomer in het seizoen. ‘s Winters werkt het ook prima met diepvries-exemplaren.
Groene salade
En natuurlijk kun je altijd nog voor de ‘gewone’ groene salade gaan – liefst dan wel met een zelfgemaakte dressing (mosterd, citroensap en olijfolie, bijvoorbeeld) en eventueel verse kruiden.
Eigenlijk geldt voor alles in dit rijtje: hoe verser, hoe beter!