Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 15 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Groen, groener, groenst: 18x de lekkerste groente voor kerst

Van zoete aardappel via bietjes en andijvie naar wortels en venkel: het is zó makkelijk om heerlijke recepten met groente voor kerst te bedenken! En dat deden we dan ook.

Hierbij een lijstje met heerlijke groentegerechten om met kerst (of een andere feestelijke gelegenheid) op tafel te zetten.

Dit zijn in principe allemaal bijgerechten met groente. Liever een vega hoofdgerecht? Check dan onze vegetarische hoofdgerechten voor kerst. Of ga zelfs voor een vegan kerstmenu.

18x groente voor kerst

> Ook handig: gourmetten met groente: de lekkerste groente-variaties op vlees

Winterse salade met aardpeer
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

1. Winterse salade met aardpeer

Van deze winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel ga je nog veel plezier hebben. En met deze kleuren en ingrediënten schrééuwt ‘ie kerst, vind je ook niet?

> Recept: winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel

Venkelgratin bijgerecht voor kerst / venkel recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Venkelgratin

Een heerlijk bijgerecht (ook voor kerst!) voor de venkelfans: deze venkelgratin met knoflookroom is zálig. Supermakkelijk om te maken en een lekker groentegerecht om op tafel te hebben staan.

> Recept: venkelgratin met knoflookroom

3. Ui met room, laurier en Stilton van Yvette van Boven

Als iemand het altijd weer voor elkaar krijgt om ons richting de keuken te krijgen, is het Yvette wel. Dat doet ze met die magische combi tussen spannende smaken en niet al te ingewikkelde bereidingswijzen. In haar nieuwe boek ‘De bomvolle keuken van Van Boven’ vind je alleen maar van dat soort toprecepten, die je in de oven kunt bereiden. Zoals dit recept voor ui met room, laurier en Stilton.

> Recept: ui met room, laurier en Stilton van Yvette van Boven

4. Andijvie uit de oven

De Worsten van Babel hebben een kookboek uitgebracht! De Worsten van Babel koken overal is een prachtig boek vol met recepten, foto’s en anekdotes waarmee hun vriendschap wordt gevierd. Een geniaal recept uit het boek is deze andijvie uit de oven. Makkelijk, snel, weinig ingrediënten en… weinig afwas.

> Recept: andijvie uit de oven van De Worsten van Babel

Salade van baby romaine sla met pistachedressing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Sla met pistachedressing

Serveer je salade eens een keer een beetje anders met dit recept voor baby romaine sla met pistachedressig. De romige dressing wil je met lepels tegelijk naar binnen schuiven.

> Recept: salade van baby romaine sla met pistachedressing

geroosterde knolselderij uit de oven
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

6. Geroosterde knolselderij met honing

Jaren geleden aten we in Parijs bij Restaurant Verjus (één van onze favoriete plekken) een fantastisch gerecht van geroosterde knolselderij. Hier maken we het na, in onze eigen versie, met parmaham, amandelen, honing en rozemarijn.

> Recept: geroosterde knolselderij met honing & rozemarijn

7. Geroosterde bietjes

Wat zien deze bietjes er prachtig uit. En newsflash: zo smaken ze ook. De korst maak je door zelf een deeg te kneden en dit om de biet heen te vouwen. Klinkt wellicht wat lastig, is dat helemaal niet.

> Recept: geroosterde bietjes in laurier-broodkorst

Hele geroosterde romanesco
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

8. Geroosterde romanesco

Deze hele geroosterde romanesco met beurre noisette, yoghurt en zaden is een heerlijke (en makkelijke!) vegetarische maaltijd waar je weinig omkijken naar hebt. Serveer ‘m in parten en je hebt een heerlijke groente voor kerst.

> Recept: hele geroosterde romanesco met beurre noisette en pistache

Gegrilde bosuitjes met spek
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

9. Geblakerde bosuitjes met spek

Sla een willekeurige boodschappenfolder open rond kerst en ze komen er altijd weer in terug: haricots verts met spek. Lekker, maar die kennen we nou wel. Wij kozen voor een versie 2.0: geblakerde bosuitjes met spek.

Gebakken spitskool met een geblakerde korst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

10. Gebakken spitskool met beurre noisette

Dit is een supercool recept met een doodgewone groente, een makkelijke bereiding en een chefwaardig resultaat. Just how we like it.

> Recept: goddelijke gebakken spitskool met beurre noisette

11. Pompoen met roodlof

Misschien heb je ‘m zien liggen in de boekhandel: het prachtige kookboek van Gill Meller, getiteld Time. Gill is chef-kok bij River Cottage in Engeland en schreef eerder al zo’n ander mooi kookboek: Gather. In Time neemt hij je mee door alle momenten op de dag waarop we in de keuken te vinden zijn. Én door de seizoenen. Zoals in dit recept voor pompoen met roodlof, hazelnoten & rozemarijn.

> Recept: pompoen met roodlof, hazelnoten & rozemarijn van Gill Meller

geschaafde spruitjes kerstboom
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

12. Geschaafde spruitjes met pistache en cranberry

Spruitjes horen echt wel een beetje bij Kerst. Ben je geen fan van de gekookte soort, probeer dan deze geschaafde spruitjes. Knapperig, fris en notig (en dus niet zo bitter als gekookte spruiten weleens kunnen zijn).

> Recept: geschaafde spruitjes met pistache en cranberry

Zoete aardappelpuree recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

13. Zoete aardappelpuree

Een goed recept voor zoete aardappelpuree mag niet ontbreken in je verzameling recepten en al helemaal niet met de feestdagen. Fluweelzachte zoete aardappelpuree is namelijk het ultieme bijgerecht bij het kerstdiner.

> Recept: het ultieme recept voor zoete aardappelpuree

geplette bieten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

14. Geroosterde en geplette bieten

Dit is een supertof bijgerecht: geroosterde & geplette bieten. Door ze te roosteren, worden de bietjes heerlijk zoet. Door ze daarna te pletten, krijgen ze iets stoers. Je eet ze dan ook met schil en al!

> Recept: geroosterde en geplette bieten

prei met vinaigrette en bacon
Bron: Nancy Batenburg voor Culy

15. Prei met vinaigrette en spekreepjes

Een lekker bijgerecht: prei met vinaigrette, spekreepjes en pijnboompitjes. Fijn bij vis, vlees of een uitgebreid (kerst)diner. Het staat binnen een mum van tijd op tafel.

> Recept: prei met vinaigrette en spekreepjes

Culy Homemade regenboogwortelen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

16. Regenboogwortels met sinaasappel en honing

Wie wordt er niet blij van kleur op z’n bord? Met deze regenboogwortels voeg je niet alleen kleur toe aan je (kerst)diner, maar ook groente en heel veel smaak. Met sinaasappel en honing worden het echte smaakbommetjes.

> Recept: regenboogwortels met sinaasappel en honing

17. Groene asperges met Parmaham en Parmezaanse kaas

Ook groene asperges zijn een lekkere groente voor kerst. Deze groene asperges met Parmaham en Parmezaanse kaas zijn een echte traktatie op tafel. Lekker als bijgerecht, maar ook bij de borrel smaken ze naar meer. En eet je liever geen ham? Vervang deze dan door runderrookvlees of bresaola.

> Recept: groene asperges met Parmaham en Parmezaanse kaas

Sticky pastinaak bereiden
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

18. Sticky pastinaak met bruine boter en nootmuskaat

Een verrukkelijk bijgerecht: sticky pastinaak met beurre noisette (bruine boter). Want de feestdagen zijn het moment om pastinaak te bereiden in z’n meest decadente vorm met een lading boter.

> Naar recept: sticky pastinaak met bruine boter en nootmuskaat

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.