Redactie
Redactie Inspiratie 28 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

The Culy way of gourmetten: onze favoriete tips en producten

Heb jij het gourmetstel al van zolder gehaald? Dit zijn onze favoriete tips en ingrediënten om van ‘t traditionele gourmetten een waar feestje te maken!

Gourmetten: onze tips en favoriete producten

Onze belangrijkste tip: maak het niet te moeilijk, maar maak wel zo veel mogelijk zelf. Dit hoeft echt geen uren in beslag te nemen en zo haal je alleen in huis wat jij het allerlekkerst vindt.

Schalen met vlees en vis van de slager, visboer of super zijn natuurlijk ontzettend handig, en ook die voorgesneden bakjes groenten komen goed van pas. Maar het is ten eerste een stuk goedkoper om zelf de ingrediënten in kleinere porties te snijden, en ten tweede kun je op deze manier je eigen smaak volgen.

garnalen voor bij het gourmetten
Bron: Unsplash

Gourmetgeur verwijderen

Zet daarnaast een rol keukenpapier naast de tafel, zo kun je om de paar rondes de bakrestjes uit de pannetjes en van de plaat vegen, zodat het minder gaat stinken.

En ben je bang dat je het de dag erna nog ruikt? Zet dan een pannetje water met een scheutje azijn op laag vuur op het gasfornuis, zo wordt de stank gegarandeerd een stuk minder.

Gourmetten vlees
Bron: Unsplash

Vlees

Of het nu de supermarkt of poelier is: voorafgaand aan de feestdagen worden de mooiste stukken vlees verkocht.

Een klassiek stukje biefstuk doet het altijd goed, maar het wordt extra leuk als je deze afwisselt met bijvoorbeeld eendenborstfilet, hertenbiefstuk of in plakjes gesneden lamsracks.

Eend gourmetten
Bron: Unsplash

Haal ook lekker sappige kippendijen, kippenlevertjes, varkenshaas en buikspek. Maak gebruik van het seizoen én breng het vlees of gevogelte extra op smaak met je favoriete marinade, door het te wikkelen in een plakje spek of te bakken met een takje salie.

Tip: vlees aan het bot is vaak een stuk smaakvoller, maar tijdens het gourmetten duurt dit vaak erg lang. Bij lamsracks valt dit overigens wel weer mee.

Bron: Unsplash

Vis

Vis wordt steeds meer een belangrijke speler tijdens het gourmetten en is in vele soorten en maten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan zalm, gamba’s, zeebaarsfilet, makreel en kabeljauw.

Snijd de filets in blokjes en breng ook deze eventueel van tevoren op smaak. Denk aan een lekkere persillade, wederom een plakje spek of alleen een beetje knoflookolie.

Bron: Unsplash

Ook lekker: een scheutje soja- of teriyakisaus toevoegen tijdens het bakken!

Tip: dep de vis vlak voordat je aan tafel gaat droog met een stukje keukenpapier zodat het niet gaat spetteren tijdens het bakken.

Paksoi
Bron: Unsplash

Groenten

Ook groenten doen het goed bij het gourmetten. Paprika is lekker (vooral als je het wat langer laat bakken in je pannetje), maar ook courgette, tomaatjes, bloemkool, (baby) paksoi, spinazie en broccoli kun je gebruiken.

Snijd in kleine blokjes (maximaal ter grootte van een dobbelsteen) en je weet zeker dat ze goed garen. Haal liever geen aubergine, wortel en andere knollen in huis, deze hebben namelijk een stuk langer nodig om gaar te worden. Maar, als je een flespompoen in flinterdunne plakjes snijdt, heb je heerlijke gebakken pompoen bij het gourmetten.

Flespompoen / pompoen soorten
Bron: Pexels

Stiekem geen groente, maar wel érg lekker zijn natuurlijk paddenstoelen. In deze tijd van het jaar zijn ze gelukkig in hun volle glorie, dus maak daar volop gebruik van. Maak een mix van (kastanje)champignons, shii takes, oesterzwammen en andere mooie paddenstoelen. Snijd de grotere exemplaren in stukjes en genieten maar!

Tip: sojasaus en balsamico zijn geweldige smaakmakers. Blus de groenten af met een klein scheutje en je weet niet wat je proeft. En ook lekker met (zelfgemaakte) kruidenboter natuurlijk.

cantharellen
Bron: Pexels

Gourmetten 2.0

Naast het vlees, de vis en de groenten, serveren wij altijd een aantal sauzen, salades en een beetje brood. De sauzen en salades kun je prima een dag van tevoren maken en het brood bak je (indien nodig) een uurtje voordat je aan tafel gaat af.

Daarnaast doen kwarteleitjes het altijd goed, kun je gaan voor een hartig pannenkoekenbeslagje of maak je een mini variant van dit borrelbrood door plakjes stokbrood in te wrijven met knoflookolie en geraspte kaas. Happy gourmetting! 

> En omdat een lekker wijntje daarbij natuurlijk niet mag ontbreken: Welke wijn drinken we bij het gourmetten?

Lekkere gourmet bijgerechten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.