Vaker vegan koken? Gordon Ramsey (!) geeft zijn favo combo’s prijs
De ultieme BBQ brisket, kreeft, de ultieme steak sandwich… Als er íéts is waarmee we Gordon Ramsay niet gauw associëren, dan is het wel de veganistische keuken. Dat uitgerekend hij in een YouTube-video een hele aflevering wijdde aan plantaardige gerechten, kwam dan ook als een verrassing. Van iemand die bekend is om zijn passie voor grote stukken vlees, zijn we echter heel benieuwd hoe hij die plantaardige gerechten vormgeeft.
We wilden jullie het niet besparen en gieten Gordon Ramsay’s all time favourites in een overzicht.
Gordon Ramsay’s vegan favorieten
1. Avocado toast met citroen en zwart sesamzaad
Wanneer de sterrenchef een vegan ontbijt voor zichzelf maakt, is de kans groot dat het avocado toast wordt. Die belegt hij het liefst met zwart sesamzaad, chilivlokken, citroenzeste en zout en peper. Wij vinden vooral die citroenzeste een geniale toevoeging – dat maakt immers toch alles lekkerder?!
2. Crunchy granola
Ook huisgemaakte crunchy granola is een favoriet gerecht uit Gordon Ramsay’s repertoire. Zijn go-to ingrediënten? Verse vanillezaadjes, havervlokken, gepofte rijst, pompoenpitten, amandelen, gedroogde veenbessen en goji-bessen. De chef benadrukt: “Granola is ontzettend goed voor je, het is een ‘breakfast for champions‘”.
3. Spicy (!) fruitsalade
Van fruitsalade worden we nou niet meteen wild, maar wél op de manier waarop Gordon Ramsay ‘m bereidt. Dat doet hij door een dressing te maken van chilipeper, tamarinde, palmsuiker, limoen en getoaste pinda’s. Volgens de chef is dit een gouden combinatie met fruit: “Het transformeert een klassieke fruitsalade tot iets wat wonderlijk lekker is”. Wij kunnen het ons al levendig voorstellen…
Zo maak je fruitsalade met een twist (de mogelijkheden zijn eindeloos)
4. Fritters van banaan
Een go-to vegan snack volgens Gordon? Dat zijn onder meer zijn fritters van banaan. Op de website van Master Cook kun je het recept voor Gordon Ramsay’s banana fritters vinden.
5. Ananas carpaccio met granaatappel en vanille
Ananas heel dun snijden als een soort carpaccio en het dan beleggen met granaatappelpitjes, vanille en een snuf zeezout: je moet er maar opkomen. Gordon Ramsay beweert in ieder geval dat het een ontzettend lekker dessert is, al helemaal met een beetje fijn gehakte verse munt. Geniaal.
6. Focaccia met olijf en tomaat
Dat een zelfgemaakte verse, rustieke focaccia één van de grootste geneugten des levens is, dat wisten wij al langer. Ook Gordon Ramsay deelt die mening en benadrukt dat ‘t bovendien ook nog eens een geweldig vegan baksel is. Bovendien is zelf focaccia maken écht niet zo intimiderend als het lijkt. Deze snelle focaccia van Alison Roman heb je bijvoorbeeld vóór vanavond nog op tafel.
7. Steak van aubergine
Groenten behandelen alsof ze vlees of vis zijn en ze in de spotlight zetten door er bijvoorbeeld ‘steak’ van te maken, is een goede tactiek wanneer je vegan kookt. Gordon Ramsey is bijvoorbeeld heel enthousiast over aubergine steak, wat een beetje doet denken aan dit recept voor miso aubergines. Ook pasten we de techniek al eerder toe op deze bloemkoolsteaks met romesco en deelden we Ottolenghi’s recept voor portobellosteaks met puree van limabonen.