Opgeklopte lucht of niet: zo herken je goed schepijs bij de ijssalon
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fijs-gelato.jpeg)
Niets is zo heerlijk als een perfect bolletje schepijs op een warme zomerdag. Maar hoe weet je of een ijssalon écht goed ijs serveert of dat je van een koude kermis thuiskomt? Wees gerust je hoeft geen maestro gelatiere te zijn om echte gelato te spotten.
Culy zet alles waar je op moet letten op een rijtje.
Kijk naar de presentatie
Hoewel een kleurrijke vitrine met torenhoge hopen schepijs je waarschijnlijk verleidelijk toelacht, is het waarschijnlijk een gevalletje ‘schijn bedriegt’. Ambachtelijk ijs wordt, als het echt goed is gemaakt, bewaard in afgesloten bakken. Hierdoor blijft de kwaliteit behouden.
Dubbelcheck: kijk naar de kleur. Als het ijs onnatuurlijk felgekleurd is, kun je er vanuit gaan dat de ijsboer een potje kleurstof heeft gebruikt.
Let op de textuur
IJs van hoge kwaliteit heeft een romige, gladde structuur. Als je merkt dat het ijs te luchtig of juist korrelig is, kan dat een teken zijn van te veel lucht of ijskristallen. Dat betekent vaak twee dingen: het ijs is goedkoop en bevat veel water of het is opnieuw ingevroren. Wil je beide niet!
Proef de natuurlijke smaken
Een goede ijssalon blinkt uit in de klassiekers zoals vanille, chocolade en pistache. Vanille-ijs moet een natuurlijke vanillesmaak hebben en geen chemische of plakkerige nasmaak. Pistache-ijs hoort een subtiele nootachtige smaak te hebben en is eerder beige dan felgroen. Kermit de Kikker-ijs kun je dus lekker links laten liggen.
Watch on TikTok
Vraag naar de ingrediënten
Een ambachtelijke ijssalon werkt met verse, natuurlijke ingrediënten. Vraag gerust naar de herkomst van de melk en het fruit. Hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter de kwaliteit meestal is. Dat maakt je overigens geen betweter: een echte vakman of vakvrouw vertelt je maar al te graag over het schepijs.
Let op het smeltgedrag
Goed ijs smelt langzaam en gelijkmatig. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Als je ijsje meteen verandert in een plakkerige vloeistof, heeft dat vaak te maken met een overdaad aan suiker of slechte verhoudingen in de bereiding. Check dus even het ijsje van je voorganger en je bent good to go.
Kijk naar de prijs-kwaliteitverhouding
Goed ambachtelijk schepijs heeft een eerlijke prijs. Een bolletje dat extreem goedkoop is, kan betekenen dat er op kwaliteit bespaard is. Een iets hogere prijs is vaak een goed teken, zeker als de salon transparant is over de ingrediënten en bereidingswijze. Wij hebben in ieder geval liever één bolletje van goede kwaliteit dan twee smaakloze bolletjes voor dezelfde prijs…
Meer artikelen over ijs:
- Zo maak je het allerlekkerste roomijs
- Ijs met zwarte peper en krokante pijnboompitten (zonder ijsmachine!)
- Roomijs gemaakt met… olijfolie