Alles over gochujang: Koreaanse chilipasta
Steeds vaker zien we gochujang opduiken in recepten. Misschien heb je zelf ook wel vol verwondering naar de bakjes met dit Koreaanse ingrediënt staan kijken bij je toko. Het is inmiddels zelfs te koop in sommige supermarkten.
Maar wat is gochujang nou eigenlijk? Het is een Koreaanse chilipasta, gemaakt van rode pepers, kleefrijst en gefermenteerde sojabonen. Je spreekt het uit als goo-sjoe-djeng, waarbij de eerste letter een ‘harde g’ is. Je koopt het in een bakje of fles die je na opening gekoeld moet bewaren.
https://www.instagram.com/p/BKDvxBcg3xM/?tagged=gochujang
Hoe smaakt het?
Gochujang heeft een fijne, zoetige pittigheid. Het is milder dan sriracha of sambal. Dat komt waarschijnlijk door de kleefrijst, die het goedje wat zoeter maakt, maar soms wordt er ook nog suiker aan toegevoegd. En hij staat bol van de umami!
Koken met gochujang
De Koreaanse chilipasta is verrassend veelzijdig. Gelukkig maar, want die bak moet natuurlijk wél leeg!
Het bekendste recept met gochujang is fried chicken. Chef Gizzi Erskine heeft een waanzinnig recept voor gefrituurde kip met een kleverige Koreaanse saus die je echt een keertje moet proberen:
Zowel lekker bij vlees, garnalen en groente
De chilipasta is ook lekker in marinades voor spareribs, buikspek (yum!), tofu, garnalen of rundvlees en wordt daarom ook wel gebruikt in bulgogi. En probeer het eens op je veggies: als marinade voor bloemkool, broccoli of pompoen, die je grilt in de oven. Gochujang komt ook vaak voor in kimchi.
Bibimbap en Koreaanse taco’s
De makkelijkste manieren om gochujang te gebruiken? Roer een stevige lepel door je bibimbap. Of mix met wat mayonaise, voor een lekkere pittige dipsaus. Bijvoorbeeld bij radijsjes of als dressing over je (Koreaanse) taco’s. Zo komt die bak écht wel op…
Meer uit de Koreaanse keuken:
- Bulgogi (Koreaans gemarineerd rundvlees)
- Kimchi jjigae: een Koreaans stoofpotje op basis van kimchi
- Hét recept voor homemade Koreaanse kimchi