25x de lekkerste glutenvrije recepten voor het avondeten
Glutenvrij eten: ook al is het vaak iets waar je niet vrijwillig voor kiest, je avondeten kan nog steeds ontzettend veelzijdig en vooral erg lekker zijn. Wat dat betreft is het aanbod nu een stuk groter dan tien jaar geleden. Het bewijs? Deze glutenvrije recepten voor een onvergetelijk bordje avondeten.
Allen voedzaam, kleurrijk, gevarieerd én glutenvrij. Meer weten over gluten? Lees hier alles over de zin en onzin van glutenvrij eten.
25x de lekkerste glutenvrije recepten voor het avondeten
Vaak wordt als eerst gedacht aan alle lekkere dingen die je niet mag eten – pizza, pasta, brood, taart en meer. Maar inmiddels zijn er een hoop alternatieven waardoor je minder hoeft te missen dan je misschien dacht. Overigens nog even een belangrijk punt: ben je glutenintolerant, dubbelcheck dan of alle ingrediënten wel echt glutenvrij zijn – en dus ook niet gemaakt in de buurt van andere producten met gluten.
Rijst
Niks zo veelzijdig als rijst. Of je nu zin hebt in risotto, in nasi goreng of gewoon een kommetje pandanrijst met van alles ernaast, de keuze is reuze. Let bij een product als sojasaus of ketjap wel op dat je de glutenvrije variant kiest.
- Culy Homemade: makkelijke misokip uit de oven met rijst en gebakken ei
- Culy Homemade: burrito bowl met kip, limoen-korianderrijst en salsa’s
- Culy Homemade: risotto met witte asperges en krokante parmaham
- Nasi goreng met garnalen en paksoi van sterrenchef Syrco Bakker
- Culy Homemade: gebakken rijst van de bakplaat
Glutenvrije eitjes
Voedzaam en gezond: het ei is heus niet alleen een geschikte kandidaat voor een lunch. In je shakshuka, van de bakplaat of in een frittata: we kunnen er geen genoeg van krijgen.
- Culy Homemade: frittata met boerenkool en spekjes
- Culy Homemade: Grieks geïnspireerde omelet met courgette, dille en feta
- Culy Homemade: salade met gegrilde bloemkool, kikkererwten, ei & groene harissa
- Culy Homemade: shakshuka van de bakplaat
- Culy Homemade: groene shakshuka met spinazie
Boekweit
Gelukkig liggen de schappen inmiddels vol met graanvervangers. Een hele fijne vervanger van alle granen is bijvoorbeeld boekweit, waar je pannenkoeken mee kunt bakken en waar de overheerlijke sobanoedels van gemaakt zijn. Niet heel gek dat je boekweit tegenwoordig volop terugziet op het menu van menig restaurant.
- Luchtige boekweitpannenkoeken
- Lekker vegetarisch: groene curry met sobanoedels
- Mexicaanse boekweittortilla’s
- Culy Homemade: tabouleh van geroosterde granen en bloemkool (gebruik dan alleen de boekweit, niet de bulgur)
Aardappelen
Ook (zoete) aardappelen zijn glutenvrij, wat natuurlijk meteen een hoop recepten biedt. Omzeil dan even de gepaneerde varianten en kies voor een van deze favorieten, dan zit je in ieder geval goed.
- Culy Homemade: kluski (Poolse aardappeldumplings) met verse pesto
- Culy Homemade: vega traybake van zoete aardappel, halloumi en frisse yoghurtsaus
- Culy Homemade: zomerse ovenschotel met aardappeltjes, venkel, zalm en tomaat
- Culy Homemade: makkelijke kip piri piri schotel met gebakken aardappeltjes en sla
- Culy Homemade: aardappelsalade à la Ottolenghi (met tomaten, chili en pompoenpitjes)
Nog meer lekkere glutenvrije recepten
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. We krijgen bijvoorbeeld geen genoeg van polenta, van een rijkgevulde salade, troostrijke soepen, of een gerecht met wat voor soort bonen of peulen dan ook. Hierbij dan ook nog even wat favorieten:
- Culy Homemade: linzensalade met feta, tahindressing en granaatappelpitjes
- Culy Homemade: Italiaans stoofpotje met witte bonen en ‘nduja
- Culy Homemade: Indiase pompoencurry met karwijzaad
- Culy Homemade: verrassende venkelsoep met witte bonen en knapperige chorizo
- Culy Homemade: snelle summer roll salade
- Culy Homemade: socca (pannenkoeken van kikkererwtenmeel) met hummus