12 x inspiratie voor een glutenvrije hamburger (zonder brood)
Een broodje hamburger (of lamsburger, of veggie burger…) is op z’n tijd gewoon erg lekker. Maar wat als je, om wat voor reden dan ook, liever geen brood eet?
We schreven al eerder over onweerstaanbare opties voor sandwiches zonder brood en ook deze twaalf simpele, lekkere tips voor een glutenvrije hamburger zorgen ervoor dat je het broodje niet eens míst. Eet smakelijk!
1. Op een portobello
Snijd het steeltje van een portobello en verwijder de sporen. Maak hem schoon met een keukenpapiertje en druppel er wat olie overheen. Grill zo’n drie minuten aan elke kant zodat hij iets zachter wordt, maar nog steeds stevig is. Een perfect bedje voor je glutenvrije hamburger.
2. In een geroosterde halve aardappel
Het zetmeel in aardappels maakt ze heel geschikt als alternatief voor een broodje. Prik met een vork gaatjes in een grote aardappel (met schil) en bak ze in een voorverwarmde oven ongeveer 50 minuten op 230 graden. Snijd in de lengte doormidden en schraap ze voorzichtig uit. Laat ongeveer een kwart van de inhoud in de aardappel. Smeer de schil in met wat olijfolie en bak ze in een koekenpan nog zo’n vijf minuten tot ze knapperig zijn. Voeg eventueel wat geraspte kaas toe en beleg met de burger en andere lekkere toppings.
3. Op een schijf gegrilde ananas
Simpel maar oh-zo lekker: geef je hamburger een exotische twist door ze op een plak gegrilde ananas te serveren. Snijd twee grote, ronde plakken van een verse ananas en grill ze één minuut per kant. Lekker met kipburgers en een Aziatische saus.
4. Super easy: als wrap gewikkeld in sla
Misschien wel de meest simpele manier om je hamburger glutenvrij (én super gezond) te maken is hem te wikkelen in een stevig blad romaine of ijsbergsla. Neem eventueel een paar bladeren om de wrap wat steviger te maken. Omdat sla amper vult raden we je aan om ingrediënten als avocado, artisjok, tomaat en bijvoorbeeld kappertjes toe te voegen.
5. Hip: in rauwe boerenkool
Boerenkool lijkt een trend here to stay want we komen de knapperige gezonde blaadjes overal tegen. Het werkt hetzelfde als bij sla: gewoon oprollen en opeten!
6. Origineel: op een schijf gegrilde bloemkool
Heb je er ooit aan gedacht om een bloemkool over de lengte te snijden in plaats van in roosjes? Even grillen en je hebt een handige en lekkere basis voor je hamburger.
7. In een maistortilla
Lang niet alle tortilla’s zijn glutenvrij, maar als je even goed zoekt zijn tortilla’s van 100% maismeel zeker te vinden. Smeer beide kanten van de wrap in met wat olijfolie en grill een minuut aan elke kant. Beleg met alles wat je lekker vindt en klaar is je ‘broodje’.
Tip: de Xenos heeft ze regelmatig.
8. Gebruik je hamburger zélf als broodje!
Heerlijk juicy en vol smaak: grill een redelijk dikke hamburger (of een andere burger) en snijd vervolgens in de lengte doormidden. Het beleg stop je tussen de hamburger-helften. Grote trek? Dan kun je natuurlijk ook gewoon twéé hamburgers nemen en je beleg ertussen doen. Mmm!
9. Of ga voor hamburgers in Amerikaanse stijl: tussen twee ‘hash browns’
Hash browns zijn geraspte, gebakken aardappels met een lekkere crispy structuur, een beetje zoals rösti. De stevigheid maakt ze tot een goede vervanging van brood. Het recept vind je hier.
10. Heerlijk én verzadigend: aardappel gevuld met hamburger
Het recept vind je hier.
11. Gegrilde aubergine
De vlezige structuur van een aubergine smaakt lekker in combinatie met een goede burger. Grill dikke plakken aubergine een paar minuten aan elke kant, leg de hamburger ertussen en zet eventueel stevig vast met een satéprikker.
12. Op plakken zoete aardappel
Snijd de zoete aardappel in dikke plakken, besprenkel met wat olijfolie en peper en zout en rooster 20 minuutjes in de oven op 180 graden. Een verrassende combi met een hamburger, maar ontzettend lekker!