Gezond en lekker het nieuwe jaar in à la Culy (ja, die twee dingen gaan samen)
Bij Culy draait alles om lekker eten en dagelijks genieten. We zien je denken: hóé valt dit in hemelsnaam te combineren met een gezonde levensstijl? Nou, wat ons betreft is dat perfect mogelijk, op onze Culy-manier welteverstaan.
We geven onze beste tips prijs.
Gezond en lekker het nieuwe jaar in
Leer spannende dingen doen met groenten
Veel mensen vinden het nog een uitdaging: groenten zó weten te bereiden dat ze even spannend en begeerlijk worden als een stukje vlees of vis. Toch is ‘t echt geen hogere wiskunde om een bloemkool lekker te grillen in zijn geheel. Of om steaks te maken van rode kool. Of om de beef in wellington te vervangen door bietjes. Of om zoete aardappels dubbel te bakken, à la Momofuku.
Dit jaar kregen we trouwens heel wat toffe tips van geniale groentechef Niven Kunz. Zo tipte hij ons bijvoorbeeld verrassende manieren om tomaat, pompoen en bloemkool te bereiden. Van bloemkool met harissadip tot tomatentartaar en hasselbackpompoen: hier vind je gegarandeerd inspiratie.
Vul je voorraadkast slim aan
2021 was niet voor niets het jaar van Shelf Love: dat leuke kookboek dat Ottolenghi samen met zijn team bedacht. Het boek is doorspekt van de voorraadkastrecepten, handig ingedeeld per ingrediënt. Het credo? Met een goede voorraadkast heb je al het halve werk verricht.
Daarop verder bordurend vinden wij een goed gevulde voorraadkast ook de ideale aanjager voor een gezonde levensstijl. Want wie slim en gezond inkoopt, is minder geneigd om te kiezen voor ongezondere fast food-alternatieven. Wat wij dan zoal in onze voorraadkast hebben liggen?
Standaard een paar blikken tomaat (die van San Marzano natuurlijk!), Aziatische smaakmakers (Sriracha! Sesamolie! Mirin! Hoisin! Sojasaus! Shichimi togarashi!) en verschillende soorten noodles, noten, pasta en granen. In de koelkast hebben we standaard verse gember, pepers en bosui liggen: deze ingrediënten gaan lang mee en maken vaak het verschil bij Aziatische gerechten. Oh en knoflook! En olijfolie! We zouden deze twee bijna vergeten, maar wees daar alsjeblieft nooit zuinig op.
De hakmolen is je beste vriend
Er ging een wereld voor ons open toen we onszelf zo’n handig hakmolentje cadeau deden. Dat bleek niet alleen geweldige shortcut voor het hakken van noten en ui, het is ook een handige manier om groenten zó fijn te hakken, dat je ze makkelijk kunt verstoppen in allerlei sauzen en gerechten.
Hebben we nog wat bleekselderij en wortel over? Hak ze met flink wat ui en knoflook fijn en gebruik dit mengsel als basis voor pastasaus (een soffritto, zo je wil). Een combinatie van fijngehakte wortel, broccoli, pinda’s, gember, knoflook en bosui is dan weer heerlijk voor noodlesauzen. Even aanfruiten in een laagje olie, aanvullen met smaakmakers en… wie zei ook alweer dat je eigenlijk heel wat groenten aan het verorberen bent?
Werk met zuren
Citroen is Anna Jones’ favoriete ingrediënt (“I use it like salt and pepper”, zei ze nog in ons interview met haar) en ook in de trending Californische keuken zijn zuren een veelgebruikte smaakmaker. Denk ook: niet voor niets is ceviche al geruime tijd razend populair. De in citruszuren gegaarde vis is simpelweg te goddelijk om een voorbijgaande trend te zijn. Je leest het goed, mayonaise en botersaus zijn dus niet altijd noodzakelijk – ook met zuren kun je je gerechten geweldig goed naar een hoger niveau tillen.
Hoe je die techniek toepast? Ten eerste: door altijd limoen, citroen en eventueel sinaasappel op voorraad te hebben (hier komt die voorraadkast weer kijken!). Limoen is bijvoorbeeld heerlijk bij tacos, Aziatische noodlegerechten of Indonesisch, citroen is geweldig bij vis en pasta. Vers sinaasappelsap kun je dan weer inzetten om pompoenpuree of vlees op smaak te brengen, in plaats van boter. En door knapperige groenten als rode ui, radijs of komkommer onder te zetten in een laagje rijstazijn, worden ze in een handomdraai gepekeld tot een knapperige topping voor gerechten.
Gebruik je gezond verstand
En tot slot: gebruik je gezond verstand. Wij geloven er namelijk heilig in dat gezond en lekker helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Eet een regenboog aan groenten en fruit, vul die aan met gezonde vetten en granen en overdrijf niet met snoep en alcohol. Leg jezelf daarbij trouwens ook niet té veel beperkingen op: een gezond eetpatroon houdt zéker ook in dat je ruimte laat voor uitzonderingen. En bovenal: dat je 100 procent kunt genieten van wat je eet.
Wij geloven daarbij dat mooie producten met een verhaal die uitzonderingen méér dan waard zijn. IJs van Tudy’s Kitchen bijvoorbeeld, of van Top Craft. Een gigantische kom ramen van Ramen Kingdom, of die ene bijzondere sterrenmaaltijd waar je al maanden naar toeleeft. Combineer dit soort dingen met de gewoonte om geregeld lekkere groentemaaltijden op tafel te zetten en je hebt – wat ons betreft – de perfecte Culy-balans te pakken.