A new cheese in town: er bestaat ook gerookte burrata
Kaasliefhebbers opgelet: ken jij burrata al? Deze verse Italiaanse kaas uit Puglia zien we steeds vaker in gerechten verschijnen – het is een soort mozzarella, maar dan nét wat anders. En voor wie daar al fan van is, hebben we goed nieuws: er bestaat nu ook gerookte burrata.
Voor wie nog niet op de hoogte is van wat burrata is, hebben we trouwens ook goed nieuws: met deze kennis wordt je leven een stukje beter. Burrata is namelijk gemaakt van mozzarella én room. De buitenkant is in feite gewoon mozzarella, gemaakt van buffelmelk of soms koeienmelk, maar aan het einde van het proces wordt er room in de bol gespoten.
Gerookte burrata
Het resultaat is een heerlijk zachte en romige kaas: burrata betekent niet voor niets ‘boterachtig’ in het Italiaans. De kaas is dus supergeschikt om bijvoorbeeld caprese mee te maken! En die krijgt nog een extra touch als je gerookte burrata gebruikt, waarbij de buitenkant een rokerig smaakje heeft.
Als je de goede kaas koopt, wordt dat smaakje niet door rookaroma veroorzaakt, maar is de kaas daadwerkelijk goed gerookt. In Nederland haal je gerookte burrata bij Frank’s Smoke House: in hun winkel in Amsterdam of op de website.
Meer gerookte kazen
Burrata is trouwens lang niet de enige kaas die de rookbehandeling kan ondergaan: in principe kun je elke kaas roken. In Italië is scamorza affumicata bijvoorbeeld razend populair. Dat is een Italiaanse peervormige kaas van volle koemelk, die ideaal is om te raspen maar ook heerlijk smelt. Je kunt er dus van alles mee doen: strooi het bijvoorbeeld over pasta, verwerk het in plakjes in een lasagne of top er een hartige taart mee.
Uiteraard kun je al die dingen ook doen met gerookte burrata. Of gebruik het voor één van deze gerechten:
De lekkerste recepten met burrata
- Culy Homemade: Caprese van puntpaprika’s met Burrata
- Burrata met zoet geroosterde pompoen en granaatappel
- Culy Homemade: gnocchi caprese met burrata