Dit zijn dé gerechten uit de Filipijnen die je moet kennen
De Filipijnen zijn niet alleen mooi, maar ook lekker. Want hoewel de keukens van buurlanden Thailand en Vietnam doorgaans meer aandacht krijgen, zijn er ook een aantal bijzondere Filipijnse gerechten die je zéker moet leren kennen.
Adobo
Misschien wel het bekendste gerecht uit de Filipijnen is adobo. Bijzonder is dat kip of varkensvlees (maar het wordt ook wel gemaakt met vis of groenten) hiervoor worden gegaard in een mengsel van azijn, sojasaus en kruiden (laurier, peper, knoflook). Het vlees wordt er heerlijk mals van en wordt opgediend met rijst, het kookvocht en bosui.
Lechon
Barbecuen op Filipijnse wijze: een varken wordt in z’n geheel geroosterd boven vuur, tot de huid knapperig en goudbruin is. Het varken wordt gevuld met een aromatisch mengsel van steranijs, peper, bosui, laurier en citroengras. Daarna wordt het opgediend met een saus van de lever van het varken; wat het meest populaire onderdeel van het gerecht is.
Arroz Caldo
Deze soep wordt gemaakt van kip en rijst in een bouillon met gember. Wat je dan krijgt, is een soort hartige rijstpap, vergelijkbaar met de Chinese congee. Toppings zijn gefrituurde stukjes knoflook, bosui en sap van de calamansi (Nederlandse naam calamondin); een vruchtje dat een kruising is tussen een mandarijn een een kumquat.
Chicharon
Wij kennen chicharon als knabbelspek: het zijn een soort chips, gemaakt door stukjes varkenshuid knapperig te frituren en op smaak te brengen met wat zout. Op de Filipijnen is het zo’n populaire snack, dat je het o-ve-ral kunt krijgen; van supermarkt tot kiosk en zelfs bij rondwandelende verkopers.
Je kunt de chicharon ook nog dippen in een sausje van kokosazijn, sojasaus, knoflook en chili. Soms wordt fijngemalen chicharon als knapperige topping gebruikt over gerechten.
Sisig
Op de Filipijnen doen ze in ieder geval flink aan nose-to-tail-eating: voor het gerecht sisig worden namelijk delen van het hoofd van een varken en de lever geroosterd en vervolgens gebakken op een sissend hete plaat. Daarbij gaan uien, chili’s, calamansi (daar hebben we ‘m weer!) en het wordt opgediend met een rauw ei on top, dat gaart door de warmte.
Bagoóng
Dit rode bijgerecht wordt gemaakt van gefermenteerde vis en eet je bij je chicharon, leversaus en atchara. Het bijproduct van het fermentatieproces levert trouwens patís op; de Filippijnse versie van vissaus.
Kare-kare
Voor dit gerecht worden vlees zoals ossenstaart, stukken rundvlees en zelfs pens gekookt in een rijke pindasaus. Vaak worden hier groene groenten bij gegeten, zoals spinazie of boontjes.
Atchara
Ingemaakte papaya: dát is atchara. Zeg maar de Filipijnse versie van tafelzuur, dat graag wordt gegeten bij gebakken of gegrild vlees of vis.
Het belangrijkste ingrediënt is de groene (onrijpe) papaja, verder gaat er nog wortel, gember, paprika, ui en knoflook bij. Die worden ingemaakt in een mengsel van azijn, suiker en zout met chilipepers, zwarte peper en andere smaakmakers.
Sinigang
Deze soep slash stoofpot lijkt een beetje op de Thaise tom yam: vlees en groente in een hartige, zure bouillon op basis van tamarinde.
Lumpia
Net als in China, is de loempia een klassieker uit de Filipijnse keuken. Hun versie is vrijwel identiek aan de Chinese variant, met een vulling van vlees, groenten en kruiden.
Pancit
Nu we toch met één been in China staan, gaan we nog even door: pancit is een traditioneel gerecht in de Filipijnen, dat is overgenomen van de Chinezen. Het betekent letterlijk noodles en dat zijn het dan ook. Ze worden op tal van manieren gegeten. Bijzonder is dat het een traditioneel verjaardagsgerecht zou zijn. Pancit staan op menukaarten in restaurants dan ook weleens aangegeven als ‘verjaardagsnoodles’.
Benieuwd naar de bekendste desserts uit de Filipijnen? Die behandelen we binnenkort!