8 x winterse gerechten die je wil eten als er buiten sneeuw ligt
Sneeuwpret gaat voor ons gepaard met lekkere-trek-pret. Als de wereld is bedekt met een wit laagje sneeuw, doen wij niets liever dan fantaseren over de gerechten die we lekker zullen eten om ons aan op te warmen. Hieronder acht keer inspiratie.
8 x lekkers voor als je uit de sneeuw komt
Overdag een sneeuwpop maken, sleeën of op je ski’s door de straat en daarna gauw naar binnen om je op te warmen aan winterse kost.
En vergeet de après ski-borrel niet, met een stukje flammkuchen en een glaasje glühwein! Als we niet op wintersport kunnen, halen we de wintersport gewoon naar ons toe…
Kaiserschmarrn
Dé klassieker uit Oostenrijk waarvan sommige mensen nog nooit hebben gehoord (dit zijn waarschijnlijk de mensen die nooit op wintersport zijn geweest of zullen gaan) en waarvan anderen warme gevoelens krijgen: kaiserschmarrn! Koolhydraatrijk voedsel dat perfect is voor koude temperaturen.
> Recept: het ultieme kaiserschmarrn recept uit het Oostenrijkse Tirol
Snert
Erwtensoep (snert) is op z’n lekkerst als het flink guur is. De SNERT van Joris Bijdendijk en Samuel Levie uit blik is fijn, maar je kunt ‘m natuurlijk ook zelf maken. Zo gezellig om zo’n dampende pan snert op het fornuis te hebben staan terwijl het buiten wit is…
Eet er traditioneel een stukje roggebrood met katenspek bij.
> Recept: tijd voor snert: zo maak je traditionele erwtensoep
Flammkuchen
Wij kunnen altijd wel een stukje flammkuchen weghappen (en wie niet…) maar helemaal als het buiten koud is en er een dik pak sneeuw ligt. Heerlijk met een glaasje glühwein met een shotje Amaretto erin.
Met die flammkuchen kun je qua toppings natuurlijk alle kanten op, maar wij gaan vandaag voor de klassieker met crème fraîche, ui en spekjes.
> Recept: Culy Homemade: flammkuchen met crème fraîche, ui en spekjes
Uiensoep
Naast erwtensoep is er nog zo’n winterse klassieker op soep-gebied: uiensoep. Niemand die daar hoogzomer naar taalt, maar in de winter nemen we het effect van al die uien op onze darmen voor lief. Het is namelijk ontzettend lekker.
Het allerlekkerste aan uiensoep vinden we misschien wel de combinatie tussen die zoete soep, afgedekt met stokbrood met lekker veel gesmolten kaas. En zoals die croutons dan zacht worden in de soep… zó lekker!
> Recept: Franse uiensoep met 5 soorten uien
Rösti
Met dit gure weer is het beslist geen straf om deze zuurkoolschotel met rösti van Chickslovefood op tafel te zetten. Met maar vijf ingrediënten, dus je bent ook nog eens supersnel klaar.
> Recept: röstischotel met zuurkool (voor de zuurkoolaanbidders)
Zoervleisj
Limburgs zuurvlees, ofwel zoervleisj, is een op en top winters gerecht vol smaak. Serveren met friet of aardappelkroketten, spruiten met spekjes, of rode kool. En natuurlijk wat lekkers te drinken: een glas stevige rode wijn, een goed abdijbier ofwel een glas port. Chin chin!
> Recept: zo maak je thuis Limburgs zuurvlees (zoervleisj)
Kaasfondue
Is er iets meer gemütlich dan kaasfondue? Maak een feestje van het binnenzitten en pak die pan met smeltende kaas er maar bij.
> Recept: wie heeft er zin in kaasfondue?
Winterse pizza
Pizza is altíjd een goed idee, en een winterse pizza met aardappel, boerenkoolpesto en pistache is een belachelijk goed idee als je omringd bent door een dik pak sneeuw. Geniet ervan met volle teugen.
> Recept: winterse pizza met aardappel, boerenkoolpesto en pistache