Gerechten met een herinnering: gehaktbrood van Colette (Fooddeco)
In deze rubriek, Gerechten met een herinnering, vertelt iedere keer een andere foodie over een gerecht uit zijn of haar jeugd waar mooie herinneringen aan kleven. Vandaag vertelt Colette Dike van Fooddeco over haar favoriete gehaktbrood uit de Römertopf.
“Vanaf het moment dat ik mocht meehelpen in de keuken, en dus ‘kon koken’, deed ik niets liever. Ik hielp mijn moeder (of liep toen misschien nog in de weg) en op een gegeven moment kookte ik zelf voor de hele familie.
De liefde voor koken heb ik van mijn moeder, zij is er net zo dol op als ik. Mijn eerste kookschriftje startte ik toen ik 12 was, vol met eigen recepten, familierecepten (ook dit gehaktbrood) en knipsels uit de krant.
Thuis experimenteerde ik graag met taarten, cakes en brood bakken, soufflés, alle soorten pasta, salades en soep. In het weekend maakte ik vaak lekkere broodjes voor de hele familie; van club sandwiches tot tuna melts.
Op de middelbare school ging ik steevast met mijn beste vriendin naar haar huis om na school te koken. Hun schoonmaakster nam ooit bijna ontslag omdat wij – als zij net klaar was – aan de slag gingen in de keuken. We maakten er inderdaad een zooitje van en gingen koken zonder boodschappen te doen, dus we roofden de hele koelkast leeg…
Koken met en voor vrienden
Van mijn liefde voor koken heb ik nu mijn vak kunnen maken en daar geniet ik elke dag van! Ik kook nog steeds heel graag voor en mét familie en vrienden. Samen met een groep vriendinnen heb ik ook een kookclubje, de ‘Blender Bitches’. Iedereen heeft een taak (gastvrouw + wijn, borrel, amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, toetje, cocktail) en na elke diner wisselen we onze recepten met elkaar uit.
Bij lekker eten hoort trouwens ook eigenlijk altijd een glas goede rode wijn, vind ik. Ja, mijn voorliefde voor rode wijn is enorm.
Gelukkig wordt mijn vriend er door vrienden vaak aan herinnerd dat -ie eigenlijk best mazzel heeft dat er thuis altijd een uitgebreid maaltje op hem staat te wachten. Maar hij is er na 12 jaar eigenlijk wel aan gewend. Mijn vriend en ik doen eens in de zoveel tijd een hamburger-contest – daar is hij heel erg goed in!
Gehaktbrood
Inmiddels maak ik ook – met liefde – babyhapjes. En nu mijn dochter ruim een jaar oud is mag ze ook van dit gehaktbrood proeven. Ik probeer haar zoveel mogelijk verschillende smaken en structuren te geven, voedzaam natuurlijk, maar ook goed voor het leren kennen van al die verschillende smaken.
Gehaktbrood is een van de gerechten die mij enorm doet denken aan de periode dat ik nog thuis woonde, samen met mijn twee broertjes. Inmiddels wonen wij allemaal allang niet meer thuis, maar toch komen we graag regelmatig naar ons ouderlijk huis voor een van de lekkerste gerechten van mijn mama.
Met aanhang en kleinkinderen zijn we nu met flink wat meer en is het recept voor gehaktbrood inmiddels verdubbeld.
Als mijn moeder ons vroeg wat wij wilden eten dan antwoordden mijn jongere broertje en ik meestal ‘gehaktbrood met frietjes’ – dat was dan vaak op zondag. En wij mochten meehelpen! Bij dit gehaktbrood hoort ook standaard heel veel groene sla, met de bijzondere slasaus van mijn mama én shaslik saus.
In de römertopf
Gehaktbrood hoor je wat mij betreft te maken in een römertopf, en dan het liefst in die van mijn oma.
Koken in een Römertopf is hartstikke lekker, makkelijk en gezond. Je gaart het vlees in eigen vocht en alle smaken en voedingstoffen blijven bewaard – slow cooking, dus. Deze manier van bereiden is 2000 jaar oud (het stamt uit de tijd van de Romeinen) en het wordt echt eens tijd dat wij de oude Römertopf weer van zolder halen!
Als je leftovers hebt, kan je het gehaktbrood ook heerlijk eten op een sandwich. Maar restjes, die zijn er bij ons meestal niet…
Binnenkort lees je het recept voor Colette’s gehaktbrood op Culy!