Het kan echt: deze gerechten maak je met drie (!) ingrediënten
Makkelijk koken betekent niet altijd koken met weinig ingrediënten. Toch houden wij meer van dat laatste. Want een kruidenkast gevuld met specerijen die je één keer per jaar gebruikt? Zonde van de ruimte. Daarom dook Culy in de archieven op zoek naar gerechten waar je echt maar drie ingrediënten voor nodig hebt. Kun je je kastjes ook eens opruimen.
Gerechten met maar drie ingrediënten
Disclaimer: dit artikel schrijven we met het idee dat iedereen boter, olijfolie, knoflook, peper, zout en water in huis heeft. Er zullen geen Ottolenghi-achtige kruiden specifiek uit Nepal en rozenwater met bloemblaadjes uit een Maltees klooster voorbijkomen. Beloven we!
Rijst met tomaat en ei
Ook op de Culy-redactie is de zin om te koken weleens sterk afwezig. Als we dan ‘s avonds – na een hele dag te hebben geschreven over culinaire hoogstandjes – thuiskomen, zit uitgebreid koken er soms niet meer in. Dan grijpen we het liefst naar ons favoriete rijstgerecht: rijst met tomaat en ei. Simpeler dan dit wordt het niet.
Kook de rijst, snijd de tomaten in stukjes partjes of reepjes, kluts en bak het ei en leg dat samen met de tomaat op je rijst. Kind kan de was doen! Mocht je nog wat bosui hebben liggen is dat er ook érg lekker over, maar ja: dan heb je wel vier in plaats van drie ingrediënten.
Pasta pesto
Wie kent de fameuze pasta pesto niet uit zijn studententijd? En waarom zou je ‘m alleen toen met een goede reden hebben mogen eten? De pasta pesto is namelijk nog steeds gewoon lekker. Simpel doch goed.
Ga op zoek naar een lekkere pasta, en wil je helemaal uitpakken, kies dan een verse. Hetzelfde geldt voor pesto: geen potje uit het kant en klare ‘super lang lekker’ schap, maar zo’n betere verse pesto uit de koeling bij de supermarkt. Wellicht nog wat cherrytomaatjes, alles in de pannetjes, klontje boter erdoor (nóóit vergeten) en smullen maar!
Soepen
Ja, we kunnen ze stuk voor stuk benoemen, maar soepen zijn nu eenmaal échte knallers als het om weinig ingrediënten gaat. Oké, we geven toe: vaak geldt bij soep the more, the merrier, maar ook met weinig ingrediënten maak je uitstekende soepjes.
Zo maak je een heerlijke pompoensoep met pompoenblokjes, room of kokosmelk en wat koriander of gefrituurde salie. Of een tomatensoep met cherrytomaatjes, basilicum en mozzarella (leg de mozzarella bol ín je soepkom voor ultieme stringy cheese). Of wat dacht je van een paprikasoep met gekleurde paprika’s, room en feta of mascarpone en oregano. Echt: het hoeft niet lastig te zijn.
Spaghetti aglio olio
Als er een keuken is waar de gerechten met weinig ingrediënten ‘t erg goed doen, is het de Italiaanse keuken wel. Men neme een pastasoort, twee andere ingrediënten en klaar. Zo ook met de spaghetti aglio olio.
Kies een spaghetti of linguine, laat de aglio (knoflook) en olio rijkelijk gaan en mocht je ‘t nu toevallig in huis hebben (anders overschrijden we de drie ingrediënten-limiet), rasp er dan ook nog een lekkere hoeveelheid Parmezaanse kaas of Pecorino overheen.
Spaghetti carbonara
Zeker als je je carbonara op de juiste wijze maakt (dus zonder room), maak je ‘m al gauw met maar drie ingrediënten. Spaghetti, ei en pancetta of gebakken spekjes. Meer is het niet!
Bak de spekjes. Kook de spaghetti al dente (beetgaar). Maak een mengsel van eidooier (het wit kun je gebruiken om merengues mee te maken) met veel geraspte Parmezaanse kaas, het moet echt een dikke pasta zijn. Giet de pasta af, maar bewaar een beetje van het kookvocht. Doe de spaghetti in de pan van de spekjes en laat het even ‘bakken’. Doe er een klontje boter bij, samen met het het eimengsel en houd je vuur laag. Giet stukje bij beetje het kookvocht erbij en blijf goed roeren en schudden tot de drie ingrediënten zich hebben vermengd tot een lekkere saus.