Redactie
Redactie Inspiratie 17 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Deze 7 gerechten worden meestal gegeten tijdens Chinees Nieuwjaar

Op zondag 22 januari begint het Chinees Nieuwjaar, één van de belangrijkste feestdagen in China (en voor Chinese Nederlanders) waarop het nieuwe jaar van de Chinese kalender wordt ingeluid. Naast alle festiviteiten worden er natuurlijk ook een hoop lekkere dingen gegeten. Wij lichten er zeven voor je uit.

Dit jaar staat volgens het Chinees Nieuwjaar het in het teken van… het konijn! Je kunt online zoeken welk dier je volgens de Chinese dierenriem bent. Misschien is dit wel jouw jaar!

Hieronder vind je de 7 populairste gerechten die worden gegeten tijdens Chinees Nieuwjaar, mét hun symboliek.

Ook interessant: Hoe maak je zelf Chinese hotpot?

Chinees Nieuwjaar
Bron: Red Morley Hewitt via Unsplash

Vis: welvaart

Vis staat in China altijd op het menu met Chinees Nieuwjaar. Het eten van vis zou namelijk de welvaart bevorderen. Mocht je iets hebben opgespaard in het oude jaar, dan zou een visje eten je helpen dit nóg beter te maken in het nieuwe jaar. Klinkt goed!

Gelukkig is vis eten één van onze favoriete dingen. Een populaire variant in China is gestoomde vis. Dit kun je super easy thuis maken. Bijvoorbeeld met een zoutkorst.

De manier waarop de vis gegeten wordt en wat voor soort vis, maken uit voor de betekenis. Zo moet bijvoorbeeld de persoon waar het hoofd van de vis heen wijst als eerste eten. Één van de meest populaire vissen die in China wordt gegeten, is de meerval.

Dumplings: rijkdom

Zit je een beetje krap met je centen? Dan kan dumplings eten met Chinees Nieuwjaar nog wel eens kunnen helpen. Hoeveel je ervan eet gedurende de festiviteit, zou namelijk bepalen hoeveel geld je gaat verdienen in het nieuwe jaar.

Verschillende vullingen voor dumplings hebben allemaal een eigen betekenis gedurende Chinees Nieuwjaar. Zo zou je van kool en radijs in de vulling een mooie huid en een goed humeur krijgen.

Ook de positie van de dumplings speelt een belangrijke rol. Ze mogen bijvoorbeeld nooit in een cirkel liggen, omdat dat impliceert dat je leven ook in in rondjes zal verlopen en je niks zult bereiken. De dumplings liggen daarom altijd in rijtjes opgesteld.

Bron: Charles D via Unsplash

Spring rolls: rijkdom

Spring rolls (ofwel: loempia’s) hebben hun naam te danken aan dat het Chinese ‘Spring Festival’. Oftewel, Chinees Nieuwjaar. Een echte nieuwjaarssnack dus.

Springrolls lijken volgens de Chinezen op goudstaven, dus representeren ze net als dumplings rijkdom voor het nieuwe jaar.

Chinees nieuwjaar / loempia's
Bron: Joshua Hoehne via Unsplash

Nian Gao: hogerop komen

Nian Gao zijn Chinese rijsttaartjes. Deze taartjes gemaakt van kleefrijst staan symbool voor het hogerop komen, elk jaar weer wat meer. Dat kan een promotie zijn, maar ook een opslag. Of gewoon een heel goed jaar.

Voor kleinere kinderen staat het vaak symbool voor het aantal centimeters dat ze elk jaar groeien.

Tang Yuan: familie en geborgenheid

Tang Yuan zijn zoete balletjes gemaakt van kleefrijst. Ze staan symbool voor samenzijn en het weerzien van familie en vrienden. Ze worden vaak gegeten in combinatie met rijstwijn.

Tang Yuan wordt over het algemeen gedurende het Lantern Festival gegeten, maar in het zuiden van China wordt het standaard met Chinees Nieuwjaar gegeten. De betekenis blijft echter hetzelfde: een gezellig moment met vrienden en familie.

Yi Mein: geluk en lang leven

Deze noodles heten ook wel long life noodles en ze zijn heel typerend om gegeten te worden gedurende Chinees Nieuwjaar. Zegt al genoeg, lijkt ons. De noodles worden geserveerd met een bouillon en toppings naar smaak.

Opvallend is, dat de noodles veel langer zijn dan normaal. Dit is omdat de lengte van noodles symbool staat voor een lang leven en veel geluk. Hoe langer de noodles, hoe beter dus.

Geluksfruit: geluk en rijkdom

In China worden bepaalde vruchten die een goudachtige kleur hebben en rond zijn, beschouwd als geluksbrengers. Denk aan sinaasappels, nectarines en druiven.

Deze vruchten worden specifiek gegeten gedurende Chinees Nieuwjaar, maar ze worden ook vaak uitgestald en geschilderd.

Dessert bij Zheng
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Meer over de Chinese keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.