Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 7 okt 2024
Leestijd: 4 minuten

Dit is waarom gembersiroop zwaar ondergewaardeerd is (en je het altijd in huis moet hebben)

De laatste tijd zien we steeds vaker hoe foodies hun tokolijstjes prijsgeven. Wij kunnen weinig interessantere lectuur bedenken en lezen die dingen dan ook met gespitste aandacht. Maar waar de chili-olie’s, dumplings en sojasauzen steeds ruim vertegenwoordigd zijn, spotten we één grote afwezigheid. Waarom wordt gembersiroop niet wat meer op waarde geschat?

Wij vinden namelijk dat je het altijd in huis moet hebben, en dit is waarom.

Gembersiroop: een gouden ingrediënt

Veel uitleg behoeft gembersiroop waarschijnlijk niet; in zowat iedere supermarkt of toko vind je flesjes waarbij rietsuiker, water en gember een stroperig goedje vormen. Het ene flesje bevat misschien wat meer E-nummers dan het andere, maar in de regel komt het steeds neer op diezelfde aromatische, zoet-pittige siroop.

Zo’n flesje laat zich in de koelkast maanden bewaren. Daarmee is het een uitgelezen ingrediënt om op voorraad te hebben en er met flinke regelmaat bij te pakken – iets wat je sowieso vaker gaat doen als je de toepassingen ervan eenmaal kent. Die zijn niet alleen talrijker dan je denkt, je gaat er bovendien ook nog wat tijd mee besparen. Want waar we gehakte knoflook (uit een potje) laatst nog promootten als ultieme shortcut, kunnen we over gembersiroop een gelijkaardig verhaal vertellen. Komt ‘ie!

Dit ingrediënt bespaart me – dagelijks – zo veel tijd in de keuken dat ik niet meer zonder kan

Waarvoor kun je het gebruiken?

Gembersiroop in drankjes

Ten eerste is gembersiroop je beste vriend voor snelle limonades, cocktails en thee. Wij kunnen de keren dat we er bij heet weer naar grepen (in combinatie met ijsblokjes, bruisend water en limoen) inmiddels niet meer tellen en dat is niet zonder reden. Gember schillen, raspen en laten inkoken met suikerwater? Hoeft met zo’n flesje niet meer.

Bij kouder weer kun je het flesje dan weer inzetten ter vervanging van verse gember en honing voor een snelle gemberthee. En dan zijn er nog cocktails als Moscow Mule en Dark ‘n Stormy waarbij de kant- en klare gembersiroop je opnieuw kostbare tijd zal besparen.

Gembersiroop
Unsplash

Voor het inleggen van ingrediënten

Fan van ingrediënten inleggen in zoet-zure mengsels? Goed nieuws: met gembersiroop geef je je inmaakprojecten nog wat meer eigenheid. Radijsjes lenen zich daar heel goed voor maar ook komkommer, wortel of kool kunnen dat zoet-pittige goed aan.

Die ingelegde stukjes groente kun je op hun beurt gebruiken in je poké bowl met zalm, voor een snelle Aziatische noedelsalade, als vulling voor je summer rolls of gewoon als snackje bij de borrel.

In toetjes en zoetigheid

Een plens gembersiroop op je panna cotta, een scheutje door de fruitsalade, in de marinade voor fruit bij crumble: het behoeft geen betoog dat gembersiroop een geweldige manier is om toetjes meer persoonlijkheid te geven.

Voor ontbijt geldt dat trouwens net zo. Gebruik het eens ter vervanging van honing bij je yoghurt met granola of ter vervanging van ahornsiroop bij je French toast. Lekker hoor!

Als marinade voor kip

Fan van kip met een gekaramelliseerd laagje? Ook hier kun je gembersiroop inzetten. Roer het bijvoorbeeld eens door sojasaus en wat chilivlokken en smeer je kippendijen daarmee in. Na een nachtje marineren kun je rekenen op een ultiem smaakvol kippetje – en dat geldt ook voor andere ingrediënten als buikspek of vis.

Culy Homemade: kipkerrie met verse ananas

In Aziatische dressings

Hoe vaak gebeurt het niet dat Aziatische sauzen om vragen om suiker én gember? Best vaak – ga maar na. In de toekomst kun je hier gewoon slim zijn en die twee vervangen door gembersiroop. Door goed te proeven vermijd je dat je door deze shortcut te sterk afwijkt van het oorspronkelijke recept, al is regelmatig proeven sowieso de gouden regel tijdens het koken.

Tussen je bao

Baoparty op de planning? Zet dat flesje gembersiroop er maar gewoon bij op tafel. Mocht het namelijk nog niet in de marinade van je ingrediënten zitten – zie punt hierboven -, dan kun je er namelijk met een gerust hart een klein beetje van tussen de rest van je ingrediënten lepelen. Een paar drupjes zijn genoeg om de rest van je ingrediënten die heerlijke zoete kick te geven.

Gembersiroop ligt in vrijwel iedere supermarkt of toko. Wij zweren bij de versie van TerraSana.

Bao buns met knapperige garnalen en chilimayo (katsu-burgers)

Bao buns met shiitake en daikon
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer onmisbare ingrediënten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.