Gelato al fior di latte is het lekkerste ijs ooit
Gelato al fior di latte. Alleen al van de naam begin je spontaan te kwijlen. En niet zonder reden! Dit ijs schijnt het lekkerste ijs te zijn dat er bestaat. Waar het van is gemaakt? Melk.
Fior di latte: de bloem van de melk
Veel mensen denken dat fior di latte een soort vanille ijs is, maar niets is minder waar. Qua kleur en textuur lijkt het zeker op een bolletje vanille ijs, toch zit er geen vleugje vanille in.
“Fior di latte” betekent “bloem van de melk”, oftewel het lekkerste gedeelte van de melk. Voor dit heerlijke ijs is melk dan ook het belangrijkste ingrediënt. Het liefste verse volle melk van een lokale boer. Verder zit er wat suiker en crème in.
Traditioneel in Italië
In Italië is dit een traditioneel recept. Het idee van fior di latte is dat er zo min mogelijk smaakversterkers en andere ingrediënten in zitten zodat de smaak van de melk zo puur mogelijk blijft. Mocht je een keer in Italië zijn, vraag dan zeker even naar dit heerlijke ijs.
Alleen schijnt niet elke ijssalon het te hebben. In Italië is het normaal dat de ijszaken in de etalage laten zien wat voor ingrediënten ze gebruiken. Dus als je in de etalage olieën, poeders en andere smaakversterkers ziet, weet je dat je het daar niet gaat vinden.
Even reizen voor je ijsje
In Nederland is dit heerlijke ijs gelukkig ook te verkrijgen. Helaas niet in overvloed, je moet er namelijk wel even voor reizen. Voor zover wij weten is de enige plek die dit ijs verkoopt in Nederland de ijssalon Candiero in Maastricht. Het schijnt zó lekker te zijn dat je nooit meer wat anders wilt.
Mocht je nou geen zin hebben om naar Maastricht te reizen, kun je het natuurlijk ook zelf maken. Het zijn tenslotte maar drie ingrediënten. Een goed en simpel recept vind je hier!
Meer weten over ijs?
- Meringue-karamel ijs zonder ijsmachine
- Culy Homemade: amaretto sour-ijs met kersen
- Alles wat je moet weten over stracciatella-ijs