Van bisschopswijn tot glögg: de gekruide wijnen op een rijtje
Zodra de temperaturen dalen, schreeuwt het lichaam om drinken dat ons verwarmt. En wanneer je een goede wijn verwarmt met geurige kruiden, krijg je een heel lekker drankje. We hebben het natuurlijk over glühwein… Dat is hetzelfde als de Britse mulled wine en de Scandinavische glögg… Toch? Nou, niet helemaal.
Culy zet de verschillende gekruide wijnen voor je op een rijtje.
Gekruide wijn
Bisschopswijn
We beginnen dichtbij huis met de bisschopswijn. Deze alcoholische drank van rode (of witte) wijn wordt verwarmd met kaneel, kruidnagel, steranijs en sinaasappelschillen. Belangrijk om hierbij te onderstrepen, is dat er uitsluitend sinaasappelschillen in gaan, dus geen andere citrusvruchten. Men drinkt de Nederlandse bisschopswijn meestal in de periode voor Sinterklaas.
Glühwein
Deze Duitse gekruide wijn lijkt op de Nederlandse bisschopsswijn, met als enige verschil dat glühwein op smaak wordt gebracht met schillen van andere citrusvruchten. Verder drinkt men glühwein in de periode voor kerst.
Traditioneel uit een mok op de Weihnachtsmarkt (kerstmarkt). Op de Culy-redactie maken (en drinken) we de glühwein maar al te graag. Ook een keer maken? Raadpleeg dan deze handleiding voor de lekkerste glühwein.
Mulled wine
De Britten schenken tijdens kerst volop mulled wine. Deze gekruide wijn lijkt het meest op de Nederlandse bisschopswijn, omdat er ook uitsluitend sinaasappelschillen in gaan. Het verschil zit ‘m in de kruiden. Zo gaat er bij deze variant bijvoorbeeld venkelzaad, nootmuskaat, kardemom en gember in. Ook zijn er mensen die graag een theezakje of een andere alcoholische drank aan de mulled wine toevoegen, zoals gemberwijn of brandy.
Glögg
De Scandinavische glögg (ook wel gløgg of glögi gespeld) is een sterkere variant van de gekruide wijn. Hier wordt namelijk vodka of een andere sterke likeur aan toegevoegd. Andere opvallende ingrediënten zijn rozijnen en blanke amandelen. Deze gekruide wijn serveer je met gember koekjes.
De basis is dus vrijwel altijd hetzelfde: rode of witte wijn die wordt verwarmd met kruiden als kaneel en kruidnagel. Belangrijk om te weten: in het verwarmingsproces moet de temperatuur tussen de 60 en 70 graden blijven, zodat de alchohol niet verdampt.
Recepten met gekruide wijn:
- Culy Homemade: biet wellington met glühweinjus (vega hoofdgerecht voor kerst)
- Culy Homemade: glühweinjus (heerlijk bij het kerstdiner)
- Culy Homemade: glühwein cheesecake (het perfecte toetje voor de feestdagen!)