Wow: zó lang kun je dus een gekookt ei bewaren
Eieren zijn zo veelzijdig, je kan er eigenlijk bijna alles mee maken. Tegenwoordig houden we steeds van alles snel doen, dus is het niet gek om je eitje van tevoren alvast te koken. Maar hoelang kun je een gekookt ei bewaren?
Of je een salade maakt, een amuse of een lunchhapje, eieren koken is stiekem weleens een gedoe. Je moet water opzetten, schrikken, afkoelen, pellen. Ontzettend handig dus om je eieren van tevoren te koken als je, zodat je ze later gewoon kant en klaar erbij kan pakken.
Eieren bederven niet snel, maar ze worden op den duur wel minder lekker of drogen uit. Wij hebben voor je uitgezocht hoelang een gekookt ei nou écht lekker blijft.
Gekoeld bewaren
De meest voor de hand liggende plek om een gekookt ei te bewaren, is natuurlijk in de koelkast. In tegenstelling tot rauwe eieren (zonder schil), blijven gekookte eieren langer goed in de koelkast. Een gekookt ei in de schil kun je maximaal een week in de koelkast bewaren.
Als je het ei alvast wilt pellen en daarna in de koelkast wilt leggen, hebben we minder goed nieuws voor je. Gepelde eieren zijn namelijk van de beste kwaliteit als je ze meteen gebruikt. Ze zijn nog wel veilig om te eten, maar een stuk minder lekker. Je kan de schil er dus beter omheen laten.
Buiten de koelkast
Het is een bekende lunch-, picknick- of festival-tip: eieren koken en meenemen. Toch wordt dit enorm afgeraden.
Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.
Wat nou als je je ei invriest?
Hoe ideaal de vriezer ook is, voor een gekookt ei bewaren is het niet de beste plek. Het maakt het eiwit namelijk taai en waterig. Je kunt rauwe eieren wel in de vriezer bewaren, mits je ze scheidt of opklopt. Dit blijft dan ongeveer een jaar goed.
Meer over eieren:
- Met deze 4 tips bak jij het perfecte spiegelei
- Wat je altijd al wilde weten: dit is het verschil tussen bruine en witte eieren (naast de kleur!)
- Zo maak je de beroemde sojasaus-eieren van Momofuku (lekker bij ramen!)