Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 8 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

In gehaktballen de wereld rond: 8 x gehaktballen uit het buitenland

De klassieke gehaktbal is niet weg te denken uit onze Nederlandse cuisine. Toch wordt de ‘bal uit het vet’ ook elders ter wereld graag gegeten en dat snappen wij maar al te goed. Daarom verzamelden wij 8 soorten gehaktballen uit het buitenland voor je.

Ter inspiratie of gewoon ter verrijking van je algemene gehaktballenkennis!

8 x gehaktballen uit het buitenland

Een balletje uit het vet gaat de grens over.

Vitoulet uit België

Onze zuiderburen houden wel van een gehaktballetje zo op z’n tijd. De stad Charleroi heeft zelfs zijn eigen ballen: vitoulets. Deze gehaktballen worden gemaakt van varkens- en kalfsgehakt met paneermeel, melk, eieren, sjalotten en peterselie waarna het mengsel wordt gekruid met zout, peper en nootmuskaat en gebakken in veel gesmolten boter.

Er is ook een versie waarbij enkel eidooiers worden gebruikt om het vlees van de vitoulets smeuïg te maken en waarbij ze eerst een korstje van broodkruim krijgen alvorens de ballekes worden gebakken.

Polpette uit Italië

De Italianen staan ook erg goed bekend om hun gehaktballen. De polpette al sugo zijn wereldwijd de bekendste gehaktballen uit het buitenland, mede door de Amerikaanse variant die met spaghetti wordt geserveerd. Enfin: de ballen worden gemaakt van rund- of kalfsgehakt, eieren, in melk geweekt brood, véél Parmigiano Reggiano en peterselie, zout en peper.

Zodra de polpette zijn gevormd, krijgen ze een bruin kleurtje in de pan waarna ze in een pan smaakvolle tomatensaus verder mogen garen. Deksel op de pan, polpette laten garen, opdienen en eten met veel brood erbij voor dé ideale scarpetta.

Albóndigas uit Spanje

Nog een paar bekende gehaktballen uit het buitenland zijn albóndigas uit Spanje. Dit komt mede doordat elke go to tapastent dit gerecht altijd op het menu heeft staan. Ze lijken op polpette uit Italië omdat ze ook worden geserveerd in een tomatensaus. Toch verschillen ze ietwat.

Albóndigas maakt men namelijk van een combinatie van rund-, kalfs- maar ook varkensgehakt. Daarna wordt er broodkruim, peterselie, eieren, knoflook, bloem en kruiden als komijn aan toegevoegd. Hierna garen ze – na het bakken in de pan – verder in de tomatensaus.

Köttbullar uit Zweden

Hoewel je köttbullar misschien het beste kent van de grote geel-blauwe meubelfabrikant, is het een écht Zweeds gerecht. Ze worden gemaakt van een mengsel van runder- en varkensgehakt waarna de Zweedse kruidenmix ‘Allroundkrydda’ ze hun typische smaak geeft. Dit komt met name door het piment dat in de mix wordt verwerkt.

De Zweedse balletjes worden traditioneel geserveerd met cranberry compote of vossenbessenjam en gegeten met aardappelpuree en brunsås, jus van ingedikte vleesbouillon.

Frikadelki uit Oekraïne

Hoewel het klinkt alsof deze ballen uit de plaatselijke snackmuur komen, zijn het toch echt gehaktballen uit het buitenland. Oekraïne welteverstaan.

De Oekraïnse gehaktballetjes worden gemaakt van kip- of rundergehakt of een mix daarvan. Daarna brengt men de frikadelki op smaak met (meestal) gefermenteerde kruiden als basilicum, dille en peterselie. Hierna eet je de frikadelki niet met een klets mayo op je bord, maar worden ze geserveerd in een overheerlijke doch simpele, aardappel- en uienbouillon.

Kefta tajine uit Marokko

Kefta tajine is een klassiek Marokkaans tajinegerecht met daarin kleine gehaktballetjes in een tomatensaus. De kefta’s (gehaktballetjes) hebben de vorm van cherrytomaten en zijn gemaakt van lams- of rundergehakt. Daarna kruidt men de kefta’s met paprika- en komijnpoeder, peterselie, koriander en worden ze gekookt in een pikante tomatensaus.

In sommige gevallen worden er ook eieren toegevoegd aan de tajine, wat het gerecht een beetje shakshuka vibes geeft. Het gerecht wordt direct uit de tajine geserveerd en gegeten met brood.

Spaghetti & meatballs uit de Verenigde Staten

Wie kent het niet: spaghetti met gehaktballetjes. Er zijn posters van, je ziet ze terug op kleding, maar vooral ook in films en series zijn spaghetti & meatballs bijna nooit weg te denken. Geen iconischer gerecht met gehaktballen uit het buitenland dan deze.

Het is eigenlijk simpel: de gehaktballen worden gemaakt zoals Italiaanse polpette alleen veelal zonder de Parmigiano Reggiano. Hierna worden ze gebakken in de pan tot ze bruin en gaar zijn. Daarnaast kookt men gelijktijdig de spaghetti, die wordt toegevoegd aan een rode saus. Pas als dát gedaan is, gaan ook de gehaktballetjes door de rode saus en wordt het geheel feestelijk opgediend. Veelal onterecht als klassiek Italiaans gerecht.

Bakso ayam en bakar uit Indonesië

Bakso is de Indonesische verzamelnaam voor gehaktballen. Hierbij zijn bakso bakar de variant met rundvlees, eieren, sojasaus en margarine. Het vlees kruidt men met knoflook, nootmuskaat en zout en peper waarna de bakso kort worden gekookt of gestoomd. Als ze bijna gaar zijn, worden de bakso gegrild boven kolen tot ze helemaal klaar zijn. Dit is een typische variant van Indonesisch streetfood.

Naast de bakso bakar, is er ook nog bakso ayam. Ayam ken je misschien wel als kip en dat is dan ook precies waar deze bakso van worden gemaakt: kipgehakt. Verdere ingrediënten zijn hetzelfde als bij de bakso ayam.

Bijzonder is de kookwijze van de bakso ayam. Eerst worden de balletjes gekookt in water. Als ze klaar zijn, worden ze direct uit het kokende water in ijskoud water gedompeld. Meestal eet men de bakso ayam in een smaakvolle bouillon.

Indonesische bakso soep
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.