Wat kun je allemaal doen met (gefermenteerde) zwarte knoflook?
Zwarte knoflook, ben jij er al bekend mee? Het is een beetje het gesofisticeerde zusje van de witte knoflook die we kennen. Met een smeuïge textuur en een verfijnde lichtzoete smaak is het een ware delicatesse. Maar wat kun je allemaal bereiden met deze zwarte knoflookteentjes?
Wat is zwarte knoflook?
Voor wie nog niet bekend is met zwarte knoflook, lichten we even het principe toe. Het is namelijk géén andere knoflooksoort zoals je misschien zou denken. In feite is het gewoon een normale bol witte knoflook die gedurende een maand gefermenteerd wordt bij een temperatuur van 80 graden.
Na een maand krijgt de knoflook dan een smeerbare, plastecine-achtige textuur en een veel subtielere smaak. Zwarte knoflook smaakt namelijk lichtzoet (denk aan een rozijn-achtige smaak) met tonen van bouillon én natuurlijk knoflook. Su-per-lekker.
Het goede nieuws? Tegenwoordig kun je dit product bij de meeste grote supermarkten kopen (check de verkoopadressen via zwarteknoflook.nl).
Hartige gerechten met zwarte knoflook
Omdat de smaak van gefermenteerde knoflook zo veelzijdig is, zijn er heel veel gerechten waarbij deze delicatesse prima past. In pastasauzen is het een geweldige smaakmaker. Stoof de knoflookteentjes hiervoor aan met sjalotjes aan het begin van je bereiding (bijvoorbeeld als extra toevoeging bij deze pasta met pompoen, venkel en worst of in deze romige venkel en zwarte knoflook volkoren pasta).
Ook bij vlees- en visgerechten sluit de smaak van zwarte knoflook supergoed aan, zoals bij deze geroosterde kabeljauwfilets of bij kruidige lamsspiesjes. Liever veggie? Eerder deelden we dit gerecht met spruitjes, bruine boter en knoflook van Ottolenghi. To die for!
Mix de teentjes knoflook ook ’n keer door je soep, heerlijk bij bijvoorbeeld wortelsoep of in aardappelsoep. Zin in echt comfort food? Doe dan wat stukjes zwarte knoflook in het beslag van je frittata.
Zoete gerechten met zwarte knoflook
Gewone knoflook is misschien wel het laatste dat je ooit in je zoet bakwerk wil verwerken, maar geloof ons: bij de zwarte, gefermenteerde variant kan dat wél. Zwarte knoflook chocolade truffels zijn bijvoorbeeld de hemel op aarde, en ook deze zwarte knoflook cake met frambozensaus is een topper van formaat.
En wie had ooit gedacht dat zwarte knoflook prima combineert met banaan tot een vegan smoothie? Klinkt zó intrigerend, dat we dat wel een keertje moeten proberen.
Nog meer umami
Hou je’t liever op een bijgerecht? Maak er dan zwarte knoflookboter van of een lekkere dressing voor bij je gegrilde aubergines. Nog niet zo lang geleden deelden we trouwens de ultieme umami-smaakbom: frietjes met zeewierzout en zwartebonenmayo. Ook hier zijn de zwarte, zoete knoflookteentjes verantwoordelijk voor de rijke smaak van de mayonaise. Zooo lekker.
Overtuigd? You better are. Als je eenmaal weet wat de mogelijkheden zijn, wordt zwarte knoflook vast een geheim wapen waarmee je al je vrienden van hun culinaire stoel blaast.
Meer inspiratie nodig?
- Dit is wat je allemaal kunt maken met kakifruit
- Rogan josh: alles wat je wilt weten over dit Indiase gerecht
- Alles over piment: de allspice kruidenbesjes