Voor op de culinaire bucketlist: gefermenteerde frietjes met miso
Je kunt je online bips niet keren of er wordt wel gesproken over fermenteren. Van kimchi tot kombucha, van zuurdesembrood tot kefir, starters worden massaal gedeeld op het internet. Er zijn ook prachtige boeken over geschreven en het is bijna zonde om het niet een keertje te doen. Het resultaat? Een diep intense smaak, zoals bij deze gefermenteerde frietjes met miso van Brad Leone. Dat wil je proberen.
Wat is fermenteren ook alweer?
In feite is fermenteren het laten rotten van ingrediënten om ze langer te kunnen bewaren, maar ook om ‘nieuwe’ gerechten en producten te maken. Bacteriën, schimmels en gisten helpen daarbij in een warme omgeving. Klinkt vies, maar is megá lekker.
Fermenteren is zo oud als de weg naar Rome, eigenlijk zelfs nog ouder dan dat. In China wordt deze methode al eeuwenlang gebruikt, denk maar aan vissaus, miso of tempeh. Maar ook in de rest van de wereld bijvoorbeeld bij yoghurt, kazen of zuurdesembrood, maar ook wijn en droge worst wordt in principe gefermenteerd.
Fermenteren kun je leren: zo maak je zelf kefir met vlierbloesem
Gefermenteerde frietjes met miso
We kwamen deze video over gefermenteerde frietjes met miso tegen en die moesten we met je delen. Eerst dachten we frietjes, kun je die ook fermenteren? Dat kan dus zeker!
Brad mengt de gesneden aardappelfrietjes met miso en zout, stopt ze in een zak en zuigt zoveel mogelijk lucht eruit met een vacuümapparaat. Hij laat ze een paar dagen fermenteren, leg ze op een bakplaat en bakt ze af in de oven. De frietjes zijn veel sneller gaar en krokant omdat het fermenteren zijn werk goed heeft gedaan. Deze smaak, samen met de miso, is dan ook hemels.
Tip: Als je behoefte hebt aan pauze, dan raden we je sowieso aan wat filmpjes van Brad te bekijken:
Van jus tot boter: de opvallendste toppings voor frietjes wereldwijd