Gedroogde bonen koken in de slowcooker? Dat kan!
Een ingrediënt dat we bijna altijd wel op voorraad hebben is gedroogde bonen (of eigenlijk peulvruchten in het algemeen). Of je ze nu weekt of niet, je kunt ze het beste garen op een lage temperatuur gedurende lange tijd. Hierdoor wordt de structuur zachter en de smaak optimaal. Een ideaal werkje voor de slowcooker!
Fijn aan een slowcooker is dat je ‘m ‘s ochtends vroeg (eventueel voor je werk) kan aanzetten en er niet meer naar hoeft om te kijken. Zelf gebruiken we de Crock-Pot, maar je kunt in principe elk ander merk dat je fijn vindt gebruiken.
Waarom de slowcooker?
Ideaal aan de slowcooker is dat ze meestal groot zijn. Hierdoor kun je de pan vullen met een ruime hoeveelheid en wat overblijft invriezen. Dit doen we regelmatig met kikkererwten die we verdelen over kleinere zakjes en van tijd tot tijd kunnen gebruiken voor een portie zelfgemaakte hummus.
Een ander pluspunt aan bonen in de slowcooker is dat je ze eigenlijk niet hoeft te weken. Doordat je ze gaart op een lage temperatuur worden ze gegarandeerd prachtig zacht. Wel is het zo dat sommige mensen eerder last krijgen van hun darmen door het weken over te slaan. Kijk dus van tevoren naar wat jij fijn vindt.
De pan in
Wanneer je de bonen in de pan doet, kun je gelijk allerhande smaakmakers toevoegen. Denk aan een laurierblaadje en harde kruiden als tijm, rozemarijn en salie. Ook zout en peper mogen niet ontbreken en een scheutje olijfolie kan wonderen verrichten. Voor inspiratie check je ons recept voor perfect gekookte bonen.
Giet voldoende water bij de bonen totdat ze ongeveer vijf centimeter onder staan. Doe de deksel op de pan en zet vervolgens de slowcooker aan. Kook de bonen gedurende zes tot acht uur.
Perfect gekookte bonen met krokant broodkruim en gepocheerd ei
Puntje van aandacht
Let wel op dat niet alle bonen hetzelfde zijn, waardoor ze sneller of juist niet gaar zijn. Check daarom de eerste keer wat de beste kooktijd is door ze na vijf uur elk half uur te proeven op gaarheid.
Let op: rauwe bonen bevatten de giftige stof phytohemagglutine. Deze gaat pas verloren bij een temperatuur boven de 75 graden, dus check van tevoren of je slow cooker deze temperatuur wel haalt.
Meer handige kooktips?
- Met deze kooktip braad je jouw stoofvlees (veel!) sneller aan
- Fijne kooktip: groenten marineren voor meer smaak
- 6 kooktips die we hoogstpersoonlijk leerden van Jamie Oliver